Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Comunicat de presă al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDSM / 25 octombrie 2006
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaMiercuri, 25 octombrie, deputaţii Partidului Democraţiei Sociale Dumitru Braghiş, Iurie Bolboceanu şi Ivan Banari au avut o întîlnire cu cca 40 de reprezentanţi ai instituţiilor medicale şi farmaceutice din raioanele Republicii Moldova şi din Chişinău. Întîlnirea a fost organizată în perspectiva discutării proiectului Legii Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală (FAOAM).

Deputatul Dumitru Braghiş a informat participanţii la întîlnire cu principalele prevederi ale Proiectului de lege, evidenţiind tendinţele negative care se conţin la nivel de concept al legii. La rîndul lor, reprezentanţii instituţiilor medicale au menţionat impactul negativ pe care îl vor avea majorarea costului poliţei de asigurare obligatorie, dar şi majorarea procentului achitat de angajator şi angajat în contul CNAOM. Aceste momente vor limita şi mai mult accesul populaţiei la serviciile medicale. Astfel, în opinia vorbitorilor, în cazul majorării costului poliţei de asigurare, tot mai puţini cetăţeni îşi vor putea permite procurarea ei. În cazul majorării de la 4 % (2+2%) la 5% (2,5+2,5%) a defalcărilor în FAOAM, angajatorii vor reveni la practica contabilităţii duble, sau, în general, vor angaja lucrători fără carnete de muncă.

Participanţii la întîlnire au calificat drept dezastruoasă situaţia privind asigurarea accesului cetăţenilor şi, în special, al păturilor vulnerabile, la servicii medicale şi la medicamente. Ei susţin că astăzi cetăţenii de la sate sunt nevoiţi să parcursă zeci de kilometri pentru a-şi procura medicamentele necesare, în puţinele puncte farmaceutice care au mai rămas în sate lipsind cu desăvîrşire medicamentele parţial compensate. Guvernanţii, în loc să-şi îndeplinească promisiunile de a deschide farmacii în localităţile rurale, prin diverse pîrghii limitează activitatea farmaciilor private, aducîndu-le la faliment. În rezultat, mai multe farmacii din republică au fost deja închise. Participanţii la întîlnire au mai menţionat că, urmărind scopul nobil de a procura medicamente ieftine, pentru instituţiile medicale publice sunt procurate medicamente care puţin eficiente, sau care provoacă diverse efecte colaterale. În rezultat, pacienţii de cele mai dese ori sunt impuşi să procure din banii proprii medicamentele necesare pentru tratamentul eficient.

În acest context, deputaţii PDS au menţionat că Proiectul de Lege pentru anul viitor nu oferă soluţii pentru asigurarea accesului populaţiei la servicii medicale de calitate şi la medicamente ieftine.

Un alt subiect al discuţiilor a fost majorarea preţurilor la medicamentele vitale. În opinia vorbitorilor, printre factorii, care au condiţionat majorarea preţurilor la medicamentele cele mai solicitate cu peste 70 la sută, sunt aplicarea din anul curent a 8 % TVA, majorarea taxelor vamale, introducerea sistemul informaţional automatizat şi aplicarea etichetei cu fîşie latentă. În rezultat, atît depozitele farmaceutice, cît şi farmaciile particulare au stabilit adaosul comercial maxim permis de legislaţie, pentru a-şi recupera cheltuielile legate de implementarea sistemului dat.

Unei critici dure a fost supusă Hotărîrea Guvernului Nr.85 din 25 ianuarie 2006 privind implementarea Sistemului informaţional automatizat “Nomenclatorul de Stat al medicamentului”. Vorbitorii au sesizat mai multe nereguli comise în procesul implementării acestui sistem. În context, participanţii la întîlnire au solicitat deputaţilor PDS să solicite Guvernului impunerea unui maratoriu la implementarea Sistemului informaţional automatizat pînă identificarea soluţiilor şi eliminarea problemelor legate de acest sistem.

Serviciul de presă al PDS
Comunicat de presă al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale privind asigurarea cetăţenilor mun. Chişinău cu agent termic