Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale privind asigurarea cetăţenilor mun. Chişinău cu agent termic

|versiune pentru tipar||
PDSM / 6 noiembrie 2006
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPartidul Democraţiei Sociale îşi exprimă îngrijorarea privind situaţia alarmantă din sistemul de aprovizionare cu agent termic din capitală şi califică atitudinea cinică afişată de guvern şi de administraţia municipală în această problemă drept un şantaj elementar, în condiţiile în care majoritatea cetăţenilor datornici sunt reprezentanţi ai celor mai vulnerabile pături sociale.

Pornind de la situaţia social-economică dezastruoasă creată municipiul Chişinău şi în ţară, Partidul Democraţiei Sociale îşi exprimă dezacordul faţă de intenţia de încasare silită a datoriilor cetăţenilor, prin sechestrarea şi trecerea în contul restanţei a bunurilor datornicilor. Aceste acţiuni constituie o încercare de a transfera responsabilităţile pe seama cetăţenilor, o eschivare a Guvernului şi administraţiei publice municipale de la obligaţiunile sale privind protecţia socială a cetăţenilor.

Miră faptul că abia acum Primarul General interimar şi-a amintit brusc despre situaţia dezastruoasă privind asigurarea cu căldură a locuitorilor capitalei. Or, aceste probleme trebuiau soluţionate cu mult înainte de începerea sezonului de încălzire. Însă Primarul General a fost mult mai mult preocupat de realizarea unor acţiuni populiste, menite să lustruiască imaginea guvernării, precum organizarea diverselor serbări, amenajarea havuzurilor sau unor monumente ideologice, pentru care s-au cheltuit milioane de lei publici. Şi, în loc să-şi asume responsabilitatea pentru dezastru din sistemul de asigurare cu agent termic a capitalei, edilii capitalei se dau iarăşi în spectacole de demitere a unor funcţionari în intenţia de a acumula capital politic, în timp ce mii de cetăţeni sunt condamnaţi să îndure frig în propriile apartamente.

Partidul Democraţiei Sociale declară că actuala guvernare comunistă şi administraţia publică locală se fac direct responsabile de situaţia dezastruoasă din sistemul de aprovizionare cu agent termic în capitală. PDS consideră că datoriile istorice faţă de furnizorul de căldură, nu în ultimul rînd, s-au acumulat în urma declaraţiilor populiste ale comuniştilor privind iertarea datoriilor odată cu venirea la putere. Iar incapacitatea guvernului de a reforma sistemul termoenergetic, care se prezintă ca un generator de pierderi, a agravat şi mai mult situaţia furnizorului de căldură.

Pentru depăşirea situaţiei dezastruoase privind asigurarea cu agent termic a blocurilor de locuit din capitală, Partidul Democraţiei Sociale cere Guvernului Republicii Moldova:

PDS cere Primăriei municipiului Chişinău să identifice resurse pentru subvenţionarea SA “Termocom”, inclusiv prin redirecţionarea surselor primite din bugetul de stat şi cel municipal pentru compensarea pierderilor furnizorului de agent termic, precum şi să elaboreze, în regim de urgenţă, un mecanism eficient şi realist de reeşalonare a datoriilor cetăţenilor.

Serviciul de presă PDS
Comunicat de presă al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova Comunicat de presă al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova