Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Comunicat de presă al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDSM / 4 decembrie 2006
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaLuni, 4 decembrie 2006, deputatul Dumitru Braghiş, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost expuse poziţiile PDS privind compromiterea de către actuala guvernare comunistă a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, precum şi privind ultimele evoluţii în relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă.

Partidul Democraţiei Sociale a difuzat o declaraţie (alăturat) în care susţine că “responsabilă de stoparea de facto a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova este guvernarea comunistă incompetentă şi populistă, care a preluat lozinca integrării doar pentru a se menţine la putere”.

PDS salută faptul că s-a ajuns la o decizie privind reluarea exportului vinurilor şi a cărnii către Federaţia Rusă, fapt care este spre binele populaţiei Republicii Moldova. “Ne bucurăm că, după trei ani de zile, guvernarea actuală a înţeles o chestie absolut evidentă — ţinând cont de potenţialul enorm al pieţei ruse şi de rolul Federaţiei Ruse în soluţionarea conflictului transnistrean este spre binele Republicii Moldova să avem relaţii bune, de parteneriat strategic de la egal la egal cu Federaţia Rusă”, a declarat deputatul Dumitru Braghiş.

Braghiş susţine însă că este greu de înţeles comportamentul guvernării comuniste care ieri se “răţoia” în adresa Moscovei, încercând să demonstrăm că este “supraputere” care poate pune la punct întreaga Rusie, iar astăzi merge umilită în faţa Preşedintelui Putin cerîndu-i îndurare şi iertăciune.
Nu putem fi siguri că Preşedintele Voronin a mers la acest pas de bună voie şi absolut sincer, concluzionează Braghiş.

În acelaşi timp, PDS se arată indignat de lipsa totală de transparenţă în procesul de negocieri cu Rusia. Aflăm din presă că s-a promis ceva, insă nu putem şti cu exactitate care a fost conţinutul discuţiilor celor doi preşedinţi la Mensk. Şi nici nu ştim care va fi plata Moldovei pentru aceste “favoruri”?, se întreabă Dumitru Braghiş. În aceeaşi ordine de idei liderul PDS se întreabă cine va restitui pierderile pe care le-a înregistrat Republica Moldova datorită politicii greşite a guvernării comuniste, pierderi care se estimează la peste 400 de milioane de dolari!

“Cine va restitui pierderile întreprinderilor vinicole? Cine va plăti salariile pe care nu le-au primit sute de mii de cetăţeni? Cine va suplini pierderile fondului social, de unde se putea achita pensii şi indemnizaţii puţin mai mari? Vor fi achitate aceste pierderi de către preşedintele Voronin sau de către premierul Tarlev?”

Dumitru Braghiş a declarat că a adresat o interpelare Preşedintelui Republicii Moldova solicitînd ca acesta să prezinte, într-o şedinţă specială a Parlamentului, informaţia concretă privind conţinutul procesului de negocieri cu Federaţia Rusă, precum şi privind promisiunile date de guvernare în schimbul acceptului de reluare a exporturilor.

Centru de presă al PDS
Guvernarea comunistă a compromis procesul de integrare europeană a Republicii Moldova Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale privind sugrumarea libertăţii de exprimare şi violarea dreptului la informare