Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Guvernarea comunistă a compromis procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PDSM / 4 decembrie 2006
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPartidul Democraţiei Sociale constată existenţa în continuare a unui decalaj pregnant între declaraţiile pompoase ale guvernării comuniste privind evoluţia accelerată a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi lipsa oricăror acţiuni concrete pentru implementarea standardelor europene.

Astfel, gravele probleme cu care se confruntă ţara noastră şi care sunt generate de nedorinţa guvernării comuniste de a respecta valorile democratice, de a dezvolta o economie veritabilă de piaţă, de a garanta şi a apăra drepturilĺ universale ale omului, constituie impedimente serioase în avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene. Mai mult, declaraţiile mincinoase ale comuniştilor, care de cinci ani aruncă praf în ochii occidentalilor cu “reuşitele” sale, nu mai sunt credibile şi nu sunt luate în serios de către ţările europene.

Într-un recent raport al Comisiei europene pentru problemele de extindere, care evaluează perspectivele de aderare la Uniunea Europeană a unor ţări din Europa de Sud-Est, Republica Moldova nu este nominalizată nici măcar printre potenţialii candidaţi la aderarea la UE. Dimpotrivă, ţara noastră este pusă alături de Bielarus (care nici nu doreşte să adere la UE), anulîndu-se astfel orice perspectivă de aderare în viitor al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, Organizaţia pentru Cooperare economică şi dezvoltare (OECD), care susţine dezvoltarea durabilă a economiei şi este finanţată de către ţările înalt dezvoltate, avertizează că Moldova riscă să fie izolată de Europa în cazul în care nu va efectua reforme regulatorii de luptă cu corupţia.

Şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunţat că monitorizarea Republicii Moldova va continua, raportorii evidenţiind problemele legate de libertatea presei, nivelul corupţiei etc.

Potrivit studiului “Libertatea presei în 2006”, elaborat de Freedom House, Republica Moldova a coborît de pe poziţia a 137-a, în 2005, pe poziţia a 146-a în anul curent, fiind alături de Angola, Bhutan, Cameroon.

Ultimul raport BERD surprinde pentru Moldova cel mai mic tempou al creşterii PIB în CSI, avertizînd că investiţiile străine directe vor scădea în anul curent pînă la 190 de mln USD, faţă de 225 mln în 2005.

Însuşi guvernul îşi recunoaşte impotenţa, prelungind cu un an termenul de realizare a SCERS, care iniţial era prevăzută pînă la finele anului 2006.

Categoric contraproductivă se prezintă intenţia guvernării actuale de a pătrunde în Uniunea Europeană pe seama exacerbării conflictului cu Federaţia Rusă sau prin confruntarea intereselor şi folosirea rivalităţii Occidentului şi Orientului pentru influenţă în ţara noastră. O astfel de politică nu doar că nu poate aduce careva beneficii politice Republicii Moldova, dar generează şi pierderi economice substanţiale.

Partidul Democraţiei Sociale declară cu toate fermitate că responsabilă de stoparea de facto a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova este guvernarea comunistă incompetentă şi populistă, care a preluat lozinca integrării doar pentru a se menţine la putere. În realitate, însă, ea nu doreşte şi nu întreprinde nimic pentru ca Moldova să-şi ocupe locul său meritat în familia ţărilor europene avansate.

Partidul Democraţiei Sociale cheamă toate forţele politice democratice din Moldova să facă uz de relaţiile lor cu partenerii externi pentru ca împreună să schimbăm viziunea şi atitudinea forurilor europene faţă de Republica Moldova. Să convingem comunitatea europeană că poporul Moldovei nu trebuie sancţionat pentru politicile greşite realizate de Partidul Comuniştilor.

Centrul de presă al PDS
Comunicat de presă al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova Comunicat de presă al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova