Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Căuşenenii, participanţi la întîlnirea cu Liderul Partidului Democraţiei Sociale, sunt revoltaţi de atitudinea guvernării faţă de problemele cetăţenilor

|versiune pentru tipar||
PDSM / 9 februarie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaVineri, 9 februarie 2007, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale, Dumitru Braghiş, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a avut două întîlniri cu deţinătorii de patente din oraşul Căuşeni şi din satele raionului. În cadrul unei discuţii deschise, la care au participat cca 150 de cetăţeni, oamenii şi-au exprimat dezacordul faţă de ultimele acţiuni ale guvernării comuniste, orientate spre suprimarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, exilarea forţată a miilor de moldoveni peste hotare, prin lipsirea de posibilitatea de a-şi cîştiga surse de existenţă la ei în ţară.

Dumitru Braghiş a informat participanţii la întrunire că chiar cu o zi înainte, joi, majoritatea comunistă a refuzat iniţiativa deputaţilor Partidului Democraţiei Sociale de a discuta în plenul parlamentului situaţia privind patentele de întreprinzător, motivînd că reprezentanţii guvernului pleacă în teritoriu, unde explică situaţia.

“Şi la Căuşeni a fost viceministrul economiei dl Melcic, însă a dat doar nişte răspunsuri formale, care au determinat o şi mai mare confuzie. Guvernanţii susţin că putem înregistra gratis Întreprinderi Individuale, însă se fac a uita că pentru înregistrarea acestor întreprinderi mai trebui să plăteşti serviciile notarului, ale băncii şi alte servicii, care depăşesc cu mult scutirea «generoasă» a guvernului de tocmai 36 de lei. În plus, din cîştigurile noastre de circa o mie de lei lunar nu ne putem permite să angajăm un contabil”, se plîng deţinătorii de patentă.

Participanţii la cele două întruniri au adresat, de asemenea, mai multe întrebări privind salariile mizere şi refuzul guvernării de a le majora, privind situaţia oamenilor de vîrsta a treia, problemele cărora sunt ignorate cu cinism şi de puterea centrală, dar şi de autorităţile locale.

“Actuala conducere comunistă a raionului a umblat în campaniile electorale minţind oamenii şi speculînd cu problemele şi greutăţile oamenilor în vîrstă. Însă îndată după alegeri au uitat despre promisiunile sale. Astăzi tot mai mulţi bătrîni, care sunt nevoiţi să ducă o viaţă în lipsuri, nu mai cred promisiunilor comuniştilor. Pe de altă parte, prin politicile sale, guvernarea ne impune şi pe noi, cei tineri, să lăsăm familiile, să uităm de părinţi şi să plecăm peste hotare pentru a ne asigura existenţa”, a declarat Sergiu Cătănoi, preşedintele organizaţiei Raionale Căuşeni a Partidului Democraţiei Sociale.

Participanţii la întîlnirile cu liderul PDS Dumitru Braghiş au decis constituirea unui grup de iniţiativă pentru formarea Uniunii Micului Business din Căuşeni, pentru a-şi apăra în comun drepturile constituţionale. De asemenea, mai mulţi deţinători de patente au anunţat că vor participa la mitingul de protest de la Chişinău, programat pentru luni, 12 februarie.

Centrul de presă al PDS
PDS a desfăşurat manifestaţii de protest la Şoldăneşti Dumitru Braghiş, preşedintele partidului Democraţiei Sociale susţine că guvernarea a dispus organelor de forţă să organizeze “provocări” în adresa liderilor PDS