Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

E timpul să plecaţi, domnule Voronin! Scrisoare deschisă a Preşedintelui Partidului Democraţiei Sociale, Dumitru Braghiş, către Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin

|versiune pentru tipar||
PDSM / 2 aprilie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaDomnule Preşedinte,

Au trecut deja şase ani din ziua cînd Dumneavoastră, Vladimir Nicolaevici, aţi devenit Preşedinte al Republicii Moldova. Ce-i drept, aţi fost ales în această funcţie nu de întreg poporul, ci de o parte a deputaţilor Parlamentului, deoarece V-a fost frică să Vă încredinţaţi soarta voinţei poporului.

Intrînd în funcţie, aţi făcut poporului multe promisiuni. Dar, pe cît mărturisesc faptele, marea majoritate a acestor promisiuni au rămas neonorate şi pînă azi. Mai mult chiar, din cauza greşelilor şi a erorilor de calcul pe care le-aţi comis, Republica Moldova s-a pomenit la periferia vieţii politice şi economice a Europei şi riscă să rămînă în afara procesului globalizării.

Încă în anul 2000, aflîndu-Vă în opoziţie, Dumneavoastră, folosind cele mai dure calificative, aţi criticat puterea de atunci, învinuind-o de faptul că Republica Moldova se află în rîndul celor mai sărace ţări din Europa. Astăzi situaţia Vă obligă să recunoaşteţi că ţara noastră, în ultimii ani — anii aflării Dumneavoastră în funcţia de preşedinte — a ajuns să fie cu adevărat cea mai săracă şi cea mai înapoiată ţară din Europa.

Domnule Preşedinte,

Mă văd obligat să Vă reamintesc promisiunile de ordin social, făcute de Partidul Comuniştilor condus de Dumneavoastră în ajunul alegerilor parlamentare din 2001. La acea vreme, Dumneavoastră împreună cu tovarăşii de idei, aţi promis alegătorilor că după venirea la putere veţi ierta populaţiei datoriile istorice pentru serviciile comunale, veţi stopa creşterea preţurilor şi a tarifelor, veţi reduce inflaţia şi şomajul.

Vă reamintesc şi recentele, mai proaspetele promisiuni, făcute de partidul condus de Dumneavoastră în ajunul alegerilor parlamentare din 2005. Aţi promis că veţi crea 300 de mii de noi locuri de muncă. Dar, tocmai în anii guvernării Dumneavoastră, numărul lor s-a redus de la 1,5 milioane la 800 de mii. Mai mult chiar, elaborînd programul de dezvoltare pentru anul 2007, guvernul prognozează reducerea numărului locurilor de muncă cu alte 8% , sau cu peste 50 de mii!

Anume în anii în care Vă aflaţi în funcţie exodul peste hotarele republicii a populaţiei apte de muncă a atins proporţii îngrojorătoare. Acest proces de “exilare” din ţară a oamenilor tineri, energici şi harnici a devenit, prin sine, esenţa politicii de stat a guvernării comuniste. “Moldova fără oameni tineri!” — iată sensul şi scopul politicii Dumneavoastră.

Aţi promis majorarea salariilor pînă la 300 de dolari şi a pensiilor pînă la 100 de dolari. Dar şi această promisiune, dacă e să judecăm după tempourile de creştere a pensiilor şi salariilor, nu va fi îndeplinită.

Aţi promis pedagogilor un salariu decent. Dar, astăzi, salariul unui tînăr angajat în instituţiile de învăţămînt de toate nivelurile din Moldova este cu mult sub minimumul de existenţă. Chiar să nu înţelegeţi că ţara, unde pedagogul primeşte un salariu mizerabil nu are perspectivă istorică?

Aţi promis că Veţi avea grijă de pensionari şi invalizi. Însă, chiar şi după “indexarea” din aprilie 2007, conform datelor oficiale, pensia minimă a unui ţăran va fi de doar 361 de lei, a unui invalid de grupa I — de 289 de lei, iar a celui de grupa III — doar 196 de lei! Şi asta în condiţiile cînd minimumul de existenţă constituie mai mult de 900 de lei. Aceste pensii nu ajung nici pentru a trăi, nici pentru a muri. Or, în ţara noastră, preţurile la serviciile funerare sînt de cîteva ori mai mari.

E de remarcat, că pe durata guvernării Dumneavoastră a crescut cu mult decalajul dintre cei săraci şi cei bogaţi. Sistemul de majorare a salariilor şi pensiilor, practicat de Dumneavoastră, a condus la creşterea substanţială a veniturilor celor, care şi aşa primeau salarii şi pensii ce depăşeau cu mult costul coşului minim de consum (2000 de lei). Concomitent, acei care primeau pensii şi salarii mizere, continuă, chiar şi în rezultatul “indexărilor” aplicate de guvernare, să primească mult mai puţin decît minimumul de existenţă. Comparaţi majorările reale ale salariului unui ministru cu cel al unui pedagog, al unui deputat cu cel al unui medic, comparaţi pensia unui fost funcţionar de stat cu pensia unui fost angajat în sectorul agrar. E o distanţă ca de la cer la pămînt. “Cei bogaţi se fac şi mai bogaţi, cei săraci — şi mai săraci” — iată chintesenţa politicii voastre.

Dezmăţ şi bătaie de joc — iată cum numeşte poporul politica promovată de Dumneavoastră în domeniul ocrotirii sănătăţii. Drept argument al realizărilor în acest domeniu, invocaţi faptul că bugetul asigurărilor medicale s-a majorat de patru ori şi a atins cifra de 2 miliarde de lei. Totodată, treceţi sub tăcere faptul că această majorare s-a făcut din contul introducerii şi apoi majorării impozitului pentru poliţa de asigurare medicală de la 4% la 5%. Povara acestui impozit a căzut tot pe umerii cetăţeanului simplu.

De ce atunci, domnule Preşedinte, bolnavii nu primesc de patru ori mai multe medicamente gratuite, de ce n-a crescut de patru ori numărul serviciilor medicale acordate gratis, de ce n-au fost majorate de patru ori salariile lucrătorilor medicali? Unde şi la cine se duc aceşti bani? De ce nici Dumneavoastră, nici guvernul instalat de Dumneavoastră, nu daţi poporului un răspuns concret şi clar la aceste întrebări?

Din cauza hotărîrilor prost gîndite ale guvernului comunist, din cauza legilor antipopulare adoptate de fracţiunea partidului Dumneavoastră, mai multe farmacii rurale ori s-au închis, ori se află în pragul falimentului, iar preţurile pentru medicamente au crescut simţitor. Ca urmare, mii de oameni care au nevoie de tratament, inclusiv pensionarii, nu-şi pot permite procurarea medicamentelor necesare.

Vă ofer încă un exemplu de jefuire a cetăţenilor de către puterea comunistă — aşa numitul “program de gazificare”. În loc să fie gazificate localităţile din contul bugetului de stat sau al veniturilor obţinute de “Moldova-gaz”, Dumneavoastră aţi trecut această povară iarăşi pe spatele ţăranilor. Firmele private, afiliate puterii, care aduc conductele de gaze la gospodăriile ţărăneşti, ridică de cinci ori preţul pentru lucrul făcut. Torţele de gaze le aprindeţi Dumneavoastră, domnule Preşedinte, iar banii îi achită ţăranii!

O simplă rezumare a politicii sociale promovate de Dumneavoastră, domnule Voronin, ne permite să venim cu următoarea concluzie: aceasta este o politică antisocială şi antiumană. Mai mult: Dumneavoastră promovaţi o politică de genocid, îndreptată împotriva poporului Republicii Moldova!

Domnule Preşedinte!

O situaţie catastrofală s-a creat astăzi în economie. Degradarea industriei şi a sectorului agrar e la vedere. Viaţa economică a ţării este susţinută doar din contul transferurilor băneşti ale celor plecaţi la muncă peste hotare, iar bugetul se formează, în proporţie de 80% din contul acumulărilor vamale şi TVA — nicidecum în rezultatul activităţii economice de producere.

Puterea comunistă a aplicat o lovitură dureroasă potenţialului de export al ţării. Astăzi Republica Moldova exportă de două ori mai puţin decît importă. Şi, ce e mai trist, importăm mărfuri pe care am fi în stare să le producem noi înşine, la noi acasă.

Un sentiment de alarmă crescîndă provoacă situaţia din sectorul agrar şi din ramura vinicolă a ţării. Dacă în anul 2000 subvenţiile de la buget pentru un hectar de pămînt arabil alcătuiau 75 de lei, astăzi ele au scăzut pînă la 13 lei. Puterea comunistă îi impune pe ţărani să-şi comercializeze producţia crescută de ei la un preţ de două ori mai mic decît cel din anul 2000 şi, în acelaşi timp, să procure mărfurile necesare la un preţ de două-trei ori mai mare.

Greşelile politice şi erorile de calcul economic ale guvernului au determinat Rusia şi Belarusi să-şi închidă pieţele sale pentru vinurile moldoveneşti. În rezultatul acestei politici, circa 300 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova riscă să-şi piardă locul de muncă şi singurul mijloc de existenţă.

Aţi lovit crunt în businessul mic. Deşi aţi promis susţinere, guvernul a anulat activitatea de întreprinzător pe bază de patentă, lăsînd fără surse de existenţă alte mii de cetăţeni.

O astfel de politică economică duce la falimentul industriei, a sectorului agrar şi a ramurii vinicole. Este evident scopul final urmărit de Dumneavoastră prin promovarea acestei politici: “oligarhii comunişti” vor să cumpere la un preţ de nimic pămîntul, întreprinderile industriale şi fabricile vinicole din ţară. Şi tot poporul ştie cine este cel mai mare oligarh al Moldovei.

Domnule Preşedinte!

Politica externă pe care o promovaţi este imprevizibilă şi e construită pe principiul confruntării. Puterea comunistă nu poate găsi cu nimeni limbă comună. Ea permanent provoacă conflicte sau cu Rusia, sau cu România, sau cu Ucraina, iar în timpul de la urmă şi cu Belarusi. S-au înrăutăţit relaţiile cu UE şi SUA.

Populaţia ţării demult a remarcat: de îndată cum apar tensiuni în viaţa internă a republicii, de îndată ce se apropie alegerile, Dumneavoastră urgent organizaţi campanii antiruseşti sau antiromâne, creînd din aceste ţări chipul duşmanului. Să nu înţelegeţi oare că acest mod de abordare a politicii externe aduce ţării prejudicii grave atît politice cît şi economice, că cei care suferă, pînă la urmă, sînt iarăşi cetăţenii simpli? Că politica Dumneavoastră subminează autoritatea şi prestigiul ţării?

Domnule Preşedinte!

Libertatea şi democraţia sunt valorile fundamentale ale societăţii noastre. Dumneavoastră, însă, nu puneţi nici un preţ pe ele, nu recunoaşteţi aceste valori. Venirea Dumneavoastră la putere a însemnat începutul campaniei de reprimare a libertăţii şi democraţiei. Multe i se pot ierta unui şef de stat, nu însă şi atentatele la aceste valori!

Înscriind pe drapelul Partidului comuniştilor condus de Dumneavoastră cuvintele “Puterea — poporului!”, în realitate, aţi instaurat în ţară un regim dictatorial. Oriunde ai privi, în ochi ţi se aruncă dezmăţul birocraţilor obraznici, hărţuirea dură a opoziţiei, înăbuşirea pluralismului de opinie, încălcarea drepturilor omului.

Puterea comunistă a declanşat un adevărat război împotriva libertăţii de exprimare. Partidul de guvernămînt a instaurat un control rigid asupra posturilor publice de radio şi televiziune, transformîndu-le în posturi de “agitaţie şi propagandă” ale PCRM. A privatizat, fără să ţină cont de protestele jurnaliştilor, postul de radio “Antena C” şi postul de televiziune “Euro TV”. Astăzi, aceste posturi deservesc în exclusivitate interesele PCRM şi ale sateliţilor săi. Tot Dumneavoastră refuzaţi să oferiţi acreditare jurnaliştilor locali şi străini incomozi puterii. Îndeosebi de revoltătoare sînt cazurile de pătrundere prin forţă a poliţiştilor în sediile redacţiilor şi cele de reţinere a jurnaliştilor în timpul îndeplinirii de către ei a obligaţiunilor profesionale. Toate acest fărădelegi se comit sau la ordinul direct al Dumneavoastră sau cu încuviinţarea tacită a Dumneavoastră.

Dumneavoastră aţi distrus principiul fundamental al democraţiei — principiul separaţiei şi independenţei puterilor în stat. Instaurînd un guvern de marionetă, subordonîndu-Vă puterea judecătorească şi manipulînd deputaţii comunişti, care, de altfel, spre deosebire de Dumneavoastră, sunt aleşi de întreg poporul, Dumneavoastră aţi uzurpat puterea în stat, pretinzînd a fi mai sus ca Legea.

În dorinţa nestăvilită de a păstra pentru sine puterea nelimitată, Dumneavoastră folosiţi resursele administrative şi organele de forţă ale statului pentru a falsifica alegerile. Despre acest lucru vorbesc astăzi nu doar politicienii din opoziţie, dar şi vin cu declaraţii respective reprezentanţii OSCE şi ai ambasadelor străine. Chiar credeţi că cineva ar risca să accepte această “Moldovă de cazarmă” în Uniunea Europeană?

Domnule Preşedinte!

Aţi ridicat cinismul şi făţărnicia la rang de politică de stat. Ţinem minte cu toţii promisiunea Dumneavoastră precum că Veţi îngheţa împreună cu poporul. Nu aţi îngheţat, deoarece aţi instalat la Preşedinţie un sistem modern de încălzire autonomă, cheltuind pentru el milioane de lei din bugetul ţării. Dumneavoastră personal şi guvernul manipulat de Dumneavoastră aţi promis că poporul nu va suferi din cauza majorării preţului la gaze. Iarăşi ne-aţi minţit. Plata pentru gaze şi servicii comunale a crescut considerabil.

O altă mostră de cinism moral este şi zarva propagandistică pe care o ridicaţi în jurul nenumăratelor “programe naţionale” ale Dumneavoastră. Vorbiţi în permanenţă despre succesul programelor “SCERS”, “Satul moldovenesc”, “Computerizarea şcolilor” şi altele. Rezultatul acestor “succese” este faptul că cei săraci se transformă în cerşetori, satele rămîn fără de ţărani, şcolile fără de pedagogi, elevii şi fără computere.

Am adus exemple de cinism moral. Dumneavoastră, însă, ne oferiţi şi destule mostre de cinism politic.

În anul 1998, fiind lider al fracţiunii parlamentare a Partidului comuniştilor aflat în opoziţie, Dumneavoastră aţi învinuit conducerea de atunci a ţării pe motiv că aceasta a permis intrarea la putere a “frontistului” Roşca. Tot atunci, din partea Dumneavoastră veneau cele mai categorice aprecieri dispreţuitoare pentru ţinuta politică a domnului Diacov. Aţi declarat atunci, că aceşti indivizi politici aduc un prejudiciu enorm intereselor Republicii Moldova, că ei sunt dăunători şi periculoşi, că trebuie de întreprins tot posibilul pentru a-i îndepărta de la putere. Astăzi sunteţi împreună, într-o coaliţie de guvernămînt. Împreună aţi format CEC-ul, Curtea de Conturi, organele de conducere ale Audiovizualului şi ale televiziunii “publice”. Mai mult chiar — astăzi fracţiunea comunistă, împreună cu fracţiunea PPCD, votează sistarea transmiterii în direct a şedinţelor plenare ale Legislativului. Oare nu este acest comportament o mostră de cinism politic de cea mai înaltă probă?!

Dar cît costă promisiunea Dumneavoastră prin care V-aţi obligat să soluţionaţi, într-un an de zile, problema transnistreană? An de an promiteţi şi tot an de an nu realizaţi nimic.

Un exemplu de perfidie şi cinism este şi aşa-numita “luptă cu corupţia”. De regulă, declanşaţi “lupta” cu corupţia exact în ajunul campaniilor electorale, de fiecare dată găsind “corupţi”, în cea mai mare parte, printre reprezentanţii opoziţiei, printre pedagogi, medici. Şi foarte rar în interiorul instituţiilor de stat. În acelaşi timp, în reitingul celor mai corupţi politicieni din Moldova, făcut pe baza sondării opiniei publice, Dumneavoastră ocupaţi primul loc.

Domnule Preşedinte,

Poporul a obosit. A obosit de Dumneavoastră personal. A obosit de minciunile comuniste, de cinismul comunist pe care îl etalaţi, de dezmăţul şi fărădelegile pe care le promovaţi. A obosit de mizeria apăsătoare, de sentimentul depresiei, pe care îl trăieşte zi de zi fiecare cetăţean, de salariile şi pensii mizerabile, de nesiguranţa pentru ziua de mîine. Poporul nu doreşte să trăiască în statul poliţienesc-oligarhic creat de Dumneavoastră.

Poporul doreşte o schimbare. Dumneavoastră, împreună cu puterea comunistă pe care o conduceţi, sunteţi o piedică în calea lui spre o viaţă nouă şi schimbare întru mai bine.

Vă îndemn: daţi-Vă demisia, domnule Voronin. Sacrificaţi-Vă ambiţiile şi setea de putere în numele progresului ţării şi prosperării poporului ei! Plecaţi! Mai rău nu va fi. Pentru că mai rău nu poate fi.

Plecarea Dumneavoastră este şansa de depăşire a declinului economic şi a depresiei, şansa pentru renaştere şi înflorire, pentru edificarea Moldovei sociale.

Serviciul de presă al PDS
Dumitru Braghiş, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale îi solicită Preşedintelui Voronin să demisioneze Răspunsul venit din numele Preşedintelui Voronin la adresarea Preşedintelui Partidului Democraţiei Sociale, Dumitru Braghiş