Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Dumitru Braghiş, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale îi solicită Preşedintelui Voronin să demisioneze

|versiune pentru tipar||
PDSM / 2 aprilie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din Moldova“Preşedintele Vladimir Voronin şi partidul comuniştilor, condus de el, sunt «o piedică în calea Republicii Moldova spre o viaţă nouă şi schimbare întru mai bine»”, a declarat Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Democraţiei Sociale, în cadrul unei conferinţe de presă, pe care a susţinut-o luni, 2 aprilie 2007.

Deputatul de opoziţie i-a adresat preşedintelui ţării o scrisoare deschisă, prin care solicită acestuia să-şi prezinte demisia, deoarece “poporul Republicii Moldova a obosit de minciunile comuniste, de cinismul comunist, de dezmăţul şi fărădelegile comise la comanda sau cu încuviinţarea Preşedintelui Vladimir Voronin”.

Braghiş susţine că mizeria apăsătoare, sentimentul depresiei, pe care îl trăieşte populaţia în fiecare zi, salariile şi pensii mizerabile, nesiguranţa pentru ziua de mîine sunt rezultatele politicii promovate de Vladimir Voronin şi de partidul pe care îl conduce.

Argumentîndu-şi cerinţa de demisie a preşedintelui comunist, Dumutru Braghiş a declara că mai multe promisiuni pe care le-a făcut în campaniile electorale Voronin personal şi partidul condus de el, nu au fost îndeplinite. În mod special liderul Partidului Democraţiei Sociale a menţionat promisiunile ce ţin de aspectele sociale şi economice ale activităţii guvernării comuniste.

Dumitru Braghiş susţine că în anii de guvernare comunistă a căpătat proporţii îngrijorătoare exodul populaţiei peste hotare, iar “procesul de «exilare» din ţară a oamenilor tineri, energici şi harnici a devenit esenţa politicii de stat a guvernării comuniste”

Referindu-se la promisiunea de majorare a salariilor şi pensiilor, Preşedintele PDS a declarat că sistemul de majorare a pensiilor şi salariilor practicat de guvernare duce la îmbogăţirea celor bogaţi şi sărăcirea celor săraci. “Politica promovată de comunişti în acest domeniu este una antipopulară, antiumană, iar personal Voronin se face vinovat de genocidul împotriva populaţiei Republicii Moldova.”

“Dezmăţ şi bătaie de joc — iată cum numeşte poporul politica pe care o promovaţi în domeniul ocrotirii sănătăţii.” Guvernarea şi preşedintele Voronin personal se laudă cu faptul că în ultimii ani a crescut de patru ori bugetul pentru sfera ocrotirii sănătăţii. Însă Voronin trece sub tăcere faptul că această majorare s-a făcut de pe seama cetăţenilor, prin introducerea şi apoi majorarea impozitului pentru poliţa de asigurare. Însă şi aceşti bani sunt furaţi. Or, odată cu creşterea bugetului asigurărilor medicale nu au crescut de patru ori şi numărul medicamentelor sau volumul serviciilor medicale acordate fără plată; nu a crescut de patru ori salariul lucrătorilor medicali, etc. Dimpotrivă, din cauza unor hotărîri şi a unor legi prost gîndite multe mii de oameni care au nevoie de tratament, inclusiv pensionarii, nu-şi pot permite să procure medicamentele necesare, pe motiv că multe farmacii s-au închis, iar preţul medicamentelor a crescut considerabil.

Drept exemplu de jefuire a cetăţenilor de către puterea comunistă este prezentat şi aşa-numitul “program de gazificare”, care se face din contul cetăţenilor şi de pe urma căruia se îmbogăţesc firme private, afiliate puterii. “Făcliiile le aprindeţi Dumneavoastră, domnule Preşedinte, iar banii îi achită ţăranii!” — îi reproşează Braghiş preşedintelui Voronin.

Situaţia din economia naţională este calificată de deputatul PDS drept catastrofală. În urma politicii promovate de comuniştii conduşi de Voronin, Republica Moldova a pierdut substanţial din potenţialul său de export, iar astăzi importă de două ori mai mult decît exportă.

Un subiect aparte îl constituie situaţia din agricultură şi din sectorul viti-vinicol. Dumitru Braghiş susţine că politica promovată de Voronin în aceste sectoare strategice ale economiei duce la falimentul industriei, a sectorului agrar şi a ramurii vinicole. Scopul politicii date este clar: “oligarhii comunişti” vor să cumpere la un preţ de nimic pămîntul, întreprinderile industriale şi fabricile vinicole din ţară.

Dumitru Braghiş învinueşte liderul comunist de declanşarea unui adevărat război împotriva libertăţii de exprimare, de distrugerea principiul fundamental al democraţiei — principiul separării şi independenţei puterilor în stat; de folosirea resurselor administrative şi a organelor de forţă pentru a falsifica alegerile. “Chiar credeţi că cineva ar risca să accepte această «Moldovă de cazarmă» în Uniunea Europeană?”, întreabă retoric Dumitru Braghiş.

Liderul PDS susţine că Voronin “a ridicat cinismul şi făţărnicia la rang de politică de stat”. Drept dovezi sunt aduse promisiunea de “a îngheţa împreună cu poporul”, urmată de decizia de a instala la preşedinţie un sistem modern de încălzire autonomă; criticile şi aprecierile dispreţuitoare, aduse anterior lui Roşca şi Diacov, cu care astăzi comuniştii fac coaliţie de guvernare.

O altă mostră de cinism moral este şi zarva propagandistică în jurul “programelor naţionale”. Rezultatul “realizării cu succes” a programelor gen “SCERS”, “Satul moldovenesc”, “Computerizarea şcolilor” este faptul că “cei săraci se transformă în cerşetori, satele rămîn fără de ţărani, şcolile fără de pedagogi, elevi şi fără computere”.

Dumitru Braghiş susţine că guvernarea comunistă îşi aminteşte de lupta cu corupţia “exact în ajunul campaniilor electorale, de fiecare dată găsind «corupţi», în cea mai mare parte, printre reprezentanţii opoziţiei, printre pedagogi, medici. Şi de foarte rare ori în interiorul instituţiilor de stat. În acelaşi timp, în reitingul celor mai corupţi politicieni din Moldova, Voronin ocupă onorabilul prim loc”.

În cadrul conferinţei, Dumitru Braghiş a declarat că problemele existente în sfera economică şi socială vor putea fi soluţionate numai după plecare lui Voronin şi a partidului comuniştilor de la putere. Atîta timp cît ţara va fi condusă de o putere care serveşte intereselor unor clanuri oligarhice şi care mizează doar pe organele de forţă pentru a se menţine la putere, Republica Moldova nu are şanse să prospere şi să se alinieze ţărilor europene dezvoltate.

Regimul poliţienesc-oligarhic, instaurat de Voronin este cea mai mare piedică în cale dezvoltării stabile a Moldovei. Din acest motiv, Dumiutru Braghiş îi cere Preşedintelui Voronin să-şi “sacrifice ambiţiile şi setea de putere în numele progresului ţării şi prosperării poporului ei!”.

Centrul de presă al PDS
Principala prioritate a statului trebuie să fie majorarea salariilor şi a pensiilor! E timpul să plecaţi, domnule Voronin! Scrisoare deschisă a Preşedintelui Partidului Democraţiei Sociale, Dumitru Braghiş, către Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin