Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Principala prioritate a statului trebuie să fie majorarea salariilor şi a pensiilor!

|versiune pentru tipar||
PDSM / 26 martie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPartidul Democraţiei Sociale consideră că atîta timp cît nu va fi soluţionată problema salariilor şi a pensiilor decente, Republica Moldova nu va putea depăşi ameninţările majore care astăzi periclitează stabilitatea socială, securitatea economică şi chiar Suveranitatea ţării — şomajul şi lipsa locurilor de muncă, corupţia, exodul masiv al populaţiei peste hotare, depopularea, ruinarea industriei şi a agricultură, reducerea capacităţilor de export.

PDS declară că principala prioritate a statului trebuie să fie asigurarea condiţiilor sociale pentru viaţa şi munca cetăţenilor Republicii Moldova la ei acasă. Majorarea salariilor şi a pensiilor constituie primul pas în edificarea fundamentului pe care poate fi construit un sistem social echitabil, vor fi puse bazele pentru relansarea economiei, pentru atingerea condiţiilor necesare pentru reunificarea ţării, realizarea integrării europene a Republicii Moldova.

Preocuparea primordială a guvernării trebuie să fie majorarea salariilor şi a pensiilor, şi nu organizarea festivalurilor şi a reparaţiilor costisitoare, deplasările inutile ale guvernanţilor peste hotare, conflicte şi speculaţii inventate în relaţiile externe. Întreaga activitate a Guvernului şi a tuturor structurilor statului trebuie subordonată obiectivului de sporire a bunăstării cetăţenilor Republicii Moldova. Reforma sistemului de salarii şi pensii este cea mai stringentă şi necesară reformă în Republica Moldova.

Pensiile nu sunt o pomană socială!

Sistemul actual de pensii este unul imperfect şi nedrept. El încalcă drepturile omului şi ale cetăţeanului la o viaţă şi o bătrîneţe asigurată, umileşte demnitatea umană. Pensiile în Republica Moldova sunt cele mai mici în Europa şi în CSI. Astăzi, conform datelor oficiale, pensia Preşedintelui ţării este de 7500 de lei, a unui deputat — de 4300 de lei, iar a unui profesor universitar — 700 de lei! Pensionarul din sectorul agrar (după “indexarea” mult trîmbiţată din aprilie 2007) va primi o pensie de 361 de lei, iar un invalid de grupa I — 289 de lei!

Partidul comuniştilor de guvernămînt a transformat pensiile şi salariile în “pomene sociale” şi, operînd indexări pe care le prezintă ca “majorări”, încearcă să îmbuneze electoratul în ajunul alegerilor. Astfel chiar după “indexarea din aprilie”, pensia minimă pe ţară va fi de doar 406 lei, în timp ce minimumul de existenţă a depăşit suma de 900 de lei. Aceasta este dreptatea comunistă!

Salariile nu trebuie să umilească angajaţii!

Conform datelor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, salariul unui educator cu studii superioare şi cu o vechime în muncă de 20 de ani în instituţiile preşcolare constituie doar 741 de lei, a profesorului din sistemul preuniversitar — 977 de lei, a conferenţiarului instituţiilor universitare — 720 de lei. Circa 40% din personalul auxiliar în sectorul bugetar al economiei naţionale este remunerat cu un salariu de 320–336 de lei! Este o realitate tristă.

Dacă e să credem datelor statistice oficiale, salariul profesorilor de la instituţiile superioare de învăţămînt constituie 2381 de lei. Guvernarea însă uită să spună şi alte cifre: 62% dintre angajaţii din învăţămînt au o sarcină didactică între 1,2 — 2 norme!

Pentru a-şi masca minciuna, guvernul aduce exemplul majorării cu tocmai 400 de lei a salariului unui profesor universitar cu vechime în muncă de 20 de ani, cu grad didactic superior, cu grad ştiinţific etc. Şi iarăşi uită se spună că această categorie constituie doar 3,5% din numărul angajaţilor în învăţămîntul universitar! În timp ce valoarea coşului minim de consum depăşeşte cifra de 2000 de lei.

Pornind de la această situaţie şi ţinînd cont de faptul că în campania electorală din 2005 toate partidele prezenta astăzi în Parlament au promis majorarea salariilor pînă la echivalentul a 300 de dolari şi a pensiilor pînă la echivalentul a 100 de dolari, Partidul Democraţiei Sociale a înregistrat o iniţiativă legislativă care prevede:

Stabilirea pensiei minimale la nivelul minimumului de existenţă

  1. Fixarea în legislaţie a prevederilor în conformitate cu care în ţară nimeni nu va avea o pensie mai mică decît minimumul de existenţă (care la 01.03.2007 era de 900 de lei); Indexarea anuală a pensiilor, ţinînd cont de nivelul inflaţiei, creşterea preţurilor şi creşterea salariului mediu pe economie.
  2. Recalcularea pensiilor pentru lucrătorii din sectorul agrar, sfera învăţămîntului şi a ocrotirii sănătăţii, care s-au pensionat înainte de anul 2000, aplicînd principiul “Pentru o muncă egală — o pensie egală!”.
  3. Includerea în vechimea totală de muncă a concediilor de îngrijire a copiilor, precum şi a anilor de studii.
  4. Introducerea suplimentelor “demografice” stimulatorii la pensionarea femeilor, care au născut şi au crescut trei şi mai mulţi copii.
  5. Reexaminarea, în termen de pînă la 01.06.07, a tuturor listelor şi categoriilor de beneficiari de compensaţii nominative, pentru a cuprinde toate păturile vulnerabile ale populaţiei. Majorarea, de patru ori, a compensaţiilor nominative în legătură cu creşterea majoră a preţului la gazele naturale, lemne şi cărbune.

Majorarea salariului pînă la nivelul de 4000 de lei lunar

  1. Fixarea în legislaţie a prevederilor în conformitate cu care valoarea salariului minim în economia naţională nu va fi mai mic decît minimumul de existenţă, iar valoarea salariului mediu nu va fi mai mic decît valoarea coşului minim de consum (care la 01.03.2007 era de 2000 de lei).
  2. Majorarea, minimum de două ori în anul 2007, a salariilor pedagogilor, profesorilor din instituţiile superioare, medicilor.
  3. Elaborarea, în cadrul negocierilor tripartite dintre Guvern, Patronate şi Sindicate, a mecanismului de majorare a salariului mediu pe economie, pentru a asigura creşterea lui, către anul 2009, pînă la echivalentul a 300 de dolari.
Serviciul de presă al PDS
Partidul Democraţiei Sociale susţine apelul vinificatorilor către conducerea Republicii Moldova Dumitru Braghiş, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale îi solicită Preşedintelui Voronin să demisioneze