Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Partidul Democraţiei Sociale susţine apelul vinificatorilor către conducerea Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PDSM / 21 martie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPartidul Democraţiei Sociale, împărtăşind temerile şi îngrijorările vinificatorilor autohtoni privind situaţia de criză fără precedent din ramură, îşi exprimă nedumerirea şi indignarea în legătură cu ignorarea de către reprezentanţii organelor de conducere ale ţării şi ai Partidului comuniştilor a Congresului oenologilor. Or, tocmai erorile şi politica internă şi externă greşită, promovate de acestea, au condus la apariţia situaţiei catastrofale în sectorul viti-vinicol al Republicii Moldova.

Prin acest gest grosolan, partidul puterii a demonstrat că pur şi simplu nu găseşte scuze pentru situaţia din această ramură strategică, demonstrîndu-şi astfel totala bancrotizare. Numai în anul 2006, în rezultatul sistării exporturilor de vin în Federaţia Rusă, Republica Moldova a pierdut peste 350 de milioane de dolari. Închiderea pentru vinurile moldoveneşti a pieţelor Federaţiei Ruse şi Belarusiei a condus la reducerea de 5 ori, în doar două luni ale anului 2007, a producţiei de vinuri şi de 4 ori a producţiei de băuturi alcoolice distilate. Conform datelor statistice, producerea de vinuri în Republica Moldova s-a redus în 2006 faţă de 2005 de două ori, iar a băuturilor alcoolice distilate — cu 37 de procente. Situaţia dată demonstrează că ramura vinificaţiei în Republica Moldova este la un pas de totala ei degradare şi distrugere.

În complexul viti-vinicol sunt astăzi ocupaţi cca 300 de mii de cetăţeni, care din vina guvernării comuniste riscă să rămînă fără locuri de muncă şi, respectiv, fără surse de existenţă. Procesul de distrugere a ramurii vinicole moldoveneşti deja a demarat, ia amploare, şi se parte că această situaţie nu deranjează reprezentanţii puterii.

PDS consideră că interdicţia de export a vinurilor în vrac este o acţiune premeditată a puterii, prin intermediul căreia guvernanţii comunişti urmăresc ruinarea întreprinderilor vinicole, pe care ulterior le vor acapara. Această acţiune va dăuna enorm întregului complex agroindustrial al republicii, va submina creşterea economică, care, şi în condiţiile actuale este una insatisfăcătoare şi instabilă.

Partidul Democraţiei Sociale îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de faptul că datoriile întreprinderilor vinicole pentru strugurii achiziţionaţi în toamna anului 2006 au atins cifra de 350 de milioane de lei. Aceste datorii sînt o povară enormă pe umerii ţăranilor care au crescut roada de struguri şi care astăzi nu mai sunt în stare să investească în lucrările agricole pentru roada anului curent. În plus, situaţia de criză din sector a condus la reducerea drastică a veniturilor şi al nivelului de viaţă al populaţiei rurale.

Partidul Democraţiei Sociale consideră că cea mai mare parte de vină pentru situaţia creată în sectorul vinificaţiei o poartă puterea comunistă incompetentă şi neprofesionistă.

Partidul Democraţiei Sociale susţine cerinţele vinificatorilor şi consideră necesar:

Dumitru Braghiş,
Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale
Serviciul de presă al PDS
Clanul comunist de la guvernare conştient falimentează ramurile strategice ale economiei naţionale Principala prioritate a statului trebuie să fie majorarea salariilor şi a pensiilor!