Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Clanul comunist de la guvernare conştient falimentează ramurile strategice ale economiei naţionale

|versiune pentru tipar||
PDSM / 5 martie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPartidul Democraţiei Sociale atenţionează opinia publică asupra unor tendinţe periculoase în activitatea guvernării comuniste, controlate de un clan oligarhic, care urmăreşte scopul falimentării unor ramuri strategice ale economiei naţionale, precum şi devalorizarea pămînturilor pentru a fi ulterior procurate de aceştia la preţuri derizorii.

Acţiunile guvernului comunist în domenii importante ale economiei ţării, cum sunt agricultura şi ramura vinificaţiei, confirmă faptul că anumiţi reprezentanţi din clica puterii şi-au subordonat guvernul pentru a le duce la îndeplinire planurile lor de falimentare a sectorului de vinificaţie şi de ruinare a agenţilor economici-producători de struguri.

Astfel, decizia guvernului de a interzice exportul de vinuri în vrac a pus în incapacitate de activitate şi de realizare a producţiei sale practic toate fabricile de vinuri.

Aceiaşi decizie a determinat autorităţile Bielorusiei să recomande agenţilor economici să renunţe la importul de producţie vinicolă moldovenească în sticle, ceea ce, în condiţiile suspendării exporturilor către Federaţia Rusă, înseamnă stoparea definitivă a exporturilor de vinuri moldoveneşti, falimentarea fabricilor de vinuri şi a întreprinderilor şi gospodăriilor de producere a strugurilor.

Situaţia este cu atît mai gravă, cu cît majoritatea fabricilor de vinuri încă nu au achitat producţia de struguri achiziţionată de la ţărani în toamna anului trecut. Astfel, atît producătorii de vinuri, cît şi producătorii de struguri au ajuns în pragul falimentului, neavînd resurse pentru a-şi asigura activitatea, pentru a pregăti plantaţiile pentru anul agricol 2007.

Partidul Democraţiei Sociale califică situaţia din sectorul viti-vinicol drept una de criză profundă, cauzată, cu bună ştiinţă, de guvernul comunist aflat în slujba “familiei” şi care urmăreşte acapararea, prin scheme obscure, a întreprinderilor din sectorul vinicol, aducerea la disperare a ţăranilor, devalorizarea pămînturilor şi procurarea acestora la preţuri derizorii.

Situaţia este similară şi în alte sectoare ale economiei naţionale. Prin adoptarea unor decizii se interzice activitatea în baza patentei de întreprinzător, pentru a face loc pe piaţă marilor oligarhi, proprietari de supermarketuri. Sunt constrînse în activitatea sa farmaciile mici de familie, făcîndu-se lobbysm în favoarea unor reţele, care aparţin persoanelor din anturajul guvernării.

Partidul Democraţiei Sociale atenţionează opinia publică internă şi internaţională asupra gravelor derogări de la Constituţie, comise de guvernarea comunistă în interesul unor grupuri oligarhice şi cere puterii încetarea imediată a acţiunilor care atentează la securitatea economică a Republicii Moldova.

Centrul de presă al PDS
Partidul Democraţiei Sociale va picheta sediile consiliile raionale Partidul Democraţiei Sociale susţine apelul vinificatorilor către conducerea Republicii Moldova