Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Declaraţia PMUEM privind celebrarea a 65 de ani de la victoria împotriva fascismului şi participarea Republicii Moldova la festivităţile oficiale de la Moscova

|versiune pentru tipar||
PMUEM / 29 aprilie 2010
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

Situaţia creată în Republica Moldova în ajunul serbării Marii Victorii purtate împotriva fascismului în Marele Război pentru Apărarea Patriei alimentează îngrijorare profundă. Atitudinea autorităţilor moldovene au provocat o reacţie negativă atît în ţară cît şi peste hotare. Schimbarea repetată a poziţiei Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, privind invitaţia de a participa la parada de la Moscova, iar apoi şi decizia finală de a renunţa la deplasare, a adus pagube serioase imaginii ţării şi a facilitat divizarea continuă a societăţii moldoveneşti. Astăzi au renăscut lozincile unioniste şi naţionaliste, care divizează societatea în baza principiilor etnice şi naţionale.

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” se consideră obligat să amintească faptul că sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, bunicii şi părinţii noştri au contribuit la victoria comună purtată împotriva cotropitorilor fascişti. Şi astăzi, prin refuzul de a participa la festivităţile de la Moscova, Mihai Ghimpu le-a negat victoria obţinută de dragul generaţiilor viitoare. El nu recunoaşte istoria în sine, înlocuind-o cu declaraţii ieftine îmbibate de un caracter politic pur electoral. Nimeni, niciodată nu va putea să lipsească Republica Moldova, împreună cu alte ţări care au luptat împotriva fascismului, de titlul — ţară câştigătoare. Îndrăznim să amintim asupra faptul că Mihai Ghimpu nu a fost invitat la Moscova în calitate de cetăţean sau lider de partid, ci în calitatea sa de persoană oficială, reprezentant a întregului popor moldovenesc. Din păcate, dlui a preferat să ignoreze această invitaţie.

Considerăm că ţine de datoria noastră să atragem atenţia asupra faptului că responsabilitatea pentru acţiunile lui M. Ghimpu o poartă toate partidele — membre ale alianţei de guvernămînt. Adică Partidul Liberal, Partidului Liberal Democrat, Partidul Democrat, precum şi Alianţa “Moldova Noastră”. Totodată, mulţi politicieni parte a acestei alianţe, dau vina unul pe celălalt şi sunt mai curînd preocupaţi de propria imagine şi imaginea AIE, nu şi de soarta şi reputaţia ţării.

De asemenea, Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”, este convins de faptul că responsabilitatea pentru situaţia creată revine în mare parte şi Partidului Comuniştilor, care, datorită unei politici ambiţioase şi fără compromisuri în timpul alegerilor prezidenţiale din 2009, a contribuit la numirea în cea mai înaltă funcţie a unionistului Ghimpu.

Cu regret constatăm drept consecinţă a acestor politici o puternică divizare a întregii societăţi moldoveneşti. Astăzi, din nou răsună apeluri de unirea cu România, şi, din nou istoria, statalitatea R.Moldova se află sub ameninţare. Iar poporul care nu-şi aminteşte şi refuză propriul trecut — nu face decît să se priveze de viitor.

În aceste condiţii, Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” consideră că numai fundamentarea unor structuri sănătoase şi patriotice ale societăţii, lupta pentru consolidarea statalităţii şi suveranităţii, vor crea condiţii reale pentru ca Republica Moldova să devină puternică şi unită.

Serviciul de presă al PMUEM

Locuinţa socială este o realitate Alocuţiunea dlui Vladimir Ţurcan cu privire la modificările Codului electoral în cadrul şedinţei Parlamentului Republicii Moldova