Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” (PMUEM)

Vladimir Ţurcan
Vladimir Ţurcan
Preşedinte PMUEM
Data înregistrării: 28 februarie 2006
Doctrina: Social-democraţie Wikipedia

Programul PMUEMadoptat la Congresul IV extraordinar din 6 februarie 2010

Statutul PMUEM


Simbolica Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” (PMUEM)
MD-2005, Republica Moldova
Chişinău, str. Alexandru cel Bun 108
Tel./Fax: (373-22) 26-54-76

Declaraţii şi comunicate de presă

Declaraţie comună a lui Igor Dodon şi Vladimir Ţurcan
8 octombrie 2012
Echipa Partidului “Moldova Unită”, condus de Vladimir Ţurcan, se alătură echipei Partidului Socialiştilor, condus de Igor Dodon, care are toate şansele să reprezinte în viitorul apropiat cea mai influentă forţă politică de stînga[]
Rezoluţia şedinţei Consiliului Republican al Partidului “Moldova Unita”
22 martie 2011

Scurt istoric

Denumirile precedente

Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită” (PDSMU) [14.05.2006 – 18.03.2010]

Partidul Dezvoltării Spirituale din Moldova (PDSM) [28.02.2006 – 14.05.2006]

Arhiva documentelor

Programul din 2006adoptat la Congresul II din 14 mai 2006

Statutul din 2006adoptat la Congresul II din 14 mai 2006

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2014

Raportul financiar din 2013

Raportul financiar din 2012

Raportul financiar din 2011

Raportul financiar din 2008

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” (PMUEM) a fost constituit la 21 mai 2005 sub denumirea de Partidul Dezvoltării Spirituale din Moldova (PDSM), înregistrat de Ministerul Justiţiei la 28 februarie 2006. În perioada 2006–2010 formaţiunea politică a avut denumirea de Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită” (PDSMU). PMUEM este un partid politic cu doctrină social-democrată.

Calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată în perioada 2005–2010 de Ana Tcaci, iar din 6 februarie 2010 funcţia de preşedinte al Partidului “Moldova Unită” este ocupată de Vladimir Ţurcan.

La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2010 la care a participat PMUEM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral. La momentul actual partidul nu participă activ în viaţa politică din Republica Moldova. În alegerile parlamentare din noiembrie 2014 preşedintele PMUEM, Vladimir Ţurcan, a fost ales în funcţia de deputat pe listele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.


Crearea Partidului Dezvoltării Spirituale din Moldova (PDSM)

Congresul de constituire a Partidul Dezvoltării Spirituale din Moldova a avut loc la 21 mai 2005. Congresul a aprobat Programul şi Statutul partidului şi a ales organele de conducere ale formaţiunii. În calitate de preşedinte al PDSM a fost aleasă Ana Tcaci. Partidul Dezvoltării Spirituale din Moldova şi-a propus drept obiective majore: antrenarea activă a cetăţenilor în viaţa politică, socială, economică şi culturală a Republicii Moldova; ameliorarea nivelului de trai al populaţiei; stimularea procesului de educaţie spirituală, morală şi estetică a poporului; protejarea talentelor în toate domeniile artei naţionale; asigurarea coeziunii sociale; apărarea drepturilor şi libertăţilor omului; sprijinirea populaţiei din localităţile rurale; asigurarea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea învăţământului, ştiinţei şi culturii; contribuirea la integrarea europeană a Republicii Moldova etc.

Congresul II Extraordinar al PDSM din 14 mai 2006

Congresul a fost convocat pentru a reorganiza formaţiunea în Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită” (PDSMU). Motivul unei asemenea reorganizări îl reprezintă apariţia pe scena politică a unui partid politic nou de orientare social-democrată — Partidul Democraţiei Sociale din Moldova (PDSM), care avea o abreviere identică cu cea a Partidului Dezvoltării Spirituale din Moldova (PDSM). La lucrările Congresului au participat 182 de delegaţi din 18 raioane ale Republicii Moldova, inclusiv, mun. Chişinău, Bălţi, Comrat şi regiunea transnistreană.

Congresul III al PDSMU din 25 octombrie 2008

Congresul III a fost unul preelectoral, de stabilire a strategiei şi tacticii partidului în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2009. La Congres s-a discutat despre situaţia social-economică şi politică din ţară, rolul şi locul PDSMU în viaţa societăţii moldoveneşti şi ca urmare au fost aprobate principiile de bază ale Platformei preelectorale a Partidului Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită”. Participanţii la Congres au confirmat componenţa conducerii partidului, în funcţia de Preşedinte fiind realeasă Ana Tcaci. După eşecul în alegerile din 5 aprilie 2009, în rândul partidelor social-democrate a fost lansată ideea de creare a unei liste comune pentru alegerile anticipate din 29 iulie 2009. PDSMU declarase că intenţionează să participe în alegerile anticipate pe lista comună formată în jurul Partidului Social Democrat (PSD), care acumulaseră în alegerile din 5 aprilie 2009 cel mai mare procentaj pe ţară dintre partidele social-democrate. Însă negocierile au eşuat. PDSMU nu a participat în alegeri, iar PSD a creat o listă comună doar cu UCM.

Congresul IV Extraordinar al PDSMU din 6 februarie 2010

Congresul a marcat începutul unei etape de renovare a PDSMU, ca urmare a aderării la partid a ex-membrilor PCRM, deputaţii Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova, Valentin Guznac şi Svetlana Rusu. Delegaţii la congres au ales cu unanimitate de voturi noul preşedinte al PDSMU, deputatul Vladimir Ţurcan, iar Victor Stepaniuc, Ana Tcaci şi Valentin Guznac au fost aleşi vicepreşedinţi.

Congresul a votat unanim noua denumire a partidului — Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” (PMUEM), precum şi noua siglă a partidului — un zimbru cu o stea călăuzitoare cu 8 colţuri, flancată deasupra lui. De asemenea, Congresul a hotărât ca PMUEM să adere la doctrina social-democrată, orientându-se către electoratul care fie votează, fie îşi exprimă preferinţele pentru PCRM, PSD sau PDM. A fost modificată şi modalitatea de alegere a organelor de conducere. Pe viitor acestea vor fi alese de Consiliul Republican, şi nu de Congresul Naţional. La Congres s-a mai hotărât că membrii partidului nu vor mai plăti cotizaţiile de membru. Modificările de rigoare au fost introduse în Statutul şi Programul partidului.

Ana Tcaci părăseşte “Moldova Unită” în favoarea altei formaţiuni politice

La 13 martie 2011 în cadrul unei reuniuni cu participarea a 12 organizaţii raionale ale PMUEM în frunte cu ex-preşedinta PMUEM, Ana Tcaci, s-a adoptat decizia de aderare la Partidul Naţional Moldovenesc. În urma acestei fuziuni denumirea acestui partid a fost schimbată în Partidul politic “Pentru Unirea Moldovei”. Tcaci şi-a motivat plecarea din PMUEM prin faptul că “deciziile în partid se luau fără a fi discutate cel puţin cu vicepreşedinţii formaţiunii” iar Partidul “Moldova Unită” nu mai are perspectivă, odată ce “a fost cotropit de foştii comunişti ce au aderat la partid în decursul anului 2010”.

Mai multe formaţiuni politice de stânga formează “Consiliul Coordonator comun”

În cadrul forumului “Moldova: alternativa de stânga” din 5 februarie 2013, Partidul Socialiştilor, Partidul Popular Socialist, Partidul “Patrioţii Moldovei”, Partidul “Renaştere” şi Partidul “Moldova Unită” au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică şi-a propus promovarea valorilor de stânga în Republica Moldova, ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli.