Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Declaraţia Partidului “Moldova Unită”

|versiune pentru tipar||
PMUEM / 25 iunie 2010
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” este profund revoltat de comportamentul provocator al Preşedintelui-interimar Mihai Ghimpu, care prin decret prezidenţial a declarat ziua de 28 iunie — Ziua ocupaţiei sovietice şi de comemorare a victimelor regimului totalitar de ocupaţie.

Acţiunea respectivă este un act de ofensă la adresa majorităţii poporului moldovenesc, care sute de ani a luptat pentru identitatea sa naţională, pentru dreptul de a trăi într-o Moldovă liberă şi suverană .

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” atrage atenţia opiniei publice, că Mihai Ghimpu, unul din exponenţii de bază a forţelor româno-unioniste, care s-a declarat deschis unionist, defaimează intenţionat conştiinţa naţional-statală moldovenească. Condus de instinctele româno-unioniste, Mihai Ghimpu se arată preocupat de interesele statului român, ignorînd cu desăvîrşire interesele Moldovei contemporane, care a fost restabilită ca entitate statală în urma înţelegerii sovieto-române din 28 iunie 1940.

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” aduce la cunoştinţă actualei conduceri a ţării că înţelegerea sovieto-română din 28 iunie 1940 a fost recunoscută ca legală de comunitatea internaţională în Tratatul de la Paris din 1947.

Încercările unor forţe politice ultranaţionaliste româneşti de a rescrie adevărul despre anul 1940 prin decrete prezidenţiale, este un procedeu extremist de luptă politică, care scindează societatea moldovenească, fortifică forţele separatiste din stînga Nistrului, şi slăbesc elementele constitutive ale statului Republica Moldova.

Decretul Preşedintelui-interimar Mihai Ghimpu aduce prejudicii enorme relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă-succesoarea de drept a URSS, care este un partener strategic al ţării noastre, unul din actorii principali ai tratativelor în problema transnistreană.

În legătură cu cele menţionate, Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” solicită deputaţilor Parlamentului Republicii Moldova să ia atitudine faţă de acţiunile provocatoare şi antistatale ale Preşedintelui-interimar Mihai Ghimpu şi cere demisia acestuia din funcţia de Preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte -interimar al Republicii Moldova.

Sursa: www.moldovaunita.md

Vladimir Ţurcan critică Alianţa de guvernare Partidul Moldova Unită cere demisia lui Mihai Ghimpu şi cheamă partidele pro-statale la dialog