Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Adresarea Partidului “Moldova Unită” către gastarbaiteri

|versiune pentru tipar||
PMUEM / 7 iulie 2010
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

Dragi compatrioţi!

În ultimii douazeci de ani, Republica Moldova a trecut prin reforme politice şi socio-economice dramatice. Reformele eşuate au distrus economia şi au divizat societatea moldovenească.Conducatorii anteriori ai tarii n-au putut stopa creşterea şomajului, sărăciei şi degradării socio-economice. În ciuda unei stabilizari socio-economice în ţară din perioada anilor 2001–2005, modernizarea ţării aşa şi nu s-a produs. Moldova a rămas o ţară fără drumuri, fără locuri de muncă bine platite, fara economie şi tehnologii moderne. Migraţia forţei de muncă a capatat dimensiuni amenintatoare. Aproape 700.000 de moldoveni lucreaza astăzi în străinătate, din motiv ca autorităţile moldoveneşti nu sunt în stare să le ofere locuri de muncă decente şi salarii adecvate. Situatia creata a distrus mii de familii, sute de mii de copii au rămas fără îngrijire părintească.

Razboiul politic care a luat amploare în 2009–2010 din vina Alianţei de guvernare şi PCRM, agravează şi mai mult problemele economice ale ţării. Situatia data a adus la scăderea potentialului de producere in tara, s-au redus locurile de muncă, au scazut salariile şi nivelul protectiei sociala. Moldova este in pragul unui dezastru social şi economic.

Pentru a depăşi această situaţie, Partidul “Moldova Unită-Единая Молдова” a propus Parlamentului citeva initiative legislative care prevad scutirea de impozite pentru gastarbaiterii moldoveni care doresc să investească în economia Moldovei. După o analiza a practicii altor ţări în domeniul migraţiei forţei de muncă, Partidul “Moldova Unită-Единая Молдова” este convins de faptul că autorităţile moldovene sunt obligate să creeze stimulente fiscale pentru gastarbaiteri şi să încurajeze întoarcerea lor acasă, în Moldova, în familiile lor.

Partidul “Moldova Unită-Единая Молдова” oferă soluţii reale care vor permite creearea unui mediu favorabil şi atractiv pentru reîntoarcea gastarbaiterilor la casele lor:

  1. Scutirea de plata la impozitul pe venit a gastarbaterilor care doresc să-şi deschidă o afacere în Republica Moldova;
  2. Scutirea platii TVA-ului a intreprinderilor deschise de gastarbaiteri pe timp de 2 ani
  3. Scutirea pe doi ani de la plata accizelor a bunurilor fabricate de către întreprinderile gastarbaiterilor
  4. Scutirea pe un termen de 2 de la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare folosite in scopuri de producere de catre gastarbaiteri
  5. De a recomanda autorităţilor locale sa elibereze intreprinderile intemeiate de gastarbaiteri de plata la impozite locale.

Dragi compatrioţi!

Împreună cu voi vom scoate ţara din criză. Împreună vom construi o Moldova unita şi puternica!

Sursa: www.moldovaunita.md

Partidul Moldova Unită cere demisia lui Mihai Ghimpu şi cheamă partidele pro-statale la dialog Adresarea Partidului Moldova Unită către liderii partidelor de stînga