Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Partidul “Moldova Unită” a organizat un miting la care a cerut demisia lui Mihai Ghimpu

|versiune pentru tipar||
PMUEM / 10 iulie 2010
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

“Jos Ghimpu, Jos unionismul!”, “Trăiască statalitatea Republicii Moldova”, “Vrem locuri de munca, Nu decrete!”, “Cerem salarii si burse!” — Acestea au fost lozincile scandate astăzi în faţa Palatului Republicii de aproximativ 200 de participanti la mitingul organizat de Partidul “Moldova Unită-Единая Молдова”.

Preşedintele Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова”, Vladimir Ţurcan a explicat motivul pentru care protestatarii au iesit astazi in fata Parlamentului, mentionînd că: “Făcînd o analiză a ultimelor evoluţii a situatiei politice din ţara noastră, mă întreb: Preşedintele carui stat este Mihai Ghimpu? Ale cui interese le apara? Este conştient oare Mihai Ghimpu de faptul că acţiunile sale reprezintă o ameninţare la adresa statalitatatii şi existenţei în continuare a Republicii Moldova?

La sedinta de astazi a Parlamentului, Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” va insista asupra includerii in ordinea de zi a chestiunii demiterii lui Mihai Ghimpu din functia de Preşedinte al Parlamentului. În caz ca deputatii Aliantei de guvernare vor refuza includereaa in ordinea de zi a acestei probleme, noi vom parasi sala de sedinta. Reactia Dumei de Stat este un exemplu ca tarile din jur sunt revoltate de comportamentul presedintelui interimar. Noi nu putem sa ingnoram acest comportament agresiv si provocartor al domnului Ghimpu, de aceea cerem anularea decretului si demisia acestei persoane.

,,Principalii provocatori ai scandalurilor politice din ultimele luni sint Ghimpu si comunistii. Preşedintele Mihai Ghimpu nu doar s-a declarat unionist dar şi acţionează în detrimentul statului Republica Moldova. În toamna lui 2009 Domnia sa a refuzat să semneze documentele summit-ului CSI din Chişinău. Anul acesta a scandalizat societatea, a ofensat veteranii cu aprecierile sale negative despre 9 mai. Ghimpu ataca permanent Rusia şi relaţiile moldo-ruse. Decretînd 28 iunie 1940- zi a ocupaţiei sovietice, el a ofensat cea mai mare parte a populaţiei Moldovei, a provocat nemulţumire în Federaţia Rusă. Provocările lui Mihai Ghimpu aduc nu doar pierderi de imagine Republicii Moldova, dar şi prejudicii financiare de miliarde de lei. Liderii Alianţei de guvernare trebuie sa se spele de aceasta rusine”, a declarat vicepresedintele Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова”, Victor Stepaniuc.

Reprezentantul aripii tinere a Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова”, Eugen Nichiforciuc, a tinut sa mentioneze ca: “Reprezentantii organizatiei de tineret s-au întrunit astăzi ca sa-si exprime dezacordul faţă de politica antistatala, antisociala, unionista a Preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Poporul tarii noastre doreşte stabilitate şi prosperare Republicii Moldova. Pina-n prezent nu am vazut nici o initiativa constructiva a preşedintelui interimar, nici o solutie de depasire a crizei economice si politice, nici un pas in directia combaterii saraciei si coruptiei, nici o oferta pentru studenti, tineri specialisti, agenti economici, gastarbaiteri sau veterani. În schimb pe prim plan au aparut initiative populiste, decrete si comisii care au scopul de a revizui si transcrie istoria dupa interesul îngust de grup si de partid. Care vor fi consecintele unei asemenea politici? Raspunsul poate fi unul singur: dezmembrarea societatii, pierderea definitiva a Transnistriei, repetarea embargoului impus asupra productiei vinicole si agricole exportata in Federatia Rusa, saracirea populatiei, distrugerea economiei si disparitia Republicii Moldova ca stat independent si integru. Ce tara mai are asa un presedinte care intr-atit sa nu-si iubeasca patria? Din aceasta cauza tineretul Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова” cere demisia lui Mihai Ghimpu.”

Reprezentantul Organizatiei raionale a Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова” din sec. Rîşcani, Skritki Stanislav a declarat: “Se creaza impresia Mihai Ghimpu şi fortele care stau in spatele lui urmaresc un singur scop, lichidarea Republicii Moldova ca stat independent si suveran. Ca cetăţean al Republicii Moldova, ca un patriot al ţării, sunt profund indignat de actiunile intreprinse de forţele naţionaliste româneşti, reprezentantul carora in tara noastra este Mihai Ghimpu”.

Reprezentantul Organizatiei raionale a Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова” din sec. Buiucani, Burakovski Lilia a mentionat: “Reprezentanţii organizaţiilor raionale ale partidului nostru sunt profund indignati de cinismul si aroganţa cu care Mihai Ghimpu încearcă să clatine bazele statalitatii ţării noastre. Am venit astăzi sa spunem «NU» politicilor antisociale promovate de Mihai Ghimpu şi complicii săi!”.

Deputati in Parlament, Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc şi Ludmila Belcencova, au cerut in cadrul sedintei de astăzi a Parlamentului includerea in ordinea de zi chestiunea demisiei lui Mihai Ghimpu din functia de Preşedinte interimar al ţării. Din pacate, partidele din Alianţa de guvernare au refuzat sa sustina intentia Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова” de a-l demite pe Mihai Ghimpu, astfel si-au demonstrat încă o dată solidaritatea cu mesajul provocator antistatal a lui Mihai Ghimpu.

În semn de protest, reprezentantii Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова” au părăsit sala de sedinta.

Sursa: www.moldovaunita.md

Partidul “Moldova Unită” cere drepturi egale pentru toate partidele Declaraţia Partidului “Moldova Unită”