Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPE

Declaraţia Partidului European în legătură cu situaţia creată la frontiera moldo-ucraineană şi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PE / 13 martie 2006
Partidul EuropeanPartidul European (PE) salută noul regim de tranzitare al mărfurilor transnistrene peste frontiera moldo-ucraineană, pus în practică de autorităţile Ucrainei la 3 martie curent. Totodată, condamnăm acţiunile ilegale şi inumane ale separatiştilor de la Tiraspol, îndreptate spre crearea unei “calamităţi umanitare” artificiale în zona de est a Moldovei, prin autoblocarea regiunii şi stoparea premeditată şi forţată a activităţii normale a întreprinderilor transnistrene. Utilizînd imensa maşinărie propagandistică şi aparatul represiv al MGB-ului, regimul secesionist se opune isteric procesului firesc de legalizare a business-ului din regiune. Aceasta în pofida efectelor pozitive pe care îl are procesul dat pentru populaţia din raioanele de est ale Moldovei.

Preşedintele PE, Viorel Ghimpu, susţine ca “situaţia creată demonstrează, o dată în plus, că pretinşilor lideri de la Tiraspol, cetăţeni ai Federaţiei Ruse, le sunt străine interesele şi doleanţele populaţiei din regiune”. Potrivit lui, clica separatistă este interesată doar în conservarea conflictului, pentru a-şi promova interesele criminale şi de grup în vederea majorării sumelor de pe conturile bancare deschise în străinătate. “Ei sunt conştienţi de faptul că legalizarea comerţului la frontiera moldo-ucraineană, în particular, şi reglementarea transnistreană, la general, îi lasă fără sursa ilegală de îmbogăţire”, a precizat Ghimpu.

PE, de asemenea, salută şi contribuţia Uniunii Europene, OSCE şi Statelor Unite ale Americii la securizarea frontierei de est a Republicii Moldova. În aceleaşi timp, ne exprimăm profunda indignare în legătură cu poziţia exprimată de către mai mulţi oficiali ruşi, care au declarat susţinerea deschisă regimului rebel din estul Moldovei. În această ordine de idei, suntem nedumeriţi faţă de pasivitatea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care a trecut sub tăcere toate declaraţiile agresive ale statului rus, precum şi vizita nesancţionată în regiunea transnistreană a unui grup de oficialităţi de la Moscova.

Partidul European apreciază pozitiv Declaraţia parlamentului Republicii Moldova despre escaladarea artificială a tensiunii pe segmentul transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene. Totodată, constatăm “limbajul excesiv de diplomatic” în raport cu acţiunile sfidătoare ale Rusiei la adresa statului suversan, independent şi indivizibi, Republica Moldova.

Serviciul de presă al PE
Declaraţie a Partidului European