Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Delegaţia Partidului Verde ecologist din Moldova a participat Istambul în zilele de 14–16 decembrie la Black Sea Dialogue

|versiune pentru tipar||
PVE / 17 decembrie 2012
Partidul Verde Ecologist

Delegaţia Partidului Verde ecologist din Moldova a participat Istambul în zilele de 14–16 decembrie la Black Sea Dialogue. Lideri ai partidelor verzi din Bulgaria, Ucraina, Rusia, Aizrbaijan, Gruzia şi Belarusi au dezbatut subiecte şi probleme comune ce ţin de politicile securităţii energetice în regiune, de protecţie a mediului şi de dezvoltare durabilă sub aspect economic şi social.

O problemă comună,care a atras în discuţie toţi participanţii este construcţia şi folosirea centralelor atomoelectrice. În acest sens a fost prezentată situatia din fiecare ţara. Deşi Republica Moldova nu are centrale nucleare, ea este ameninţată de pericolul pe care îl prezintă 7 centreale nucleare din tarile vecine: Cehia,Slovenia,Ucraina,Bulgaria,România. A fost luată decizia ca verzii să organizeze campanii permanente de proteste în vedera opririi activităţilor acestor centrale atomice,care amenintă sanătarea pupulatiei şi tercerea la formele netradiţionale de energie cum sunt cele eoliene, solare si de utilizare a biomasei. În privinţa extinderii centralelor nucelare pe teritoriului Bulgariei, în această ţara va avea loc un referendum la 27 ianuarie 2013.

Evenimentul verzilor europeni de la Istambul a inclus şi subiectele legate de parteneriatul estic şi regiunea Marii Negre. Au fost evaluate progresele fiecărei ţari din această zonă dar si situaţia privind securitatea energetică. Parteneriatul cu Forumul Societăţii Civile a fost prezentat de directorul Fundaţiei Bureau de Helling, Anne de Boer.

Un alt subiect comun regiunii, dezbatut in cadrul întrunirii a fost mineritului aurifer. Aurul din Balcani aduce profit major companiilor de profil dar pun în pericol viata locuitorilor din regiune, care pe urma exploatărilor aurifere se alege doar cu noxele. Membrii delegaţiei din Grecia au facut o prezentare minuţioasa a acestei situaţii.

La evenimentul verzilor din Istanbul, Republica Moldova a fost reprezentata de presedintele Consiliului National al Partidului Verde Ecologist Andrei Dumbrăveanu.

Sursa: www.greenparty.md

Apel către Partidul Verde din România Verzii din Republica Moldova în vizită la verzii din România