Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia Partidului Forţa Poporului referitoare la situaţia de la Banca de Economii

|versiune pentru tipar||
PFP (astăzi PPPDA) / 5 septembrie 2013
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Pe data de 29 august statul moldovenesc în mod obraznic şi fraudulos a fost deposedat de 23% din cele 56,13% ale pachetului de acţiuni pe care le deţinea la Banca de Economii. Astfel, în mod cinic şi premeditat, controlul asupra uneia din cele mai importante instituţii bancare cu capital de stat a fost preluat de un grup anonim de acţionari minoritari. În umbra acestor posesori de acţiuni, deveniţi majoritari peste noapte, se ascunde unul din căpeteniile grupării oligarhice care mai controlează puterea în această ţară şi o foloseşte în mod abuziv pentru a fura banii publici în proporţii deosebit de mari.

Banca de Economii a ajuns într-o situaţie complicată după ce Consiliul de Administraţie şi guvernatorul acesteia au acordat credite neperformante în valoare de aproape 4 miliarde de lei. De fapt, din 2009 încoace, BEM a fost jefuită în modul cel mai obraznic şi adusă în pragul falimentului. În primăvara acestui an, Parlamentul a examinat situaţia de la singura bancă cu capital majoritar de stat din Moldova într-o şedinţă cu uşile închise, fără a da publicităţii raportul prezentat deputaţilor de o comisie parlamentară ce a analizat subiectul timp de mai multe luni. Însă, opinia publică nu a fost informată despre vreo decizie luată de legislativ pe marginea acestui caz.

Această tranzacţie tîlhărească de la finele lunii august nu putea avea loc fără complicitatea mai multor instituţii ale statului, care în mod normal sînt obligate să protejeze şi să promoveze interesele societăţii şi ale cetăţenilor, să asigure transparenţa, siguranţa şi eficienţa sectorului financiar-bancar al ţării, în primul rînd prin prevenirea practicilor abuzive, frauduloase şi criminale în sectorul respectiv. Lanţul încîlcirilor grave comise de diverşi funcţionari de rang înalt ai statului demonstrează caracterul premeditat al aplicării unei scheme criminale care s-a soldat cu pierderea controlului asupra BEM şi a banilor publici pe care le gestiona banca.

Membrii Consiliului de Administraţie al BEM în frunte cu Victor Bodiu, Secretar general al guvernului, nu au blocat emisia de acţiuni, deşi erau conştienţi de faptul că Guvernul nu intenţiona să stabilizeze situaţia de la banca respectivă prin majorarea propriei cote parte a acţiunilor cu aproximativ 80 milioane de lei. O sumă derizorie în raport cu pierderile suferite de bancă şi de statul moldovenesc în urma acţiunilor conducerii BEM.

Prim-ministrul Iurie Leancă, responsabil nemijlocit pentru gestionarea banilor publici şi a securităţii financiar-economice a statului, împreună cu Ministrul Finanţelor şi Guvernatorul Băncii Naţionale nu au întreprins acţiunile necesare pentru a nu permite acest atac raider asupra unei bănci cu capital majoritar al statului. Anume BNM este responsabilă de supravegherea activităţii şi performanţa financiară a instituţiilor financiar-creditare, precum şi a sectorului bancar în întregime.

Comisia Naţională a Pieţii Financiare nu a intervenit pentru a preveni şi a contracara preluarea proprietăţii statului şi banilor publici. Anume acestei instituţii a statului îi revine sarcina asigurării transparenţei, siguranţei şi eficienţei sectorului financiar, de supraveghere a participanţilor pieţei financiare.

În mod conştient şi premeditat, aceste instanţe ale statului şi persoanele care stau în fruntea lor au cedat controlul asupra celei mai importante instituţii bancare din Republica Moldova unui grup de acţionari minoritari care au pus mîna pe bancă şi banii cetăţenilor. Modul în care a acţionat actualul guvern, implicarea în această afacere murdară a mai mutor instituţii ale statului, nu lasă dubii că anume unul din “păpuşarii” şi stăpînii partidelor parlamentare a pus la cale şi a dirijat din umbră tot acest atac de tip raider asupra instituţiei bancare cu capital de stat.

Faptul cum a fost cedată BEM creează încă un precedent periculos, care subminează şi mai mult credibilitatea Moldovei ca destinaţie de investiţii sigură pentru partenerii străini. Dacă guvernul actual va continua să “administreze” proprietatea noastră comună în acelaşi mod cinic şi totalmente iresponsabil, în cîrdăşie deschisă şi obraznică cu grupările mafiote, ne putem pomeni într’o zi deposedaţi de toată proprietatea statului, care va trece în mod nestingerit în mîinile unor tîlhari şi bandiţi.

Devine tot mai evident — grupările oligarhice depun mari eforturi pentru a-şi subordona sistemul bancar-financiar din ţară. Aceste intenţii, care nu sînt stopate de institutiile abilitate ale statului, sporesc riscul apariţiei în Moldova a unui nou monopol, care, în scopul obţinerii supraprofitului, va dicta sectorului bancar şi politica în domeniul financiar-bancar. În astfel de conditii sporeşte considerabil riscurile la adresa securităţii financiare şi economice a statului moldav.

Partidul Forţa Poporului consideră că Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie sînt obligate in regim de urgenţă să se autosesizeze pe marginea acestui caz strigător la cer şi să iniţieze investigarea circumstanţelotr care au condus la efectuarea tranzacţiei frauduloase.

Noi cerem Parlamentului să se convoace într-o şedintă specială pentru a examina situaţia periculoasă care apare în sectorul financiar-bancar al statului şi prezintă o ameninţare reală la adresa securităţii economice a Moldovei.

Organele administraţiei centrale ale statului sînt obligate să depună eforturi pentru a elimina consecinţele grave ale aplicării unor scheme criminale de sustragele a banilor publici în proporţii deosebit de mari. Banca de Economii trebuie intoarsă sub controlul statului, iar persoanele implicate în această afacere murdară trebuie să fie traşi la răspundere penală în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Sursa: www.noi.md

Declarţia PFP referitoare la situaţia alarmantă din sectorul agrar al ţării Declaraţia PFP: 100 de zile ale Guvernului Leancă — între promisiuni optimiste şi dezmăţul grupărilor oligarhice