Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Parafarea Acordului de Asociere cu UE şi perspectivele modernizării Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PFP (astăzi PPPDA) / 3 decembrie 2013
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

La 29 noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, însoţit de Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Comerţ Liber. Astfel ţara noastră a făcut un pas ferm pe calea dezvoltării parteneriatului politic şi cooperării economice cu statele Uniunii Europene. Au apărut premize reale pentru finalizarea perioadei de tranziţie spre un sistem cu adevărat democratic şi funcţional, o economie competitivă, pentru afirmarea noastră ca stat european, integru, modern şi suveran.

După semnarea şi ratificarea acestui acord, Uniunea Europeană se va angaja să susţină politic, economic, financiar şi tehnic ţara noastră în efortul de a consolida instituţiile democratice şi statul de drept, a combate corupţia şi a reduce nivelul de birocratizare a administraţiei de stat, a asigura eficienţa justiţiei, a renova infrastructura, a moderniza agricultura şi industria, a dezvolta întreprinderile mici şi mijlocii, a demonopoliza comerţul, a asigura securitatea energetică, a spori gradul de competitivitate a companiilor naţionale, a moderniza educaţia şi medicina şi multe altele. La rândul ei, Republica Moldova se va angaja să implementeze reformele, în marea lor majoritate sistemice, promovate în strict acord cu normele şi valorile democraţiei care stau la baza întemeierii şi funcţionarii Uniunii Europene.

După reuniunea la nivel înalt de Vilnius parcursul nostru european pare a fi mai cert, deşi asocierea cu UE nu imprimă un caracter ireversibil acestui proces. Chiar şi semnarea Acordului de Asociere şi Acordului privind crearea zonei de comerţ liber depinde în mare măsura de prestaţia actualei guvernări, de capacitatea de a face faţă rigorilor impuse de partenerii europeni, în special în lupta împotriva corupţiei şi reformarea justiţiei. Abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni pentru călătoriile în spaţiul UE, decizie care urmează a fi luată de toate statele-membre, de asemenea va depinde în mare măsura de consolidarea democratică a instituţiilor statului şi securizarea frontierelor.

Devine tot mai evident, perioada între parafarea acordurilor de la Vilnius şi intrarea lor în vigoare va fi marcată de noi riscuri şi provocări interne şi externe la care va fi expus statul moldav. Opoziţia comunistă şi sateliţii acesteia devin tot mai “asiatici” în metodele de luptă politică şi promovare dură a vectorului pro-estic în dezvoltarea ţării, nu-şi ascund scopul de a ne deturna de pe calea integrării europene. Autorităţile separatiste de la Tiraspol sunt tentate sa tensioneze şi mai mult situaţia din zona de securitate, încearcă sa profite de actuala conjunctură geopolitică pentru a obţine recunoaşterea din partea Rusiei a aşa numitei independenţe.

Din 2009 încoace retorica pro-europeană nu a schimbat în bine situaţia în Republica Moldova, ba mai mult decât atât, degradarea morală a guvernanţilor, scandalurile de corupţie, tâlhăria şi mizeria din societate au mărit considerabil numărul euroscepticilor. În topul priorităţilor cetăţenilor integrarea europeană se regăseşte ceva mai jos decât lupta cu sărăcia, lupta cu şomajul, lupta cu corupţia. Aceasta discrepanţă între viziunile pro-europene ale pretinsei “elite” şi realitatea cu care se confrunta zi de zi masele largi ale populaţiei constituie înca un pericol la adresa integrării europene a Moldovei.

Acordul de Asociere şi procesul de integrare europeană propriu-zis nu înseamnă că de la sine se produc reformele atât de necesare pentru a relansa dezvoltarea economica şi socială care vor crea condiţii decente de trai pentru majoritatea cetăţenilor ţării. Europa ne acordă oportunităţi, şansa istorică de a reveni pe făgaşul revenirii spre normalitate. Rezultatele concrete depind de inteligenţa şi munca noastră zi de zi ca să beneficiem pe deplin de sprijinul şi asistenţa oferite de naţiunile europene.

Pentru a atenua efectele negative ale zonei de liber schimb se impune eliminarea unor astfel de fenomene care deriva din natura actualului sistem de guvernare oligarhică, cum ar fi corupţia , birocraţia, costul înalt al creditelor, infrastructura subdezvoltată, lipsa de forţă de muncă calificată, carenţele învăţământului profesional. Anume la aceste capitole actuala guvernare nu a înregistrat mari progrese, mai curând mimând reformele şi bătând pasul pe loc.

De asemenea, punerea în aplicare a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu UE nu trebuie sa pericliteze relaţiile reciproc avantajoase pe care le avem cu statele din spaţiul euro-asiatic. La etapa istorică actuală ţine de interesul nostru naţional să menţinem la nivel adecvat raporturile economice şi comerciale cu partenerii strategici din Vest şi din Est.

Partidul Forţa Poporului consideră ca cel mai mare pericol pentru revenirea noastră pe făgaşul dezvoltării civilizate şi europene îl constituie grupările oligarhice care controlează plenar formaţiunile politice parlamentare. Anume aceste grupări au transformat Moldova într-o ţară dezbinată între Est şi Vest, cu o societate înjosita de sărăcie şi corupţie, o populaţie dezamăgită şi fără încredere în viitor, cu o clasa politică coruptă şi o societate civila aservită puterii, fără ambiţie sănătoasa şi curaj, lipsite de responsabilitatea civică şi voinţă de a schimba situaţia spre bine. La finele unui ciclu electoral presiunile din exterior asupra unor lideri de partid şi factori de decizie din actuala majoritate parlamentară, în condiţiile lipsei de integritate politică şi morală a acestor.

Noi, membrii Partidului Forţa Poporului, suntem siguri că Europa va fi solidară cu forţele politice sănătoase ale acestei ţări, de orientare socială şi liberală, care doresc să construiască o ţară cu adevărat europeană, liberă, democratică şi prosperă. Pentru a nu repeta soarta statelor post-sovietice, care au cedat presiunilor din exterior, pentru a continua calea integrării europene trebuie să dam dovada de tenacitate şi solidaritate, de devotament faţă de idealurile libertăţii şi demnităţii, de spirit reformator, tărie de caracter şi voinţă politică de fier.

Sursa: www.pfp.md

Pavel Midrigan: Partidul Forţa Poporului vrea schimbare nu mimare Adresarea Preşedintelui Partidului Forţa Poporului Nicolae Chirtoacă către Preşedintele ţării, Parlamentului şi Prim-ministrului RM referitor la procuratură