Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Comunicatul PFP: Situaţia din Ucraina şi perspectivele de europenizare ale Moldovei

|versiune pentru tipar||
PFP (astăzi PPPDA) / 25 februarie 2014
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Evenimentele cu adevărat revoluţionare din Ucraina vecină s-au soldat, în final, cu revenirea la putere a opoziţiei, după căderea clanului fostului preşedinte Victor Ianukovici. Astfel, valul revoltei populare a schimbat cursul istoriei în ţara vecină. După câteva luni de proteste şi zile în care s-a recurs la utilizarea abuzivă a puterii, iar zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, ucrainenii au creat premizele pentru a construi o Ucraină liberă, democratică şi europeană.

Formal, conflictul între opoziţie şi putere a izbucnit din cauza nesemnării, de către preşedintele ucrainean, a Acordului de Asociere cu UE. În realitate, ceea ce s-a întâmplat la Vilnius a fost doar un pretext, care a declanşat proteste în masă contra regimului oligarhic de la Kiev. Anume clanul în frunte cu Ianukovici a luat în captivitate Ucraina, folosind în mod cinic şi abuziv puterea, pentru a se îmbogăţi, sărăcind populaţia ţării şi destabilizând instituţiile statului.

Poporul Ucrainei este un exemplu de rezistenţă şi tenacitate în lupta contra unui regim oligarhic, care constituie principalul obstacol în calea reformelor democratice şi modernizării unei societăţi, aflate în faza tranziţiei post-sovietice. Miile de cetăţeni ucraineni, reuniţi în centrul Kievului, au dat dovadă de responsabilitate civică şi demnitate în lupta contra oligarhiei din ţara lor. Anume un regim oligarhic generează sărăcia marii majorităţi a cetăţenilor, corupţie sistemică în toate ramurile puterii, inegalitate în faţa legii, birocraţie excesivă, oprimarea libertăţii de exprimare, declinul continuu al economiei, degradarea statului.

Victimele confruntării sângeroase a puterii cu proprii cetăţeni, rezistenţa şi curajul de care au dat dovadă miile de participanţi la proteste, sunt o manifestare extraordinară a voinţei, puterii de caracter şi spirit de sacrificiu propriu ucrainenilor, care au luptat contra clanului oligarhic de la putere, pentru a schimba situaţia actuală din ţară, în numele viitorului european al Ucrainei.

Însă mai persistă pericolul “privatizării” victoriei Euromaidanului de către grupările oligarhice rivale, direct interesate în căderea lui Ianukovici şi ocoliţilor acestuia. În acest caz, lupta şi suferinţele poporului riscă să nu schimbe esenţa regimul actual, iar Ucraina va rămâne în cercul vicios al războiului între oligarhii dornici de putere şi bani. Exact cum se întâmplă şi în Moldova după revolta tinerilor din aprilie 2009 şi venirea la putere a unor formaţiuni politice dominate de oligarhi, care nici nu au avut de gând să schimbe regimul politic şi businessul murdar, moştenit de la clanul Voronin.

Situaţia tensionată din Ucraina a generat şi o stare de incertitudine la nivel regional, încurajând astfel forţele politice conservative şi antinaţionale din Moldova, să adopte poziţii radicale în efortul năprasnic de respingere a vectorului european, promovat de actuala guvernare. Partidele parlamentare de stânga au ajuns până la limita cinismului şi iresponsabilităţii, aţâţând spiritele şi încurajând deschis fenomenele secesioniste, care pun în pericol integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova.

Partidul Forţa Poporului îndeamnă forţele politice patriotice şi pro-europene din Moldova să contracareze în mod ferm şi consecvent acţiunile provocatoare ale secesioniştilor şi forţelor politice, care stau în spatele acestora. Autorităţile statului trebuie în mod hotărât să pună capăt oricăror acţiunicare prezintă pericol pentru integritatea teritorială a statului moldav, inclusiv şi a celor care vin din partea forţelor anti-moldoveneşti de factură unionistă.

Evoluţiile dramatice din Ucraina, incertitudinile care mai planează asupra acestei ţări, situaţia la nivel regional, perspectivele europene, care redevin realitate pentru cetăţenii statului vecin, dar şi riscurile revenirii la putere a grupărilor oligarhice, cer o luare clară de atitudine din partea actualei coaliţii de guvernare. Este revoltător faptul tergiversării de către Parlament a adoptării unei declaraţii politice privind situaţia actuală din ţara vecină, care ar conţine aprecierea schimbărilor politice care au loc în Ucraina, precum şi a perspectivelor dezvoltării relaţiilor bilaterale, asigurării integrităţii teritoriale şi consolidării securităţii şi stabilităţii regionale.

Partidul Forţa Poporului sprijină Ucraina teritorial integră şi democratică, revenită pe făgaşul reformelor şi apropierii de Uniunea Europeană. Partidul îşi exprimă încrederea că forţele politice, venite la putere în Ucraina, vor fi capabilesă evite eventualele provocări, îndreptate spre scindarea teritorială a statului şi subminarea stabilităţii sociale, vor acţiona în mod responsabil în beneficiul statului şi poporului ucrainean.

Continuarea cursului pro-european al Ucrainei are o importanţă deosebită pentru Republica Moldova. În plan geopolitic, economic şi social, asocierea statului vecin cu Uniunea Europeană şi crearea unei zone de liber schimb cu UE, ne va oferi şi un anumit grad de siguranţă în raport cu presiunile eventuale din partea unor forţe externe, interesate să zădărnicească agenda europeană a Moldovei.

PFP este sigur că stabilizarea situaţiei interne şi desfăşurarea unor alegeri anticipate cu adevărat democratice, vor crea premizele pentru realizarea în practică a aspiraţiile pro-europene ale majorităţii cetăţenilor ucraineni, ceea ce va deveni posibil odată cu demontarea regimului oligarhic, aprofundarea reformelor democratice şi consolidarea statului de drept.

Sursa: www.pfp.md

Declaraţia PFP: Banca Naţionala subminează economia si sărăceşte populaţia ţării Comemorarea eroilor căzuţi în lupta pentru patrie