Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţie privind situaţia precară a presei în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 3 mai 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

De ziua mondială a libertăţii presei Platforma Demnitate şi Adevăr felicită toţi jurnaliştii şi colaboratorii instituţiilor de presă din Republica Moldova, care se simt cu adevărat liberi în exprimarea opiniei, în exercitarea acestei profesii extrem de importante pentru edificarea unui stat democratic şi civilizat.

Din păcate, însă, ţara noastră se confruntă cu o problemă gravă în acest sens. Conform indicelui libertăţii presei, lansat de curând de către Organizaţia Jurnaliştii fără frontiere, Republica Moldova ocupă locul 80 dintr-un clasament de 180 de state. Astfel, comparativ cu anul 2016, ţara noastră a pierdut încă patru poziţii în topul respectiv.

Monopolizarea masivă şi continuă a pieţei audiovizualului de către regimul său oligarhic pune în pericol şi profanează însăşi noţiunea de libertate a presei. Propaganda, manipularea opiniei publice şi minciunile sfruntate sunt apanajul televiziunilor duetului Plahotniuc-Dodon, “virtuţile” acestora extinzându-se şi asupra multor media tipărite, dar şi virtuale, unde trolling-ul atinge cote inimaginabile.

Pentru că un om informat este un om puternic, cel care a capturat statul Republica Moldova şi a acaparat circa 85 la sută din mass media nu are nevoie de cetăţeni informaţi veridic. Pentru el contează jertfele monopolului, manipulării şi dezinformării, lejer de convins că degradarea rapidă a statului nu are nimic în comun cu jaful de miliarde, corupţia endemică, controlul politic al instituţiilor de drept şi de reglementare.

Situaţia presei moldoveneşti este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât mulţi jurnalişti, în special cei de investigaţie, sunt ameninţaţi, inclusiv cu procese de judecată, iar investigaţiile lor nu constituie un motiv serios de sesizare din oficiu pentru organele de justiţie obediente puterii.

Pe de altă parte, mercenariatul unor pseudojurnalişti care îşi compromit iremediabil profesia este veriga ce devine din ce în ce mai slabă în breaslă, deoarece coruperea rămâne principalul mijloc de racolare a acestora. În schimbul unor beneficii materiale, mercenarii declanşează atacuri dure şi murdare asupra partidelor emergente şi, în special, asupra Platformei Demnitate şi Adevăr, a liderului său, Andrei Năstase.

Nu putem trece cu vederea nici faptul că pe piaţa audiovizuală s-a creat o concurenţa neloială, astfel încât partea leului de venituri din publicitate ajung la holdincul de linşaj ce aparţine oligarhului, celelalte televiziuni şi posturi de radio fiind în situaţia de a-şi înceta activitatea. În aceste condiţii, reiterăm iniţiativa Platformei DA din octombrie 2016 privind necesitatea imperioasă de constituire a unui Fond al presei libere şi independente cu scopul de a sprijini mass media şi de a o salva de la dispariţie.

Conştientizând problemele grave cu care se confruntă jurnalismul profesionist din Republica Moldova, Platforma Demnitate şi Adevăr îşi exprimă convingerea că solidaritatea celor care se conduc după un cod deontologic veritabil al jurnalistului va fortifica puterea a patra din statul nostru şi va contribui la educarea unui cetăţean activ şi responsabil.

Platforma Demnitate şi Adevăr îndeamnă jurnaliştii să-şi consolideze eforturile pentru menţinerea principiilor profesioniste de activitate, să contribuie efectiv la schimbarea calitativă a statului Republica Moldova, să aibă curajul de a spune adevărul şi a nu se preta la compromisuri cu propria conştiinţă.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţie cu privire la situaţia în sistemul de educaţie şi cercetare din Republica Moldova Platforma DA, solidară cu societatea civilă: Facem apel către toţi cetăţenii să iasă duminică la un PROTEST masiv faţă de dictatură, hoţie, corupţie şi sărăcie