Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţie cu privire la situaţia social-economică a cetăţenilor ţării

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 23 mai 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Zilele trecute o echipă a Platformei Demnitate şi Adevăr în frunte cu preşedintele Andrei Năstase a întreprins o vizită de lucru în raioanele de nord ale ţării pentru a se întâlni cu oamenii şi a afla din prima sursă problemele vitale cu care se confruntă.

În urma primelor analize putem trage concluzia că cetăţenii noştri, în special cei tineri şi cei de vârsta a treia sunt abandonaţi de guvernarea antipopulară şi ilegitimă Filip-Candu-Plahotniuc.

Nu am întîlnit nici un om în etate, pensia căruia a fost majorată mai mult de nivelul indexării — 6,8%. Pensionarii au fost minţiţi, întrucât nici aşa-zisa indexare nu s-a produs, şi asta deoarece după aplicarea ei oamenii şi-au pierdut dreptul la ajutor social şi, implicit, majorarea pensiilor practic nu a avut loc!

Nu a fost identificat nici un cetăţean, care ar fi semnat benevol pentru votul plaho-nominal. Avem certitudinea că marea majoritate a acestor manuscrise au fost încropite la GBC.

În general, oamenii sunt foarte puţin interesaţi de problema schimbării sistemului electoral. Pe ordinea de zi a poporului sunt priorităţi de ordin social-economic, cum ar fi sărăcia, lipsa locurilor de muncă, pensiile de subzistenţă, impunerea oamenilor să achite miliardele furate tot de la ei, familiile distruse în urma exodului masiv, corupţia imensa, lipsa justiţiei eficiente etc. Platforma Demnitate şi Adevăr a venit cu soluţii concrete pentru toate subiectele enunţate.

Totodată, reprezentanţii formaţiunii au explicat cetăţenilor că problemele respective nu au şanse să fie rezolvate, dacă cei care le-au creat vor rămâne la guvernare prin schimbarea sistemului electoral, convenabil doar lui Dodon şi Plahotniuc.

Problemele majore cu care se confruntă locuitorii raioanelor de nord sunt în mare parte identice cu cele ale oamenilor de la centru şi din sudul ţării. Sărăcia, genocidul social, lipsa locurilor de muncă, exodul masiv, nedreptatea sunt resimţite atât la Hînceşti, Orhei, Teleneşti, Rezina, Criuleni cât şi la Leova, Cantemir, Comrat sau Cahul.

În cadrul întrevederilor cu oamenii au fost identificate şi un şir de probleme specifice regionale, cum ar fi calitatea extrem de proastă a apei potabile în orăşelul Edineţ, hărţuirea antreprenorilor-patentari de către diferite şi multiple organe de stat în piaţa din oraşul Briceni şi satele din raionul Ocniţa, lipsa pieţei de desfacere a fructelor pentru micii fermieri din satele raionului Donduşeni etc.

Remarcăm că la întîlniri participă tot mai mulţi votanţi ai lui Dodon, care sunt tot mai dezamăgiţi de prestaţia acestuia şi se conving din ce în ce mai mult că cel în care şi-au pus speranţa a ajuns a fi purtat în lesă de Plahotniuc.

Totodată, anume oamenii din nordul ţării sunt cei mai nemulţumiţi de faptul că Andrei Năstase nu a participat în cursa prezidenţială.

Atragem atenţia că organele de forţă sunt preocupate preponderent de intimidarea populaţiei şi subminarea activismului civic.

Este îmbucurător, însă, că cetăţenii de la sate, în pofida mai multor acţiuni criminale ale guvernării, caracteristice unui regim autoritar de tip poliţienesc, încep să depăşească frica şi să se manifeste ca oameni ai demnităţii şi adevărului.

Deşi ne-am întîlnit cu sute de oameni cu foarte multă Demnitate şi însetaţi de Adevăr, în marea lor disperare cei de la guvernare şi slugile lor docile locale au angajat tot felul de provocatori de cea mai joasă speţă, obligaţi să brueze comunicarea noastră cu cetăţeni. Cu toate acestea, este mai greu de discutat doar cu unii dintre concetăţenii noştri care nu au acces la mass-media, altele decît cele ale tandemului Dodon-Plahotniuc. Chiar şi unii provocatori, trimişi de democraţii din raion (cei care erau treji) s-au potolit şi ne-au ascultat până la urmă.

În contextul manipulării crase a opiniei publice despre activitatea Platformei Demnitate şi Adevăr, linşajul mediatic permanent al liderilor formaţiunii, asocierea lipsită de temei cu persoane plecate din ţară de peste şase ani de zile, sesizăm, şi pe această cale, Consiliul de presă, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, organizaţiile neguvernamentale de specialitate să ia atitudine promptă faţă de structurile mediatice ale holdingului propagandistic Plahotniuc-Dodon. Totodată, cerem de la postul Publika TV publicarea unei dezminţiri privind distorsionarea întîlnirilor echipei Platformei DA cu locuitorii satului Climăuţi, raionul Donduşeni.

Platforma Demnitate şi Adevăr face apel la întreaga societate în vederea consolidării şi renunţării la conflicte artificial provocate de regimul cleptocrat. Este imperios necesar să ne unim eforturile în vederea neadmiterii unei dictaturi feroce, bazate pe scheme criminale, genocid social, propagandă mediatică şi represiuni politice.

În această ordine de idei, facem apel către membrii şi simpatizanţii noştri ca în data de 11 iunie curent, ora 12 să participe masiv la acţiunea de protest din faţa Parlamentului, anunţată de societatea civilă, pentru a stăvili schimbarea ilegală a sistemului electoral al ţării.

Menţionăm că Platforma DA va continua în următoarele luni Întâlnirile Speranţei prin efectuarea mai multor vizite în toate raioanele ţării cu scopul informării cetăţenilor despre situaţia social-politică reală, oferirea unor soluţii viabile şi documentarea problemelor regionale şi locale specifice.

Sursa: www.platformada.md

Solicitare către Moldova1 Scrisoare deschisă, adresată Congresmanului de New Jersey, Chris Smith