Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia Platformei DA cu privire la tentativele PDM de a manipula şi induce în eroare reprezentanţii instituţiilor europene

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 9 august 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Acum câteva zile, reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr au intrat în posesia unor documente expediate de Partidul Democrat din Moldova către instituţiile europene. Prin intermediul unor firme de lobby, finanţate din miliardele furate de la cetăţeni, exponenţii regimului oligarhic încearcă să prezinte denaturat situaţia din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneţia în recentele modificări ale Codului electoral.

Astfel, pentru a justifica schimbarea abuzivă a sistemului electoral în faţa partenerilor europeni, PD operează cu rezultatele unor sondaje lipsite de credibilitate, utilizează în calitate de argumente aşa-zisa “susţinere a populaţiei” pentru reforma electorală. În realitate, aşa-zisa “susţinere” este rezultatul unor abuzuri comise de către guvernare, cum ar fi “colectarea” forţată şi ipotetică a peste 850.000 semnături, dar şi scoaterea abuzivă a bugetarilor în stradă. De asemenea, în calitate de pretinse măsuri de “îmbunătăţire a legislaţiei electorale” sunt invocate unele care nu schimbă nimic din caracterul nelegitim, antidemocratic şi ilegal al modificării sistemului electoral.

Chiar dacă Comisia de la Veneţia a formulat foarte tranşant, prin Opinia Comună din 15 iunie 2017, că schimbarea actualului sistem electoral cu sistemul mixt propus de Dodon şi promovat de Plahotniuc pune în pericol democraţia din Republica Moldova şi că nu recomandă operarea acestor modificări; chiar dacă liderii şi reprezentanţii celor mai importante partide din Parlamentul european, reprezentanţii Comisiei europene au avut reacţii dure faţă de votul majorităţii oligarhice de pe data de 20 iulie, Plahotniuc, în mod ipocrit, informează instituţiile europene despre îndeplinirea unor recomandări ale Comisiei de la Veneţia, pe când recomandarea principală a acestei instituţii de cea mai înaltă autoritate în domeniul democraţiei electorale a fost RENUNŢAREA de a modifica sistemul electoral existent.

Demersurile PD reprezintă încă un act de cinism cras din partea aşa zisului partid proeuropean, deoarece formaţiunea de buzunar a lui Plahotniuc promovează un act legislativ, care în mod vădit favorizează un partid radical antieuropean, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care are drept principal obiectiv politic declarat anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Scopul real al acestor demersuri disperate este evitarea riscului stopării finanţări din partea UE şi renegocierii Acordului de Asociere UE-RM.

În acest context, ne propunem să arătăm, prin exemple concrete, metodele prin care PD manipulează atât instituţiile europene, cât şi opinia publică din Republica Moldova.

În Nota informativă, autorii încearcă să justifice “necesitatea” schimbării sistemului electoral prin invocarea câtorva rezultate ale sondajului IMAS din iulie 2017, care ar arăta că 59% din cetăţeni ar respinge actualul sistem proporţional, susţinând noul sistem electoral. De asemenea, sunt prezentate cifre, care ar arăta că 43% din cetăţeni ar fi nemulţumiţi dacă puterea ar renunţa la schimbarea sistemului electoral.

În acest fel, sunt utilizate în calitate de argumente privind necesitatea modificării sistemului electoral, în faţa Comisiei de la Veneţia, rezultatele unui sondaj comandat şi finanţat de Plahotniuc, care nu are nicio credibilitate în Republica Moldova. În plus, acest sondaj este realizat de către IMAS, o instituţie decredibilizată de colaborarea intensă cu regimul Plahotniuc.

Un alt “argument” invocat de PD, menit să convingă partenerii europeni de a nu aplica sancţiuni din partea UE împotriva actualei puteri, ar fi rezultatul cercetării sociologice, care arată că 61% din cetăţeni ar considera că eventualele sancţiuni pentru Republica Moldova din cauza schimbării sistemului electoral, ar fi “nedrepte”.

Acest argument este unul foarte cinic, deoarece încearcă să acopere ilegalităţile şi dispreţul puterii faţă de valorile democratice, cu atitudinea firească a cetăţenilor care nu doresc să suporte consecinţele unor acţiuni ilegale ale regimului.

Printre alte aşa-numite “argumente” manipulatorii se mai numără cele 850.000 de semnături colectate în termen record de către PD pentru introducerea votului uninominal, campania de informare a cetăţenilor, dar şi participarea a “15.000 de susţinători ai votului mixt în faţa Parlamentului” în ziua modificării Codului electoral, pe data de 20 iulie 2017.

Pe această cale, trebuie să reamintim atât opiniei publice din Republica Moldova, cât şi partenerilor europeni despre abuzurile comise de către putere în aşa zisul proces de colectare a acestor semnături. Pe lângă faptul că semnăturile respective nu au fost văzute de nimeni, afară de PD, pentru susţinerea schimbării sistemului electoral au fost forţaţi să semneze lucrătorii din instituţiile administraţiei publice centrale şi locale (ministere, agenţii de stat, instituţii de învăţământ, instituţii medicale, primării), întreprinderi de stat, există dovezi concludente că cea mai mare parte a semnăturilor au fost falsificate, iar persoane incluse în listele nereglementate de legislaţie ale PD nici nu cunosc că au semnat. În ceea ce priveşte “15.000 susţinători”, numărul cărora a fost în realitate mult mai mic, aceşti cetăţeni au fost obligaţi să participe la aşa-zisele manifestaţii de susţinere sub ameninţarea directă de a pierde locurile de muncă.

O altă direcţie de manipulare din partea PD a partenerilor europeni este enumerarea aşa-ziselor îmbunătăţiri a noii legislaţii electorale în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Drept exemplu de ameliorare a legislaţiei, PD-ul invocă faptul că stabilirea circumscripţiilor electorale nu va fi realizată de către Comisia Electorală Centrală, care este o instituţie formată pe criterii politice, ci de către o “autoritate independentă”. În realitate, noua Comisie, responsabilă de stabilirea circumscripţiilor electorale, va fi numită de către Guvern, iar majoritatea va fi deţinută de reprezentanţii puterii actuale, chiar dacă formal vor face parte şi reprezentanţii partidelor extraparlamentare, societatea civilă, experţi. Un exemplu de excludere din această Comisie a opoziţiei reale, cum ar fi Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), care împreună la alegerile prezidenţiale au obţinut un scor de aproape 48%, este prevederea conform căreia pot fi membri ai Comisiei doar partidele care au obţinut la alegerile parlamentare precedente nu mai puţin de 2%. Pornind de la faptul că aceste două partide au fost create în 2015 şi 2016, având un potenţial electoral apreciabil, conform prevederilor actuale, acestea nu pot participa la decizia de constituire a circumscripţiilor electorale.

Astfel, această aşa-zisă autoritate independentă va stabili circumscripţiile exclusiv în baza intereselor obscure ale guvernării hibride Plahotniuc-Dodon.

Pentru aşa-zisa rezolvare a problemei, generată de riscul invocat de către Comisia de la Veneţia privind influenţa unor cercuri de afaceri şi grupuri locale de interese asupra candidaţilor, este invocat faptul că vor fi eliberate candidaţilor certificate de integritate de către Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI). Această “soluţie” în realitate, va genera un mecanism de presiune asupra candidaţilor din partea opoziţiei şi chiar excluderea acestora din cursa electorală. Având sub control politic Agenţia Naţională pentru Integritate, Plahotniuc va avea posibilitatea să elimine candidaţii incomozi sub diverse pretexte inventate şi dosare fabricate de justiţia captivă.

O altă pretinsă “soluţie” invocată de PD este reducerea plafonului maxim admisibil pentru contribuţiile financiare în perioada electorală, ceea ce ar “reduce influenţa resurselor financiare asupra rezultatului alegerilor”. Aceste propuneri ale PD-ului de a reduce volumul donaţiilor individuale (de la 200 salarii medii pe economie la 50 salarii medii pe economie) şi din partea persoanelor juridice (de la 400 la 100) nu afectează cu nimic guvernarea care parazitează electoral pe resursele administrative ale statului, pe miliardele furate din sistemul bancar, pe media aservită.

Celelalte aşa-numite ajustări ale legislaţiei electorale invocate în documentele PD-ului care au fost expediate partenerilor externi, poartă un caracter superficial, general şi în realitate nu au capacitatea să rezolve problemele generate de această modificare iresponsabilă a sistemului electoral.

Toate aceste pretinse explicaţii, argumente, “îmbunătăţiri” ale legislaţiei electorale, denotă o profundă lipsă de respect pentru partenerii noştri externi. Nimeni nu ar da crezare acestor invenţii şi manipulări care, în realitate, ascund mecanisme pentru viitoarele abuzuri.

Platforma Demnitate şi Adevăr conştientizează pe deplin că Plahotniuc şi Dodon au ajuns la înţelegerea introducerii sistemului mixt cu alegeri dintr-un singur tur după analiza rezultatelor scrutinului prezidenţial din toamna anului 2016, când candidatul antieuropean şi pro-Plahotniuc, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin în 25 din 34 unităţi administrativ-teritoriale din ţară. În aceste condiţii, precum şi în situaţia concentrării aproape a tuturor resurselor financiare, administrative şi mediatice în mâinile celor doi parteneri-mafioţi, şansele populaţiei de orientare proeuropeană şi antioligarhică de a avea o reprezentare proporţională în viitorul Parlament scad considerabil.

În acest context, Platforma Demnitate şi Adevăr reiterează poziţia sa de neacceptare a schimbării sistemului electoral şi constată existenţa în Republica Moldova a unui front comun al forţelor oligarhice, antieuropene şi ostile ţării noastre, reprezentate de tandemul Plahotniuc-Dodon, care cu paşi rapizi împing Moldova în zona neagră, lipsită de democraţie şi, implicit, de vectorul european.

Ţara noastră, cu părere de rău, merge acum pe urmele Ucrainei lui Ianukovici cu toate consecinţele posibile. Platforma DA propune în continuare crearea unui front comun antioligarhic şi proeuropean între partidele de opoziţie reală, societatea civilă şi partenerii noştri de dezvoltare.

Solicităm instituţiilor europene aplicarea faţă de Plahotniuc şi reprezentanţii regimului cleptocratic de la Chişinău a tuturor mecanismelor de sancţionare individuală, fără a afecta interesele cetăţenilor noştri.

Totodată, îndemnăm toţi cetăţenii din Republica Moldova şi din Diaspora să participe activ la protestul din 17 septembrie, la care urmează să apărăm democraţia, vectorul european şi viitorul copiilor şi nepoţilor noştri într-o ţara liberă şi prosperă.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţie cu privire la măsurile de neadmitere a izolării ţării de comunitatea internaţională Declaraţia Platformei DA privind modificarea Legii cetăţeniei