Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia Platformei DA cu privire la Sinteza Raportului Kroll 2

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 26 decembrie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Sinteza Raportului Kroll 2, publicată tocmai în preajma sărbătorilor de iarnă pentru a-i minimaliza impactul, înşeală aşteptările cetăţenilor interesaţi, atât prin costurile suportate şi omisiunea unor faze importante ale furtului secolului, dar în principal prin faptul că nu dezvăluie beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar al ţării noastre.

Această sinteză selectivă nu face decât să întărească doar câteva concluzii importante făcute şi pe baza Raportului Kroll 1, publicat de guvernare sub presiunea protestelor masive organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr:

  1. Unealta principală a beneficiarului celei mai mari crime economice din istoria Moldovei este Ilan Şor. Prin intermediul celor 77 de companii care îi aparţineau, în perioada 2011–2014 au fost spălate circa 2,9 mlrd. lei şi sustrase din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibanc cumulativ în formă de credite frauduloase 1,14 mlrd. dolari sau aproximativ 15% din PIB, raportat la statistica anului 2014.

  2. Jaful secolului a fost protejat şi stimulat la cel mai înalt nivel de stat. La 7 noiembrie 2014, la insistenţa lui Andrian Candu şi Dorin Drăguţanu, Guvernul Leancă a aprobat în regim secret Hotărîrea nr. 938, care prevedea oferirea garanţiilor de stat în valoare de 9,5 mlrd. lei Băncii Naţionale în vederea acordării creditelor celor trei bănci, încă nedevalizate la acea dată. Un aspect important pentru a fi reţinut de către procurori, dar ignorat până în prezent, e şi faptul că în mod premeditat, oferirea garanţiilor de stat nu a fost condiţionată prin instaurarea unei administraţii speciale de stat în băncile menţionate. În paralel, până la 26 noiembrie 2014 Banca de Economii a oferit credite în suma cumulativă de 838,5 mln. dolari, iar din Banca Socială au fost extrase mijloace financiare în suma cumulativă de 956 mln. dolari. Abia după finalizarea acestor operaţiuni de devalizare a băncilor, Banca Naţională a dispus desemnarea administraţiei speciale la cele trei bănci.

  3. Toate operaţiunile privind convertirea şi sustragerea banilor din sistemul bancar s-au produs pe fundalul inacţiunii totale a Băncii Naţionale, a Centrului Naţional Anticorupţie, a Procuraturii Generale şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate, partajate politic, subordonate PD sub controlul personal al lui Vladimir Plahotniuc.

  4. Această crimă fără precedent nu ar fi fost posibilă fără înţelegerea criminală interoligarhică a întregii clase politice realizată de şefii partidelor aflate la guvernare, care în perioada respectivă controlau oficial şi neoficial toate instituţiile publice din ţară, cu complicitatea aşa-zisei opoziţii parlamentare.

Având în în vedere că, contrar intereselor populaţiei, Guvernarea Plahotniuc-Filip a obligat cetăţenii să recupereze în sumă aproape dublă banii furaţi din sistemul bancar pe baza unor crime comise de politicieni şi funcţionari de rang înalt din guvernele precedente, anchetele penale sunt muşamalizate până în prezent, iar guvernarea face tentative de decriminalizare a infracţiunilor economice, Platforma DA:

  1. Îndeamnă procurorii oneşti să iniţieze urmărire penală pe marginea elaborării şi aprobării Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, care a facilitat devalizarea sistemului bancar, cu tragerea la răspundere a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguţanu, Anatol Arapu şi Oleg Efrim (în calitate de persoane care au promovat şi au contrasemnat acest act normativ) şi a funcţionarilor Băncii Naţionale, CNA şi SIS, responsabili pentru supravegherea activităţii băncilor şi securitatea economică pe parcursul anului 2014;

  2. Propune întregii societăţi civile şi populaţiei reluarea protestelor masive în vederea:

    • obţinerii de la guvernare a publicării complete a Raportului Kroll 2, inclusiv a capitolelor despre beneficiarii reali ai jafului secolului;
    • finalizării cât mai urgente a procesului judiciar împotriva lui Ilan Şor cu deschiderea tuturor şedinţelor Curţii de Apel, precum şi pornirii unui real proces de urmărire penală şi sancţionare a beneficiarilor furtului cu recuperarea neîntârziată de la aceştia a miliardelor furate;
    • anulării legii privind achitarea din banii cetăţenilor a circa 25 mlrd. lei în contul acoperirii garanţiilor de stat, oferite de către guvernele Leancă şi Gaburici.

Platforma Demnitate şi Adevăr reiterează angajamentul său plenar privind adoptarea după accederea la putere a Legii lustraţiei extinse vizând judecătorii, procurorii, funcţionarii de rang înalt şi politicienii corupţi implicaţi în furtul şi spălarea a zeci de miliarde de dolari, cu aplicarea faţă de aceştia a mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite ilicit.

Sursa: www.platformada.md

Platforma DA, doi ani de activitate politică Mesajul de Anul Nou al preşedintelui Platformei DA, Andrei Năstase