Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Platforma DA, doi ani de activitate politică

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 13 decembrie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Miercuri, Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a deschis uşile pentru vizitatori, marcând astfel doi ani de la fondare. Liderii Platformei DA au trecut în revistă istoricul mişcării protestatare, rolul important al tinerilor, activităţile echipelor din cele 36 de structuri teritoriale, iniţiativele lansate de Platforma DA, aderarea la familiile europene EPP şi YEPP, şi programul de ţară al Platformei DA pentru Republica Moldova.

Evenimentul a început la ora 11.00 cu un briefing de presă, care a demarat cu un moment de reculegere în memoria poliţiştilor din batalionul cu destinaţie Fulger, căzuţi eroic pe 13 decembrie 1991 în luptele pentru independenţa Republicii Moldova.

Dinu Plîngău, preşedintele organizaţiei de tineret a Platformei DA şi cel care a organizat primul protest din 2015, s-a referit în discursul său la începuturile mişcării protestatare, fondate de tineri. “Intenţia de a schimba ceva ne-a scos în stradă. Protestele au demonstrat lumii întregi că cetăţenii din Republica Moldova vor o schimbare” — a spus Dinu Plângău. Totodată el a comunicat că astăzi Tinerii DA au depus cerere de aderare la YEPP, organizaţia de tineret a Partidului Popular European, cea mai influentă şi numeroasă familie politică din UE.

Despre circumstanţele creării Platformei DA a vorbit vicepreşedinta Inga Grigoriu, subliniind că necesitatea identificării unei noi oferte politice a fost dictată de realitate şi dorită de participanţii la Marea Adunare Naţională din 6 septembrie 2015.

Vicepreşedintele Platformei DA Liviu Vovc a amintit cum s-a desfăşurat colectarea semnăturilor pentru referendumul de modificare a Constituţiei, când, în condiţii climaterice complicate, sute de activişti au adunat peste 400.000 de semnături.

“Platforma Demnitate şi Adevăr a reuşit să edifice în cei doi ani de existenţă 36 de organizaţii teritoriale, constituite de oameni de calitate, demni şi reprezentativi”, a spus secretarul general Chiril Moţpan, menţionând şi condiţiile excepţionale, vitrege, de presiune fără precedent, la care este supusă încontinuu Platforma DA, mulţumind tuturor activiştilor pentru dedicaţie, curaj şi determinare de a scoate ţara din captivitate.

Pe lângă Tinerii DA, recent, la 10 septembrie 2017, a fost constituită şi o altă organizaţie autonomă a formaţiunii — cea de femei. Aliona Doroş, preşedinta acesteia, a trecut în revistă activităţile organizaţiei, referindu-se şi la principiile de egalitate de gen şi de promovare a femeilor în politică, pe care organizaţia pe care o conduce se bazează exhaustiv.

“Situaţia deplorabilă a celor peste 523.000 de pensionari care supravieţuiesc sub nivelul minim de existenţă a rămas aceeaşi, deşi guvernarea se laudă cu reforma în domeniu” — a reiterat Victor Leancă, preşedintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, subliniind că situaţia extrem de dificilă din domeniu poate şi trebuie redresată conform propunerilor enunţate de Platforma DA.

În cei doi ani de existenţă, Platforma Demnitate şi Adevăr a reuşit să înainteze zeci de iniţiative, propuneri viabile, cu adevărat reformatoare şi eficiente, pentru redresarea situaţiei în majoritatea domeniilor economice şi sociale. Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei DA, a menţionat cele mai importante dintre ele: reforma alternativă a sistemului de pensii, micşorarea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale, recuperarea miliardelor furate şi tragerea la răspundere penală a vinovaţilor, stimularea businessului legal, detenebrizarea, deoffshorizarea economiei, descentralizarea APL şi multe altele. “Avem destule forţe şi voinţă pentru a realiza propunerile noastre, pentru a prelua puterea în stat în mod democratic, a-l scoate din captivitate şi a-l reforma capital în cel mult trei ani”, a conchis Alexandru Slusari.

Deşi nu este în ţară, Stanislav Pavlovschi, vicepreşedintele Platformei DA a trimis prin mijloacele de comunicare electronică mesajul său, exprimându-şi convingerea că “misiunea istorică de consolidare a forţelor emergente şi de eliberarea de sub un regim corupt şi profund antipopular, va fi îndeplinită cu succes de oamenii minunaţi, care fac parte din Platforma DA.”

Preşedintele Andrei Năstase mulţumit în încheiere cetăţenilor care au aderat şi continuă să adere la Platforma DA, pentru efortul şi implicarea deosebită de care dau dovadă. “Oamenii cu Demnitate sunt bogăţia cea mai mare a Republicii Moldova. Împreună, vom reuşi să creăm un stat de drept, să aducem diaspora acasă, să edificăm o ţară în care să vrei să trăieşti!”, a spus în încheierea briefingului preşedintele Platformei DA.

Sărbătorile de iarnă au inundat sediul Platformei DA prin colindul unor tineri frumoşi, care au ţinut să-i felicite pe cei prezenţi, urându-le şi tot ce e mai bun. Incinta clădirii a fost neîncăpătoare pentru doritorii de a participa la eveniment, de a discuta cu liderii, de a contribui cu donaţii şi a depune cereri de aderare la Platforma Demnitate şi Adevăr.

La ora 14.00 susţinătorii formaţiunii au mers la flashmob-ul din faţa sediului Băncii Naţionale, organizat de Platforma DA pentru a cere publicarea raportului Kroll 2.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţie cu privire la descentralizarea reală şi consolidarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene Declaraţia Platformei DA cu privire la Sinteza Raportului Kroll 2