Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţie cu privire la descentralizarea reală şi consolidarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 5 decembrie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Proiectul legii bugetului de stat pentru următorul an poartă un caracter electoral-populist şi include un deficit bugetar ce depăşeşte de aproape două ori limita admisibilă de legislaţie. Acest buget va fi unul de concentrare excesivă a resurselor financiare la centrul puterii oligarhice. Este evident că actualul regim autoritar nu are nevoie de administraţii locale consolidate cu atribuţii extinse, autosuficiente, autonome, independente. Proiectele politicii bugetar-fiscale şi legii bugetului de stat pentru anul 2018 denotă repetat că descentralizarea în Republica Moldova există doar pe hârtie.

Nimic nu justifică respingerea de către guvernarea antipopulară a propunerilor argumentate ale Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), o organizaţie independentă, reprezentativă şi profesionistă, cu reputaţie ireproşabilă în domeniul autonomiei locale şi descentralizării.

Platforma Demnitate şi Adevăr susţine recomandările formulate de CALM, fundamentate pe Recomandarea 322 din 2012 a Consiliului Europei (CALRCE) şi Foaia de parcurs privind implementarea acestei Recomandări, precum şi pe alte angajamente şi legi ale Republicii Moldova în domeniul democraţiei locale şi descentralizării:

Platforma DA condamnă cu vehemenţă acţiunile regimului oligarhic privind centralizarea continuă a ţării cu încălcarea crasă a angajamentelor asumate de Republica Moldova. Reiterăm că unul dintre pilonii de bază pentru modernizarea Republicii Moldova şi soluţionarea diferendului transnistrean îl reprezintă descentralizarea reală şi consolidarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene.

Imediat după preluarea puterii, iniţiativele Platformei DA privind descentralizarea, publicate la 23 octombrie 2017, ca parte integrantă a Programului nostru, vor fi implementate prioritar în cumul cu toate reformele necesare pentru asigurarea cetăţenilor din toate localităţile cu servicii publice extinse şi calitative.

Sursa: www.platformada.md

Mesajul de felicitare a Preşedintelui Platformei DA, Andrei Năstase cu ocazia Zilei Naţionale a României Platforma DA, doi ani de activitate politică