Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind susţinerea profesorilor care cer majorarea salariilor

|versiune pentru tipar||
PL / 26 iunie 2008
Partidul Liberal

PL salută iniţiativa Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei de a organiza proteste ale angajaţilor din domeniu la începutul lunii august, în cazul în care Guvernul RM nu va stabili un salariu minim pentru categoria I de salarizare egal cu valoarea minimului de existenţă.

PL aminteşte că salariile din Republica Moldova rămân printre cele mai mici nu numai în Europa, dar şi în spaţiul post-sovietic fiindcă guvernarea comunistă nu a fost capabilă să elaboreze politici eficiente pentru a stimula creşterea economiei şi nici nu s-a interesat care sunt necesităţile cetăţenilor, având grijă doar de propriile afaceri.

PL atenţionează că ineficienţa Guvernului in domeniul educaţiei si ştiinţei va determina tot mai mulţi lucrători din domeniu să-şi caute salarii decente peste hotare.

Deşi, conform datelor statistice, salariul mediu al unui profesor constituia 1591,6 lei in aprilie 2008, unii din ei continuă să primească 700–800 de lei.

PL menţionează că, tocmai din motivul că salariile oferite de către guvernul RM nu acoperă nici pe departe coşul minim de consum al populaţiei — majoritatea şcolilor, grădiniţelor, spitalelor şi altor instituţii se confruntă cu o criză acută de cadre calificate, cele mai multe posturi vacante fiind suplinite de pensionari.

PL consideră că orice guvernare responsabilă, căreia îi pasă de destinul propriului popor, ar trebui să conştientizeze că educaţia constituie o prioritate strategică a unei societăţi durabile.

Ţinând cont de cele expuse mai sus PL cere Guvernului şi Parlamentului RM:

Departamentul de comunicare al PL
Declaraţie a Preşedintelui Partidului Liberal, dl Mihai Ghimpu Comunicat de presă al Partidului Liberal