Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Comunicat de presă al Partidului Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 30 aprilie 2009
Partidul Liberal

Recent, Adam Lipinski Vicepreşedintele Partidului Lege şi Dreptate din Polonia, deputat în Parlamentul Poloniei, a avut o întrevedere cu Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova. Adam Lipinski a venit la Chişinău, îngrijorat de situaţia postelectorală extrem de gravă cauzată de fraudarea masivă a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 de către PCRM. Liderii politici din Polonia şi Republica Moldova au discutat despre multiplele cazuri de falsificare ale alegerilor, despre protestele tinerilor din 6–8 aprilie, furate de autorităţi şi care au degenerat în acte de vandalism şi violenţe, represii, arestări, tratament inuman şi degradant, torturi la care s-au dedat autorităţile.

Adam Lipinski şi-a expus disponibilitatea de a sprijini Partidul Liberal în eforturile sale de a promova democraţia şi Drepturile Omului în Republica Moldova.

În ideea de a informa opinia publica din Polonia despre acţiunile antidemocratice şi inumane ale guvernării comuniste de la Chişinău, Corina Fusu, vicepreşedinte al Partidului Liberal a întreprins o vizită în Varşovia, unde a avut mai multe întrevederi cu politicieni din Parlamentul Poloniei, ziarişti, reprezentanţi ai societăţii civile.

În Parlementul Poloniei a fost organizată o conferinţă de presă cu tema “Să salvăm Moldova de teroarea roşie!” la care au participat deputaţii Adam Lipinski şi Pawel Poncyliusz din partea partidului Lege şi Dreptate, Corina Fusu, deputat în Parlamentul RM din partea PL şi Călin Vieru, deputat în Parlamentul RM din partea PLDM.

La conferinţa au fost prezentate dovezi despre fraudarea alegerilor, materiale foto şi video despre vandalizarea clădirilor Parlamentului şi Preşidenţiei RM, precum şi dosarele tinerilor agresaţi, bătuţi, maltrataţi şi torturaţi în comisariatele de poliţie.

S-a vorbit despre atmosfera de frică şi teroare ce domneşte în societea din RM, despre faptul că Uniunea Europreană trebuie să-şi schimbe viziunea despre PCRM şi să întreprindă acţiuni concrete pentru ca situaţia să nu degradeze în continuare în Republica Moldova.

Corina Fusu şi Călin Vieru s-au întâlnit şi cu Krzysztof Lisek, Partidul Platforma Civică, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Parlamentul Poloniei.

Declaraţia PL cu privire la condamnarea acţiunilor de tortură, de tratament inuman şi degradant al tinerilor arestaţi de guvernarea comunistă Declaraţia Partidului Liberal rostită de la tribuna Parlamentului de preşedintele partidului Mihai Ghimpu