Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Dorin Chirtoacă: “În timp ce autorităţile municipale au acordat prioritate dezvoltării infrastructurii în localităţile rurale, statul a micşorat volumul de investiţii în sate”

|versiune pentru tipar||
PL / 14 iulie 2009
Partidul Liberal

Sfera socială trebuie să fie asigurată de autorităţi astfel încât toţi cetăţenii să aibă un trai demn, raportat adecvat la coşul minim de consum, care le-ar permite cetăţenilor să poată achita facturile de întreţinere cel puţin ca o condiţie minimă suficientă de trai, — a declarat Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal, primar general al municipului Chişinău, degrevat din funcţie pe durata campaniei electorale, într-o conferinţă de presă de azi. Chirtoacă a amintit despre faptul că în cei 8 ani de guvernare autorităţile comuniste n-au oferit absolut niciun ajutor social, deşi au obligaţia prin lege ca să ajute cetăţenii săraci, care un venit mai mic decât coşul minim de consum. În acelaşi timp, circa 20 000 familii din municipiul Chişinău beneficiază de ajutoare sociale oferite de municipalitate.

O altă prioritate a autorităţilor municipiului Chişinău sunt investiţiile în infrastructura localităţilor din suburbie. Această politică a municipalităţii trebuie să fie aplicată şi de Guvern cu referire la localităţile rurale din Moldova. Chirtoacă a făcut referiri la infrastructura din raioanele Moldovei care a degradat foarte mult în ultima perioadă şi “este de neînţeles de ce realitatea nu este prezentată obiectiv de unele surse mass-media”. În această ordine de idei, a amintit despre mai multe drumuri naţionale, pe care le-a parcurs în această campanie electorală şi care “există, dar lipsesc cu desăvârşire”. Au fost vizate drumul Ungheni-Nisporeni, care are o denivelare de vreo 2 metri, lipsesc semnele rutiere, dar, în schimb, sunt movile de pietriş în mijlocul drumului; autostrada de beton spre Bălţi, drum de importanţă europeană, care, la un moment dat “se termină şi trebuie să treci prin câmp”; drumul de la Briceni la Corjeuţi care trece printr-un iaz, astfel încât “ai nevoie şi de maşină, şi de barcă pentru a circula”. “Sunt localităţi care niciodată n-au văzut asfalt nici pe drumurile din localităţile lor şi nici pe drumurile de legătură”, a mai spus Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă consideră că e de datoria guvernului să asigure satele Moldovei cu o infrastructură adecvată. “Autorităţile municipiului Chişinău au investit în infrastructura localităţilor din suburbie, astfel încât au beneficiat de finanţare locuitorii celor 18 primării aflate în subordinea noastră. În timp ce noi am acordat prioritate dezvoltării infrastructurii în localităţile rurale, statul a micşorat volumul de investiţii în sate. Politicile aplicate în sfera socială de autorităţile municipale ar trebui aplicate şi de guvern.”

Chirtoacă a atras atenţia şi asupra faptului că un număr important de localităţi rurale rămân neconectate la reţeaua de gaze naturale, iar în localităţile care au fost conectate, oamenii au plătit până la 15–20 mii de lei SA “Moldova-Gaz”. În aceste condiţii, Chirtoacă consideră un abuz faptul că cetăţenii plătesc din banii lor conectarea la reţea, iar “Moldova-Gaz” ar trebui să întoarcă banii cetăţenilor. “De ce cetăţenii trebuie să facă donaţii la «Moldova-Gaz», care se duc direct la Gazprom?”, se mai întreabă Chirtoacă.

Investiţiile capitale în dezvoltarea satelor din Republica Moldova, potrivit lui Chirtoacă, ar trebui să fie o prioritate a autorităţilor.

Potrivit lui Chirtoacă, Republica Moldova nu poate avea acces la fondurile europene, din cauză că autorităţile nu respectă angajamentele europene: “Moldova nu poate beneficia de aceste fonduri pentru a investi în infrastructură şi a se alinia la nivelul de viaţă minim european din cauza autorităţilor comuniste”. Chirtoacă le-a solicitat celor de la guvernare să preia soluţiile PL pentru dezvoltarea infrastructurii, “soluţii care nu sunt doar pe hârtie, o parte au fost deja aplicate în municipiul Chişinău”.

Departamentul Comunicare al PL

Satele, transformate în gunoişti, din cauza lipsei politicilor de dezvoltare Poliţa de asigurare este o bătaie de joc la adresa populaţiei