Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Pentru că tinerii nu fac parte din electoratul comuniştilor, ei sunt discriminaţi la admiterea la universităţi

|versiune pentru tipar||
PL / 22 iulie 2009
Partidul Liberal

Politica guvernării comuniste privind limitarea accesului tinerilor din Republica Moldova în instituţiile de învăţământ superior are drept scop decapitarea republicii de potenţialul intelectual pentru mulţi ani înainte. Această tactică are drept scop alungarea din Republica Moldova a tineretului studios, dornic de carte, talentat şi capabil, tineret care se va îndrepta cu siguranţă spre centrele universitare din ţările Uniunii Europene. Despre acest lucru se arăta într-o declaraţie a Partidului Liberal făcută publică azi în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit aceleiaşi declaraţii, dată citirii de Ana Guţu, prim-prorector la ULIM, candidat electoral PL, hotărârea de guvern cu privire la planurile de înmatriculare în anul 2009 la studii superioare de licenţă şi de masterat, medii de specialitate şi secundar profesional şi prognoza înmatriculării în anii 2010–2014 este o tentativă premeditată de scădere a numărului studenţilor înmatriculaţi la ciclul licenţă în instituţiile de învăţământ superior. Acest număr ar putea scădea cu 30% până în anul 2014, ajungând la 15 660. Partidul Liberal consideră că planul de înmatriculare nu are la bază un studiu ştiinţific sau o analiză a pieţii muncii republicane, ci este o tactică a comuniştilor în dorinţa de a se perpetua la putere.

Ana Guţu a mai spus că este bine cunoscut faptul că tineretul din universităţi nu se regăseşte printre electoratul care va vota comuniştii. Din această cauză, guvernarea comunistă a recurs la o adevărată campanie de discriminare a tinerilor, care doresc să aibă un parcurs universitar complet. Partidul Liberal acuză guvernarea comunistă de faptul că promovează o politică incorectă de gestionare a banilor publici, alocaţi în sistemul educaţiei şi consideră că studenţii din universităţi sunt discriminaţi în raport cu elevii şcolilor profesionale care beneficiază de studii gratuite, burse, cazare şi mese gratuite. Guvernul insistă asupra majorării numărului elevilor în şcolile profesionale şi instituţiile medii de specialitate, cu toate că datele statistice indică o rată înaltă a şomajului anume în rândul acestor categorii de absolvenţi, se mai spune în declaraţia Partidului Liberal.

PL condamnă politica guvernului Greceanâi II de a restricţiona numărul locurilor la ciclul 2 masterat, care asigură continuitatea ciclului licenţă şi prevede pregărirea aprofundată a specialiştilor în diverse domenii, aceştia fiind potenţiali manageri şi factori de decizie în sectorul privat şi public. Astfel, în anul 2009 se propun doar 3445 locuri pentru studii de masterat, ceea ce constituie doar 30% din numărul total al absolvenţilor ciclului 1 licenţă în anul 2009.

Partidul Liberal atenţionează că universităţile se află într-o criză fără precedent şi sunt nevoite să opereze concedieri în masă, să reorganizeze facultăţi şi catedre, pentru a supravieţui în condiţiile unui buget precar şi niciodată pus la dispoziţie în termene utile.

Preşedintele Organizaţiei de Tineret, Sergiu Boghean a dezminţit afirmaţiile lui Voronin potrivit cărora studiile vor fi gratuite pentru toţi tinerii, oferind unele date din planul de admitere la instituţiile de învăţământ superior. Potrivit acestor date, în acest an, comparativ cu anii precedenţi, s-a redus planul de înmatriculare cu cel puţin 30%. La Universitatea de Stat din Moldova, în 2008, au fost prevăzute 1655 de locuri bugetare, iar în bază de contract — 1925 de locuri. Pentru comparaţie, în 2009 se prevăd 1290 de locuri cu finanţare bugetară şi 1730 de locuri în bază de contract. “Guvernul doar promite şi îmbată electoratul cu promisiuni goale, dar, de fapt, taie în carne şi oase”, a mai spus Boghean.

Doina Chiorescu, membră a Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal, a enunţat problemele cu care se confruntă actualii absolvenţi de liceu. “Absolvenţii au avut de îndurat prea multe greşeli din partea Ministerului Educaţiei”. Chiorescu a povestit cum liceenii, iniţial, s-au confruntat cu mai multe probleme de organizare la examenele de bac, iar acum sunt indignaţi de faptul că o parte din diplomele de bac sunt cu greşeli — au fost calculate greşit mediile generale, sunt scrise incorect denumirea cursurilor etc. Chiorescu crede că absolvenţii de liceu vor avea probleme la admitere, în special la instituţiile de învăţământ din străinătate.

Partidul Liberal condamnă politica injustă a guvernării comuniste în ceea ce priveşte accesul limitat al tinerilor din Republica Moldova la instituţiile de învăţământ superior. Partidul Liberal insistă ca guvernul Greceanâi II să înceteze ingerinţa grosolană în politica de admitere la studii în instituţiile de învăţământ superior şi obstrucţionarea accesului la studii superioare universitare, fapt ce contravine articolului 35 al Constituţiei Republicii Moldova, care consfinţeşte dreptul nestingherit al fiecărui cetăţean la studii de orice nivel.

Departamentul Comunicare al PL

Guvernarea comunistă limitează accesul tinerilor la studii superioare Candidatul PL Ion Iliciuc, specialist principal la Ministerul Sănătăţii, demis din funcţie pentru că a prezentat cifre despre creşterea ratei invalidităţii infantile