Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Iniţiativă benefică pentru cetăţenii moldoveni din afara republicii

|versiune pentru tipar||
PL / 15 octombrie 2010
Partidul Liberal

Pe data de 15 octombrie a avut loc o conferinţă de presă susţinută de trei reprezentanţi ai cetăţenilor moldoveni emigraţi în afara hotarelor republicii. Dorin Duşciac, inginer la Centrul pentru Energie Atomică din Paris, Olga Coptu din Roma, redactor al unicului ziar al moldovenilor din Italia, “Gazeta Basarabiei”, şi Natalia Petică, preşedintele Asociaţiei “Plai” din Torino, toţi trei membri ai Partidului Liberal, au prezentat o iniţiativă venită de la membrii comunităţii de cetăţeni moldoveni din Franţa, respectiv Italia.

Este vorba despre crearea unui minister în cadrul guvernului Republicii Moldova care să fie responsabil de menţinerea comunicării şi acordarea asistenţei necesare pentru cetăţenii moldoveni din afara graniţelor republicii.

Dorin Duşciac a menţionat că Partidul Liberal a fost foarte receptiv la această propunere, incluzând această chestiune în platforma sa electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie. În calitate de primă acţiune pe care ar trebui s-o desfăşoare noua structură, în cazul în care aceasta va fi creată, dl. Duşciac a propus organizarea unui recensământ în toate ţările cu aflux semnificativ de cetăţeni moldoveni, pentru a obţine date precise cu privire la numărul cetăţenilor noştri care au părăsit republica.

Acest recensământ ar trebui coordonat cu autorităţile publice locale din Republica Moldova, pentru a obţine date cât mai eficiente. De asemenea, ministerul ar avea printre sarcinile sale organizarea de activităţi şi evenimente cu caracter cultural, menite să adune emigranţii moldoveni de pe toate meridianele şi să asigure comunicarea între aceştia, pentru consolidarea legăturilor dintre cetăţenii noştri şi ţară. În calitate de sursă posibilă de finanţare pentru respectiva instituţie ar putea fi contractate fonduri structurale europene.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL

Declaraţia Tineretului Liberal privind suspendarea site-ului Torrentsmd.com Partidul Liberal a devenit membru al Partidului European Liberal Democrat şi Reformator