Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

La Mereni va fi ridicată o troiţă în memoria deportaţilor

|versiune pentru tipar||
PL / 5 noiembrie 2010
Partidul Liberal

Faptul că decretul prezidenţial cu privire la declararea zilei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice a fost considerat neconstituţional reprezintă cea mai mare ruşine naţională, a doua după votul de încredere acordat comuniştilor de cetăţenii Republicii Moldova în 2001.

Sunt jurist şi declar cu toată responsabilitatea că decretul emis era perfect constituţional. Această declaraţie a fost făcută de Preşedintele Mihai Ghimpu la întâlnirea electorală din seara zilei de ieri cu locuitorii satului Mereni, raionul Anenii Noi. La eveniment a fost prezent şi candidatul PL pentru funcţia de deputat Valeriu Munteanu.

Referindu-se la platforma electorală a PL în campania pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, la iniţiativele legislative care se impun pentru a dezvolta valorile democratice în Republica Moldova şi a construi un stat de drept, Mihai Ghimpu a menţionat că dacă în societatea noastră se punea capăt speculaţiilor referitoare la identitate şi limba vorbită, dar se punea accent pe promovarea reformelor economice, în Republica Moldova exista un alt nivel de trai, cu mult superior celui existent. “Dacă miliardele care s-au dus în buzunarele comuniştilor veneau la bugetul de stat cu siguranţă cetăţenii Republicii Moldova aveau salarii şi pensii decente”, a spus Preşedintele PL.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, şi gestionarea corectă şi transparentă a banilor publici reprezintă o modalitate eficientă de soluţionare a diverselor probleme cu caracter social şi economic, oferind în calitate de exemplu realizările primăriei Chişinău şi felul cum Primarul General al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, a reuşit acumulare de finanţe pentru acordarea ajutoarelor financiare pentru familiile cu venituri mici, reparaţia drumurilor, procurarea troleibuzelor noi, rezolvarea problemei cu staţia de epurare, cu parcul Valea Morilor etc.

Primarul satului Mereni a anunţat în cadrul întâlnirii că, în curând, în localitate, graţie iniţiativei Preşedintelui PL Mihai Ghimpu şi cu sprijinul financiar al Partidului Liberal, va fi înălţată o troiţă în memoria celor 276 de persoane, originare din Mereni, care au avut de suferit de pe urma regimului sovietic de ocupaţie. “82 de familii nevinovate din Mereni, care munceau din greu din zori şi până în noapte, au fost ridicate şi duse în Siberia, de unde nu s-au mai întors. Memoria lor trebuie cinstită de urmaşi pentru că s-a vărsat sânge nevinovat”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Ulterior, Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu au răspuns la întrebările venite din sală. Mai mulţi săteni au precizat că şi-ar dori o dezbatere între comunişti şi liberali chiar în sala mare a Casei de Cultură din localitate, unde a avut loc întâlnirea, totodată menţionând că la Mereni comuniştii n-au susţinere din partea locuitorilor, de aceea aceştia nici n-au curaj să vină în localitate.

În finalul întâlnirii, Preşedintele PL Mihai Ghimpu a îndemnat locuitorii satului Mereni la responsabilitate civică. “Vă chem să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile din 28 noiembrie 2010 şi să reconfirmăm votul acordat la 29 iulie 2009, pentru a putea duce schimbarea până la capăt. Partidul Liberal a fost şi va fi de partea cauzei naţionale, a durerilor acestui pământ şi acestor oameni şi niciodată nu va face alianţă cu comuniştii.

Vrem un viitor european pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, astfel încât ei să se simtă bine, la noi acasă, şi să simtă că anume ei sunt adevărata putere, nu politicienii”, a concluzionat Mihai Ghimpu.

Departamentul de Comunicare și Imagine al PL

Tineretul Liberal a depus flori la mormintele lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici OTPL va ieşi duminică cu lumânări şi flori în PMAN