Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu ambasadorii OSCE

|versiune pentru tipar||
PL / 7 iulie 2011
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a avut o întrevedere cu ambasadori şi reprezentanţi ai 19 delegaţii permanente pe lângă OSCE la Viena. Delegaţia, condusă de Preşedintele Consiliului Permanent al OSCE Renatas Norkus, efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 6–9 iulie 2011.

Din partea PL la întrevedere au mai participat Preşedintele Fracţiunii parlamentare PL Ion Hadârcă, deputaţii Vlad Lupan, Corina Fusu, Ana Guţu, Gheorghe Brega.

Mihai Ghimpu a apreciat cooperarea constructivă dintre autorităţile Republicii Moldova şi OSCE, precum şi rolul pe care îl are organizaţia în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Totodată, Preşedintele PL a făcut o prezentare a situaţiei social-politice din republică, referindu-se în special la negocierile purtate de partidele componente ale AIE pentru crearea alianţelor la nivel local, precum şi alegerea preşedintelui ţării pentru a asigura stabilitatea politică. Potrivit lui Mihai Ghimpu, de realizarea acestor obiective depinde implementarea agendei de reforme asumate.

Un subiect important discutat în cadrul întrevederii s-a referit la procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Mihai Ghimpu a menţionat că cetăţenii Republicii Moldova nu vor accepta federalizarea statului nostru şi recunoaşterea oficială a Transnistriei. “Federalizarea va însemna sfârşitul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, obiectiv pentru care optează peste 70% dintre cetăţenii noştri”, a precizat Preşedintele PL.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, este necesară reluarea negocierilor oficiale în formatul 5 + 2 cu implicarea mai activă a observatorilor din partea UE şi SUA, precum şi consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Totodată, în opinia Preşedintelui PL, soluţia viabilă pentru reglementarea conflictului transnistrean este prevăzută în Constituţia Republicii Moldova şi într-o lege specială din 2005, votată prin consens de Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba de faptul ca Transnistriei să-i fie acordat statutul de autonomie locală în cadrul statului unitar, suveran şi independent Republica Moldova.

Preşedintele Consiliului Permanent al OSCE a apreciat seria de reforme democratice implementate în Republica Moldova pe parcursul ultimilor doi ani, inclusiv în perioada în care Mihai Ghimpu a deţinut funcţia de Preşedinte interimar. Renatas Norkus a menţionat că OSCE se va implica activ şi în continuare pentru identificarea unei soluţii viabile de reglementare a conflictului transnistrean, exprimându-şi regretul vizavi de faptul că nu s-a reuşit relansarea negocierilor în formatul 5+2 la Moscova. În alt context, Renatas Norkus a remarcat buna organizare a alegerilor locale din iunie, menţionând că observatorii OSCE, care au monitorizat alegerile, au constatat respectarea standardelor europene în desfăşurarea alegerilor locale, precizând că acestea au întrunit caracteristicile unor alegeri democratice, libere şi corecte.

La sfârşitul întrevederii Mihai Ghimpu şi deputaţii PL au răspuns la o serie de întrebări adresate de către ambasadorii şi reprezentanţii OSCE cu referire la diverse aspecte din procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi a negocierilor oficiale.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European Mihai Ghimpu, în discuţie cu Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei