Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Anatol Şalaru la o cafenea politică cu studenţii liberali: Viteza dezvoltării economice depinde de viteza pe drumuri

|versiune pentru tipar||
PL / 8 octombrie 2011
Partidul Liberal

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal şi Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru a fost invitatul cafenelei politice organizate de Clubul Studenţilor Liberali (CSL) vineri, 7 octombrie 2011, la care au participat 21 de studenţi de la diferite universităţi din republică.

Anatol Şalaru a început discuţia cu situaţia din domeniul pe care îl reprezintă în calitate de ministru, menţionând că s-a reuşit depăşirea fazei de neîncredere a partenerilor externi în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor ca urmare a excluderii implicării politice în luarea deciziilor la licitaţii. Datorită susţinerii partenerilor externi şi a majorării fondului rutier în circa 3–4 ani drumurile principale din Republica Moldova vor fi reabilitate.

Ministrul Şalaru a atras atenţia studenţilor că viteza dezvoltării economice depinde de viteza pe drumuri. “Din cauza drumurilor proaste pierdem anual circa 6–8 miliarde lei, pe reparaţia drumurilor 1–2 miliarde lei, iar restul din cauza ocolorii autocamioanelor de tranzit. Ponderea transportului de tranzit în Republica Moldova e de doar 5% comparativ cu 40% în Ucraina şi 50% în România. Cauzele principale sunt drumurile proaste, vama şi poliţia”.

Fiind întrebat de impactul introducerii obligativităţii anvelopelor de iarnă în sezonul rece al anului, Anatol Şalaru a spus studenţilor că această decizie promovată în Guvern în toamna anului 2009 are rezultate, au scăzut numărul accidentelor rutiere. “Un indicator că decizia respectivă a fost bună este introducerea obligativităţii anvelopelor de iarnă în acest an în România şi Germania”.

Anatol Şalaru s-a referit şi la reformarea Căii Ferate, spunând că îşi doreşte în conducerea instituţiei oameni noi, cu verticalitate care să învingă sistemul corupt de acolo şi nu să fie asimilat de sistem. La instituţia Calea Ferată din Republica Moldova activează circa zece mii de angajaţi, aproape egal cu numărul angajaţilor din căille ferate din România, dar şi din Bulgaria. Spre exemplu Estonia — un stat cu un teritoriu asemănător cu cel al RM are la Calea Ferată doar 1200 de angajaţi.

În final dl Şalaru s-a referit şi la taxa pentru drumuri plătită anual de şoferi, fiind de părere că aceasta ar fi necesar să fie introdusă în preţul motorinei şi a benzinei deoarece în prezent este o inechitate în sensul că şoferul care parcurge 100,000 km pe an plăteşte aceeaşi taxă ca şoferul care parcurge 10,000 km pe an.

Aceasta este a patra cafenea politică organizată de Clubul Studenţilor Liberali. CSL intenţionează să organizeze cafenele politice la fiecare două săptămâni cu deputaţi, miniştri şi funcţionari publici din partea PL, precum şi cu personalităţi neafiliate politic din diverse domenii.

Clubul Studenţilor Liberali este o structură politică de tineret constituită în cadrul Tineretului Liberal, din care fac parte circa 500 de studenţi din majoritatea instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova. Scopurile CSL sunt promovarea valorilor liberale în mediul studenţesc, implicarea studenţilor în politică şi crearea unei comunităţi studenţeşti unite.

Departamentul comunicare al CSL
Sursa: www.pl.md

Campanie ecologică naţională, organizată de Tineretul Liberal Oleg Bodrug: Propunem crearea unui mecanism eficient de utilizare a banilor publici pentru editarea cărţii naţionale şi completarea fondurilor bibliotecilor publice şi şcolare