Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputatul Mihai Ghimpu în vizită la Vera Stratulat, victimă a ocupaţiei sovietice: “Aţi scos adevărul şi l-aţi pus pe cruce”

|versiune pentru tipar||
PL / 5 noiembrie 2012
Partidul Liberal

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a vizitat-o pe Vera Stratulat, victimă a ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist, locuitoare a satului Chiperceni, raionul Orhei.

Vera Stratulat a împlinit astăzi 85 de ani. Din 1946 a fost învăţătoare de clasele primare, educatoare şi directoare la grădiniţa din satul Voroteţ, raionul Orhei, educând numeroase generaţii de discipoli. Cu mai mulţi ani în urmă, a ridicat, pe banii săi, un monument în amintirea victimelor foametei din satul Voroteţ din anii 1946–1947.

Deputatul Mihai Ghimpu a felicitat-o cu prilejul zilei de naştere, dorindu-i sănătate şi putere. Mihai Ghimpu i-a dăruit un buchet de crizanteme, un coş cu produse alimentare, precum şi tehnică de uz casnic. Totodată, Vera Stratulat a mai primit în dar din partea deputatului PL un exemplar din cartea “Conştiinţa naţională a românilor moldoveni”, semnată de regretatul om politic Gheorghe Ghimpu.

Mihai Ghimpu i-a mulţumit pentru curajul şi dăruirea de care a dat dovadă atunci când a decis să înălţe, din banii săi, în satul vecin, o cruce în memoria victimelor foametei. Deputatul a precizat că este un exemplu pentru generaţiile de azi şi de mâine. “Dvs aţi făcut un lucru mai rar printre moldoveni, este un gest al unui om cu suflet mare. Este prima piatră funerară ridicată în memoria victimelor foametei. Puţini sunt cei care au curajul să scoată durerea neamului din pământ şi să o ridice pe cruce, aşa cum dvs aţi ridicat acest monument în memoria celor 3 copii, cărora le-aţi fost învăţătoare şi care au devenit victime ale canibalismului în perioada sovietică. Aţi scos adevărul nostru tragic, îngropat în pământ de ocupanţi, şi l-aţi pus pe cruce”, a menţionat deputatul PL.

În context, Mihai Ghimpu a precizat că ideea unora de a construi un viitor fără trecut este imposibilă, deoarece aceasta ar însemna “să meargă înainte, fără a ţine cont de părinţi, bunei şi tot ceea ce s-a întâmplat în viaţa lor”.

Profund emoţionată de vizită, Vera Stratulat a mulţumit deputatului Mihai Ghimpu pentru felicitări şi cadouri, povestindu-i despre calvarul represiunilor sovietice prin care a trecut împreună cu familia sa, dar şi istoria dramatică a monumentului înălţat în memoria victimelor foametei. “Vă mulţumesc pentru curajul dvs şi pentru faptul că aţi spus lucrurilor pe nume, aşa cum a trebuit”, a fost mesajul Verei Stratulat adresat deputatului Mihai Ghimpu.

Ulterior, Mihai Ghimpu împreună cu Vera Stratulat au depus flori la monumentul înălţat în cimitirul din satul Voroteţ, în amintirea victimelor foametei din anii 1946–1947.

Fracţiunea Parlamentară PL
Sursa: www.pl.md

Studenţii şi liceenii liberali au vizitat Portul Internaţional Giurgiuleşti Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu — în top 5 cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova