Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL a solicitat sprijinul liberalilor europeni în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 10 noiembrie 2012
Partidul Liberal

PL a înaintat astăzi la Dublin, în cadrul Congresului ELDR, un proiect de rezoluţie prin care solicită sprijinul liberalilor europeni, inclusiv a europarlamentarilor, comisarilor europeni, prim-miniştrilor, miniştrilor şi deputaţilor din statele europene, în semnarea celor trei acorduri importante pentru viitorul european al Republicii Moldova: Acordul pentru crearea Zonei de Liber schimb aprofundat şi cuprinzător, Acordul de Asociere şi Acordul de liberalizare a regimului de vize.

În textul rezoluţiei se precizează că Alianţa pentru Integrare Europeană, în cei trei ani de guvernare, a făcut un şir de reforme, fiind sprijinită de UE şi SUA, care apropie Republica Moldova de standardele şi valorile europene. Acest lucru este confirmat şi de negocierile avansate ale celor trei acorduri, iar semnarea acestora va însemna o perspectivă clară de aderare la UE.

“Congresul ELDR de la Dublin din noiembrie 2012 recunoaşte Republica Moldova drept un stat european şi apreciază reformele pe care Republica Moldova şi le-a asumat în vederea devenirii unui stat membru al UE. Congresul ELDR declară susţinerea tuturor liberalilor europeni, inclusiv a deputaţilor, eurodeputaţilor, miniştrilor, comisarilor europeni, care vor exprima angajamentul şi sprijinul pentru perspectiva aderării la UE a Republicii Moldova, inclusiv prin semnarea Acordului de asociere şi a Acordului de creare a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător în toamna anului 2013 şi a Acordului de liberalizare a regimului de vize în prima jumătate a anului 2014”, se menţionează în proiectul rezoluţiei propuse de conducerea PL, care urmează a fi votată de membrii ELDR.

Rezoluţia face referire la faptul că integrarea Republicii Moldova în UE înseamnă o garanţie în plus pentru independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi securitatea naţională. “Având în vedere faptul că Republica Moldova, ca stat independent, este succesoarea RSSM, republică unională formată de către Sovietul Suprem URSS după anexarea teritoriului României dintre Prut şi Nistru în 1940, Federaţia Rusă nici în secolul XXI nu renunţă la interesele sale geopolitice. Astfel, până astăzi deţine controlul politic şi economic asupra a o treime din teritoriul Republicii Moldova — aşa- numita Transnistria. Cu toate acestea, Republica Moldova face paşi concreţi în democratizarea societăţii şi buna funcţionare a instituţiilor statului”, se mai spune în textul rezoluţiei.

Conform procedurii prevăzute de regulamentul intern, rezoluţia PL va fi supusă discuţiilor pe interior de către reprezentanţii ELDR, iar ulterior prezentată pentru a fi aprobată.

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi vicepreşedintele PL Corina Fusu participă, în perioada 8–10 noiembrie 2012, la Dublin, Irlanda, la lucrările celui de-al 33-lea Congres anual al Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR). Reuniunea este unul dintre cele mai ample evenimente politice din Europa.

Precizăm că astăzi, în cadrul Congresului, a fost votată moţiunea de a schimba denumirea Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR) în Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Deputatul Mihai Ghimpu participă la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare NATO ALDE propune cote de gen în Consiliile de conducere a companiilor de stat