Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu în discuţii cu Antje Leendertse, Reprezentantul MAE al Germaniei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală

|versiune pentru tipar||
PL / 28 februarie 2013
Partidul Liberal

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut la Berlin o întrevedere cu Antje Leendertse, Reprezentantul MAE al Germaniei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

Discuţia a vizat situaţia politică din Republica Moldova, în special criza din AIE şi soluţia identificată pentru depăşirea acesteia. În debutul întrevederii Antje Leendertse şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu situaţia dificilă, apărută peste noapte la Chişinău, într-o perioadă crucială pentru destinul cetăţenilor Republicii Moldova. Reprezentantul MAE al Germaniei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a subliniat că procesul integrării europene depinde de politica internă, dar şi de munca asiduă a celor ce guvernează.

Mihai Ghimpu a menţionat că pentru Republica Moldova este mai actual ca niciodată citatul marelui diplomat roman Nicolae Titulescu “daţi-mi o politică internă bună şi veţi avea o politică externă bună”.

“Nu am avut o situaţie atât de favorabilă din 1812 şi îmi cer scuze în faţa Dvs. şi a tuturor oficialilor care reprezintă Germania pentru situaţia apărută în AIE din cauza unor colegi care nu au conştientizat cât de important este pentru viitorul nostru acest an. Cu regret, în anul crucial istoric avem cea mai proastă politică internă, am în vedere criza din AIE care poate să se transforme într-o criză politică şi, regretabil este faptul, că unii colegi nu au conştientizat aceasta”, a spus Preşedintele PL în cadrul întrevederii.

Deputatul Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că unii colegi din AIE n-au ţinut cont de poziţia PL. Potrivit Preşedintelui PL, votul comun al unor colegi din AIE cu comuniştii înseamnă încălcarea acordului semnat şi reprezintă un exemplu prost pentru componentele Alianţei de a rezolva unele probleme cu votul comuniştilor. Totodată, sunt compromise şi valorile democratice. “Cei ce au declanşat conflictul trebuiau să prevadă şi finalul acestei lupte, dar, din păcate, nu au dorit acest lucru sau poate interesul este altul. Toată această luptă politică se poate încheia cu alegeri anticipate, iar aceasta ar permite schimbarea direcţiei politice a Republicii Moldova”, a spus Mihai Ghimpu.

Antje Leendertse a precizat că, chiar dacă criza din AIE reprezinta problema internă a Republicii Moldova, în cazul în care acest conflict nu va fi soluţionat, va pierde doar Republica Moldova, în timp ce alţii vor triumfa.

În cadrul întrevederii Mihai Ghimpu s-a referit şi la problema corupţiei în Republica Moldova, contrabandei, delapidărilor, abuzului de putere etc. “Şi mai este vorba despre situaţia stupidă în care a nimerit Alianţa de guvernare, care se numeşte integrare europeană, dar cu o guvernare învinuită de trafic de influenţă. Problema noastră comună este salvarea Alianţei, dar nu a celor ce deţin funcţii”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut o întâlnire cu reprezentanţii diasporei din Germania Să ne trăiţi mulţi ani, Maestre Eugen Doga!