Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Iniţiativa deputaţilor PL: interzicerea activităţilor de explorare şi extragere a resurselor naturale în rezervaţiile naturale

|versiune pentru tipar||
PL / 11 martie 2013
Partidul Liberal

Deputaţii liberali propun să fie interzise activităţile de explorare şi extragere a resurselor naturale în rezervaţiile naturale. Iniţiativa aparţine deputaţilor PL Ana Guţu, Victor Popa, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Boris Vieru, care au înregistrat în Parlament o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat.

Deputaţii consideră că actualele prevederi din legislaţie nu protejează rezervaţiile ştiinţifice deoarece extragerile de gaze naturale sau petrol aduc prejudicii atât fondului ariilor naturale, cât şi bugetului public central şi local. Potrivit autorilor, modificările propuse prin iniţiativa legislativă respectivă vin să repare această lacună legislativă, oferind soluţii care vor permite protejarea rezervaţiei ştiinţifice prin menţinerea echilibrului ecologic.

Deputaţii PL precizează că ideea acestor modificări legislative a rezultat din consultările purtate cu cetăţenii, precum şi cu autorităţile publice locale. Un exemplu invocat de autori este situaţia din Rezervaţia naturală de stat “Prutul de Jos”, situată în preajma satului Văleni, raionul Cahul.

“În această Rezervaţie există o mulţime de probleme la acest capitol în sensul cauzării daunelor de către lucrările desfăşurate de compania «Valiexchimp», care extrage petrol şi gaze naturale cu încălcarea cerinţelor speciale de protecţie a mediului înconjurător stabilite. Istoria acestor forări se trage din anii 90, când Guvernul a luat decizia de a concesiona o parte din Rezervaţia Ştiinţifică de Stat «Prutul de Jos» companiei «Redeco», căreia Guvernul i-a retras dreptul de a concesiona terenul unei altei companii în anul 2007 (prin hotărâre de Guvern). În acelaşi an 2007, Guvernul i-a concesionat dreptul de forare a petrolului şi gazelor companiei «Valiexchimp»”, precizează deputaţii PL în nota informativă ce însoţeşte proiectul de lege.

Fracţiunea Parlamentară PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL propun scutirea de impozite a veniturilor obţinute din proiecte internaţionale de cercetare Mihai Ghimpu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles