Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii au comemorat la Paris Unirea din 27 martie 1918

|versiune pentru tipar||
PL / 29 martie 2013
Partidul Liberal

Miercuri, 27 martie 2013, românii din Paris au celebrat 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România în cadrul evenimentului comemorativ “Unirea din 1918 — istorie şi perspective”. La eveniment a fost proiectat filmul documentar “Basarabia — prăbuşirea unei lumi” de Marius Herghelegiu, care a adus în faţa publicului multe elemente interesante ce se referă la evenimentele din acele zile.

Dr. Alexandru Herlea, ex-ministru al Integrării Europene al României, preşedintele asociaţiei “La Maison Roumaine”, i-a felicitat pe cei prezenţi şi a amintit şi de ardeleanul Onisifor Ghibu, care, ca şi basarabeanul Vasile Stroiescu, au fost foarte diferiţi de persoanele înstărite din zilele noastre. “Este o forţă credinţa că Unirea se va întîmpla”, a rezumat preşedintele asociaţiei.

Vasile Calmaţui, preşedintele Clubului Liberal Paris, a menţionat că în 2013, CL Paris împlineşte 3 ani şi că fondarea sa în ziua Unirii nu este o coincidenţă, căci “după cum s-a văzut şi în film, deseori în istorie nu aduce anul cît aduce ceasul, de aceea trebuie să fim constant uniţi şi să ne întărim rîndurile”, a declarat acesta.

Nicolae Dragomir, preşedintele Clubului Liberal Seine-Saint-Denis 93, i-a invitat pe cei prezenţi la un miting duminică, 7 aprilie 2013, ora 16:00, în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Paris. Dumnealui a menţionat că “şi în acest an vom protesta contra faptului că niciun poliţist nu a fost tras la răspundere pentru tinerii maltrataţi în comisariate!”.

Amintim că pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabiei) cu România. Acesta hotăra că Basarabia “de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”.

Tinerii Liberali într-un Marş al Unirii la Strasbourg

Duminică, 24 martie 2013, tinerii Clubului Liberal din Strasbourg au organizat un Marş al Unirii, la care au luat parte mai mulţi tineri studenţi din România şi Republica Moldova.

Manifestaţia a început la 11.30, ȋn faţa sediului Reprezentanţei Republicii Moldova pe lângă Consiliul European (16 allé Spach Strasbourg, 67000) şi a luat sfârşit la 13:00, în faţa Parlamentului European (Allée de Printemps — 67070, Strasbourg), cu un miting de susţinere a unităţii culturale şi etnice a românilor de pretutindeni.

Manifestaţia a fost autorizată de Prefectura Bas-Rhin şi a fost organizată de grupul de iniţiativă “Neodacii” Strasbourg, în colaborare cu Jeunes Moldaves Strasbourg. Mai mulţi membri ai Clubului Liberal Strasbourg s-au alăturat Marşului Unirii şi s-au implicat în coordonarea evenimentului. Tinerii au ţinut un moment de reculegere în memoria marilor personalităţi care au marcat Mişcarea de Eliberare Naţională: Grigore Vieru, Leonida Lari, Gheorghe Ghimpu, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici ş.a.

Evenimentul a avut o puternică încărcătură simbolică, arătând continua preocupare a tinerilor pentru refacerea unităţii naţionale.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalii au marcat Unirea Basarabiei cu România Organizaţia Teritorială PL Orhei a sărbătorit 95 ani de la Unire