Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

28 iunie 1940 — zi neagră pentru naţiunea română

|versiune pentru tipar||
PL / 28 iunie 2013 | 
Partidul Liberal

Din cauza acestei zile negre, românii astăzi locuiesc în trei state. Partidul Liberal condamnă orice ocupaţie, inclusiv şi ocupaţia din 1992 a teritoriului din stânga Nistrului, tot de către Federaţia Rusă.

Orice popor, indiferent de puterea lui economică sau militară, are aceleaşi drepturi şi este în drept să trăiască sub aceeaşi lege şi în aceeaşi credinţă.

Libertatea nu se cerşeşte, libertatea se cucereşte. Iar poporul are atâta libertate, cât reuşeşte să cucerească.

Vino astăzi, la ora 19:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi susţine libertatea ta, libertatea noastră.

Preşedintele Partidului Liberal,
Mihai Ghimpu

Mii de liberali la mitingul de comemorare a zilei de 28 iunie

Astăzi, 28 iunie 2013, Partidul Liberal a organizat un miting de comemorare a 73 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către armata roşie. La evenimentul de amploare au participat mii de membri şi simpatizanţi ai partidului, dar şi cetăţeni care condamnă ocupaţia rusă.

La eveniment au venit participanţi din toate colţurile republicii, formând “Coloana Libertăţii” din automobile.

Corina Fusu, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, fiind moderatorul evenimentului, a menţionat în mesajul de deschidere că: “28 iunie 1940 — Ziua ocupaţiei, este o zi neagră pentru toţi românii. Anexarea Basarabiei de către sovietici anticipează instaurarea regimului comunist în spaţiul românesc după anul 1944. Din cauză că majoritatea etnică din Basarabia erau români, măsurile de teroare, represiunile, au avut un pronunţat caracter anti-românesc. Astăzi comemorăm conaţionalii noştri, victime ale represiunilor sovietice şi ale regimului totalitar comunist.

Declar mitingul de comemorare deschis”.

După deschiderea oficială a mitingului de comemorare, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primarul General al mun. Chişinău, a declarat: “Din păcate, ziua de 28 iunie rămâne a fi o zi neagră, scrisă cu litere roşii. Instituţiilor statului le lipseşte curajul să spună lucrurilor pe nume. La nivelul întregii republici, doar la Primaria Chişinău drapelul este ancorat în bernă pe 28 iunie, în semn de doliu şi comemorare a tututror celor care au avut de suferit din cauza regimului comunist şi a ocupaţiei.

Trebuie să fim uniţi în a promova adevărul şi in a redobindi demnitatea naţională şi prin aceasta — să revenim la adevăr, la românism, să realizam reîntregirea neamului şi sa reuşim să devenim prosperi, aşa cum au reuşit toate popoarele europene.

Vă mulţumesc, stimaţi colegi, pentru tărie, pentru verticalitate, pentru faptul că mergem împreună şi la bine şi la greu, pentru că nu ne ţinem de funcţii, pentru faptul că suntem gata să suferim în continuare, dar nu renunţăm la valorile noastre sfinte”.

Cu un mesaj pentru participanţii de la mitingul de comemorare a venit şi Nicolae Dabija, scriitor, academician, redactor-şef al ziarului “Literatura şi Arta”. Dl Dabija a menţionat că “28 iunie este ziua cea mai tristă zi din istoria neamului nostru, când 2 nebuni au rupt Basarabia de la trupul Patriei-mamă. Astfel ne-a fost furat numele, credinţa, limba, istoria, iar cei care ne-au furat toate acestea, doresc să le spunem «eliberatori». Se ştie că eliberatorii sunt cei care eliberează şi pleacă, iar ocupanţii — ocupă şi rămân, de aceea nu îi putem numi altfel decât ocupanţi. E păcat căci, în ţările baltice, toţi cei care au luptat contra puterii sovietice sunt declaraţi eroi naţionali şi «luptători pentru libertatea patriei», iar la noi, cei care au luptat contra puterii sovietice sunt nedreptătiţi, consideraţi fascişti, duşmani s.a.m.d.

Sunt revoltat ca anumiţi indivizi din Federaţia Rusă vin la Chişinău şi ne ţin lecţii despre viitorul Republicii Moldova. Au venit să ne convinga să intrăm în Uniunea Euroastiatică, va fi o rusine pentru şefii noştri şi pentru popor!

Mulţumesc tuturor celor care protestează contra ocupaţiei ruseşti, căci atâta timp cât vom avea conştiinţă naţională, vom fi un popor cu adevarat liber”.

Octavian Ţîcu, ex-Ministru al Tineretului şi Sportului, Doctor în istorie, cu referire la conotaţia zilei de 28 iunie a precizat că: “Deşi nu este o zi de sărbătoare, dar uitându-mă acuma peste Piaţă, am o tresărire de mândrie pentru faptul că am reuşit să venim într-un număr atât de mare în această zi când trebuie să fim uniţi şi solidari”. Octavian Ţîcu a mai accentuat că “suntem un popor expus multor experienţe de deturnare a esenţei românesti, iar 28 iunie este o dată de reconciliere pentru noi toţi, pentru că ne-a stopat din cursul firesc de integrare în Uniunea Europeană.

Tuturor celor care sunt aici vreau să le spun că un om curajos face o majoritate, nu vă temeţi să spuneţi adevărul, sistemul se teme de noi pentru că noi avem curajul să îl schimbăm”.

În acelaşi context a vorbit şi Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte PL care a menţionat că “armata sovietică a eliberat Republica Moldova de sub fascism, dar eliberatorii au uitat sa ne elibereze de ei înşişi şi până astăzi ei sunt prezenţi aici, pe teritoriul republicii, cu o armată de ocupaţie. Noi trebuie să avem grijă ca populaţia Republicii Moldova să cunoască adevarul, iar Partidul Liberal este unul din puţinele formaţiuni politice care spun adevărul, care promovează valorile. Vă îndemn pe toţi să spunem adevărul cu demnitate şi cu mare curaj!”

Daniela Vacarciuc, Directorul Liceului Teoretic “Vasile Alecsandri”, a ţinut să precizeze că “28 iunie este o zi a ocupaţiei, este o zi în care ne plangem buneii şi rudele îngheţate în Siberia sau ucise de regimul totalitar comunist. Este foarte important să ne ţinem împreună, să conştentizăm că răstignirea Basarabiei nu se mai poate face înca o dată, căci, cum spunea şi Adrian Păunescu — «De mai pierdem Basarabia o dată, suntem şi noi pierduţi pe veci». Este important ca clopotele de la Putna să ne ţină uniţi, cu mintea clară şi astfel, eternitatea neamului tracic va fi veşnic”.

Valerian Bejan, Preşedintele Filialei Teritoriale PL Teleneşti, a precizat că la 28 iunie 1940 Basarabia şi Nordul Bucovinei au fost ocupate de “vampirii sovietici” cu secera şi ciocanul pe frunte. În acest sens, Anatol Cârnu, Preşedintele Filialei Teritoriale PL Ştefan Vodă, a accentuat că “cel mai tragic pentru noi, locuitorii din Republica Moldova, este că de noi a fost ascuns adevărul din 28 iunie, 1940”.

La mitingul de comemorare s-au făcut auzite şi părerile tinerilor, cei care reprezintă viitorul societăţii. Despre condamnarea ocupaţiei şi comemorarea victimelor acestui regim a menţionat şi Doiniţa Pelin în discursul ei. Victor Gârbu, preşedintele Clubului Liceenilor Liberali, a declarat în numele tinerilor liberali că “tânăra generaţie nu este indiferentă de soarta Basarabiei, lacrima naţiunii româneşti. Vrem să fim stăpâni la noi acasă şi nimeni să nu ne indice cine suntem, ce limba vorbim şi cine sunt strămoşii noştri. Nicio frontieră, nicio sârmă ghimpată nu va putea stinge flacara românismului care arde în inimile noastre”.

Dumitru Munteanu, născut în 1932, la Timiliuţi, Călăraşi, martor şi victimă a regimului comunist, a povestit experienţe reale prin care a fost nevoit să treacă şi să le vadă, copil fiind. Dl Munteanu a accentuat că: “Trebuie să revenim la conştiinţa că suntem români şi punctum. Nu putem tolera, eu la 80 de ani sunt aici pentru că nu sunt indiferent de poporul meu, de soarta neamului meu strămoşesc. Trebuie sa ne trezim! Când Patria te cheamă, trebuie să fii gata!”.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cu referire la această zi comemorativă şi tristă pentru istoria neamului nostru a declarat că: “Am fost, sântem şi vom fi copii neamului celor care au dorit şi au luptat pentru libertate! Este regretabil căci tragedia neamului nostru nu poate fi comparata cu nici un popor întrucât nu există azi nici un popor care sa fie separat în 3 părţi, aşa cum există neamul românesc în 3 state. Cine a ocupat teritoriul din stânga Nistrului? Cine azi nu îşi retrage armata de pe teritoriul Republicii Moldova? Acest an este hotărâtor pentru noi, este anul când putem pune temelia europeană, temelia unităţii şi libertăţii noastre. Şi tocmai în acest an câţiva vor referendum, alţii pun «frontieră», Prim-ministrul nostru dă stema şi drapelul jos la vizita lui Shevciuc şi semneaza decizia de a sarbatori anual victoria în «Marele război pentru apărarea Patriei» când, în Legislatia noastră este scris «al II-lea Război Mondial». Noi nu suntem ca ei, noi suntem din alt aluat, noi vrem libertate, unitate, nu vrem minciuna, nu vrem trădare! Calea noastră este calea unităţii şi a libertăţii, dar pentru aceasta trebuie sa rezistăm acest an care trebuie să ne aducă semnarea Adordurilor cu Uniunea Europeană. Aceste Acorduri şi conectarea gazoductului Iaşi-Ungheni, este salt mare în drumul nostru european şi distanţarea de cei care ne-au ocupat. Noi ştim să luptăm, noi, liberalii, nu ştim să stăm în genunchi şi vă chem la lupta continuă până la obţinerea libertăţii şi unităţii noastre! Trebuie să construim un viitor european pe drum curat, pe un drum al adevărului, iar aceasta se poate face doar cu multă demnitate, căci nimeni, niciodată, nu a câştigat nimic dacă a stat în genunchi sau cu capul plecat, pentru că pe cel cu demnitate îl respectă şi duşmanul”.

Mihai Ghimpu a accentuat că: “PL reprezintă astăzi mişcarea de eliberare natională pentru că noi am fost cei care am luptat pentru limbă şi alfabet şi am arborat tricolorul. Noi, liberalii, ne-am asumat schimbarea până la capăt, iar aceasta nu înseamnă trădare de cauză şi neam, ci libertate şi dreptate pentru oameni, pentru poporul nostru! Anul 2013 este an crucial pentru noi, de aceea trebuie să veghem acest pământ aşa cum a făcut-o Ştefan ce Mare pentru ca să nu ni-l «fure» iarăşi, căci distrugerea AIE în anul summit-ului de la Vilnius este la fel ca şi trădarea din 1999, când a fost creată criza politică şi dat jos Guvernul Sturza, în preajma summit-ului de la Helsinki”.

Preşedintele PL a precizat că “cine nu iubeşte libertatea, înseamnă că acela nu înţelege sensul vieţii. Eu vreau sa văd moldovenii aşa cum i-am vazut la Marea Adunare Natională în 1989, cu sutele de mii, pentru că doar aşa putem obţine libertatea, dreptatea şi viitorul nostru european. Nu vom câştiga nimic plângându-ne de milă şi cerşind, doar lupta ne poate aduce libertatea şi dreptatea meritată”.

Mihai Ghimpu a ţinut să mulţumească membrilor şi simpatizanţilor PL pentru încrederea acordată, pentru muncă, devotament, demnitate şi curaj. “Ma mândresc că nicio filiala PL nu a trecut de partea trădătorilor, toate filialele pe care le-am construit împreună sunt în continuare ale Partidului. Dragi colegi, eu niciodată în viaţă nu mi-am dorit o funcţie în locul Libertăţii, Adevărului, Dreptăţii şi Unităţii neamului. Cea mai mare avere este naţiunea, omul şi urmaşii noştri — copii, dintre care unii au necesarul, dar n-au părinţii alături, iar alţii îi au pe părinţi lângă ei, dar nu au necesarul. Vă chem să trăim cu demnitate şi să alegem în frunte oameni care au demnitate, căci doar aşa vom trăi bine, liberi şi uniţi”, a conchis la final Preşedintele PL.

La final, participanţii la mitingul de comemorare a zilei de 28 iunie 2013, când se împlinesc 73 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către armata roşie, au adoptat, în unanimitate, o rezoluţie care a fost citită în glas tare de către Vicepreşedintele PL, secretarul Fracţiunii Liberale în Parlament, Boris Vieru.

După mitingul de comemorare, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost organizat de către Partidul Liberal un concert de muzică patriotică cu participarea Ioanei Căpraru, Mariei Iliuţ, Ninei Crulicovschi, Anatol Dumitraş, Ricky Ardezianu, Ion Paladi, Iurie Sadovnic, Viorel Burlacu, ansamblul “Plăieşii”, formaţia “Catharsis” şi formaţia “Haiducii” din Costeşti, Ialoveni. Invitatul special al serii a fost Victor Socaciu.

Rezoluţia mitingului de comemorare a Zilei Ocupaţiei Sovietice — 28 iunie 1940

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la primul mare rapt teritorial din trupul României — ocuparea prin forţă a Basarabiei şi a nordului Bucovinei, precum şi a ţinutului Herţa, de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940. Armata Roşie a Rusiei a declanşat un adevărat genocid împotriva populaţiei româneşti din teritoriile ocupate: arestări, execuţii, deportări în masă, gulaguri, foamete organizată. Sute de mii de români au căzut victime ale acestor represiuni monstruoase, fără precedent în istorie. Elitele intelectuale, preoţimea, Biserica Ortodoxă, Şcoala românească, administraţia de stat, ţărănimea proprietară de pământ etc. au fost distruse sau au luat calea exilului.

Urmările, rănile şi durerile acestui trecut tragic sunt vii încă şi le resimţim şi astăzi, mai cu seamă în condiţiile în care Rusia continuă să ocupe o parte a teritoriului nostru naţional — Transnistria. Ceea ce este deosebit de grav e faptul că toate guvernările din 1991 şi până în prezent nu s-au preocupat în mod temeinic de soluţionarea diferendului transnistrean, sau mai rău — au trădat şi au lucrat în interesul ocupantului.

Dovada elocventă în acest sens este şi Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova “Cu privire la situaţia actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean”, care susţine în mod indirect mai mult interesele Federaţiei Ruse decât pe cele ale Republicii Moldova. Ascunzându-se în spatele unui presupus consens cu PCRM, Coaliţia Proeuropeană a capitulat în faţa comuniştilor, adică în faţa Kremlinului, adoptând o declaraţie politică, care nu rezolvă nimic şi nu obligă la nimic. Problemele fundamentale cu care se confruntă Republica Moldova în procesul de reglementare a diferendului transnistrean — retragerea trupelor ruse de ocupaţie, a armamentului şi muniţiilor, înlocuirea actualelor forţe pacificatoare cu o misiune civilă sub mandat internaţional, ineficienţa formatului de negocieri 5 plus 2 şi permanenta torpilare de către Federaţia Rusă a negocierilor în acest format — nu s-au regăsit în textul documentului adoptat.

Considerăm că Parlamentul avea obligaţia, în cazul unui asemenea document politic important, să se expună clar şi fără echivoc în problema retragerii armatei şi muniţiilor Federaţiei Ruse, dar nu a făcut-o. De asemenea, era necesar ca Parlamentul să pledeze pentru schimbarea statutului forţelor pacificatoare ale Rusiei — a căror misiune este, de facto, protejarea separatismului — în misiune civilă internaţională. Cu atât mai mult cu cât Comitetul de Cooperare Uniunea Europeană — Republica Moldova, deja pentru a 6-a oară consecutiv, face aceleaşi recomandări privind diferendul transnistrean: “UE regretă că nu au fost respectate recomandările anterioare privind retragerea trupelor militare ruse şi înlocuirea lor cu o misiune civilă internaţională; îndeamnă la finalizarea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova; reaminteşte că nu există nici un conflict în zonă; subliniază că prezenţa încă în curs a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană contravine angajamentelor internaţionale asumate de Rusia la Summitul OSCE de la Istanbul din anul 1999; consideră că retragerea trupelor şi scoaterea depozitelor militare de arme şi muniţii ale Federaţiei Ruse din regiunea transnistreană ar fi un pas înainte semnificativ şi constructiv în procesul de pace; subliniază că este necesară înlocuirea forţelor de menţinere a păcii existente cu o misiune civilă internaţională pentru a stabili încrederea şi a asigura soluţionarea paşnică a conflictului”.

Situaţia este regretabilă pentru Coaliţia ce se declară Proeuropeană, care a luat ca bază punctul de vedere al comuniştilor, dar nu a ţinut cont de nicio recomandare a Parlamentului European în această problemă. Parlamentul trebuia să adopte nu o declaraţie politică, ci o hotărâre prin care Republica Moldova să garanteze Parlamentului European şi Comisiei Europene controlul frontierei de Est a republicii. Aceasta aşteaptă UE de la Republica Moldova, şi nu declaraţii de bune intenţii.

Insistăm asupra revederii formatului 5+2 şi nu vedem o altă soluţie decât schimbarea lui în formatul 6+1, prin modificarea statutului Rusiei din mediator şi garant, în observator. Rusia nu poate fi garantul soluţionării diferendului transnistrean, întrucât este statul care a declanşat acest conflict militar şi a creat autoproclamata republică moldovenească nistreană. Rusia în toţi aceşti ani a blocat, în mod deliberat şi programatic, procesul de soluţionare şi a asigurat politic şi financiar regimul separatist.

În perspectiva încheierii acordurilor cu UE la Summit-ul Parteneriatului Estic ce va avea loc în luna noiembrie a acestui an la Vilnius, Republica Moldova trebuie să convingă UE prin acţiuni concrete că frontiera sa de Est cu Ucraina va fi foarte bine controlată şi nimeni, exceptând mărfurile şi cetăţenii Republicii Moldova, nu va beneficia de prevederile acordurilor. Dar acest lucru, astăzi, nu este posibil. Cauza este cunoscută: controlul Moscovei asupra teritoriului din stânga Nistrului.

În condiţiile în care teritoriul din stânga Nistrului este ocupat de Federaţia Rusă, care a creat “PMR”, singura soluţie pentru a stopa fluxul de cetăţeni străini către UE şi fluxul de mărfuri de contrabandă pe piaţa europeană este instalarea posturilor vamale şi fiscale de-a lungul Nistrului şi la ieşirea din Tighina. Instalarea acestor posturi nu înseamnă trasarea unei linii de frontieră. Frontiera de est a Republicii Moldova este cu Ucraina, şi nu pe Nistru-Tighina, aşa cum doreşte Rusia. Aceste posturi ar avea menirea să funcţioneze până la soluţionarea definitivă a diferendului transnistrean.

Pentru Republica Moldova, Summit-ul de la Vilnius din toamna anului curent este unul crucial şi de o importanţă istorică, după ce a fost ratat Summit-ul de la Helsinki din anul 1999. Iată de ce este foarte importantă încheierea Acordului de Asociere, a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi a Acordului privind liberalizarea regimului de vize. Drept rezultat, procesul de integrare europeană poate deveni ireversibil. În scopul atingerii acestui obiectiv strategic de însemnătate covârşitoare pentru destinul istoric al Republicii Moldova, considerăm că Parlamentul are obligaţia să adopte, până la toamnă, întregul pachet legislativ cerut de UE, iar Guvernul să-şi îndeplinească toate angajamentele de implementare a măsurilor necesare, aşa fel ca succesul Republicii Moldova la Summit-ul Parteneriatului Estic să fie unul garantat.

Noi, participanţii la mitingul de comemorare a Zilei Ocupaţiei Sovietice — 28 iunie 1940, cerem:

Federaţiei Ruse:

Guvernului:

Preşedintelui Republicii:

Adoptată la Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 28 iunie 2013

Liberalii — în doliu

Astăzi, 28 iunie 2013, de Ziua ocupaţiei sovietice, conducerea şi membrii Partidului Liberal au depus flori la Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a comemora împlinirea celor 73 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către armata roşie.

După ce liberalii au depus flori la Piatra Comemorativă, Mihai Ghimpu a menţionat: “Cred că numai acei care sunt obişnuiţi să mintă, să calce pe oameni, pe viaţa lor, nu recunosc că această zi este o zi neagră în istoria poporului român, este o zi de doliu. PL vine să comemoreze, dar totodată şi să condamne orice ocupaţie. Tot ceea ce limitează drepturile omului, poporului -este o crimă. Iată de ce venim în fiecare an aici, la această piatră, unde sper că va fi ridicat un monument”.

Preşedintele Liberalilor a mai precizat că: “Nu avem dreptul să trecem peste suferinţa unui om, iar peste suferinţa unui popor cu atât mai mult. De aceea eu cred că fiecare din noi trebuie să conştientizeze că putem avea viitor doar dacă suntem liberi”.

După ceremonia de depunere de flori, conducerea şi membrii Partidului Liberal au participat la deschiderea expoziţiei cu genericul “28 iunie 1940 — Ziua ocupaţiei”.

CLL condamnă semnătura lui V. Filat din 5 decembrie 2012

Astăzi, 28 iunie — Ziua ocupaţiei, Clubul Liceenilor Liberali au organizat un flashmob în faţa Guvernului prin care au condamnat semnătura lui V. Filat din 5 decembrie 2012 cu privire sărbătorirea anuală a victoriei în “Marele Război pentru apărarea Patriei” şi în mod special, a jubileului din 2015, când se împlinesc 70 de ani.

Tinerii au înscenat momentul semnării şi au scandat în faţa Guvernului lozinci de condamnare a semnăturii lui V. Filat pe declaraţia din 5 decembrie.

Liceenii liberali au accentuat că lui V. Filat ar trebui să-i fie ruşine întrucât prin semnătura lui a fost trădată întreaga republică, dat fiind faptul că Legislaţia RM prevede al II-lea Război Mondial, Marele Război pentru apărarea Patriei se referă la Federaţia Rusă, cu atât mai mult că noi am fost ocupaţi.

Astăzi, când se împlinesc 73 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către armata roşie, liceenii liberali au decis să amintească guvernării că este timpul ca Republica Moldova să scape de jugul rusesc şi să-şi recapete unitatea şi libertatea binemeritată.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Mesaj de condoleanţe Liberalii le sunt recunoscători celor care au luptat pentru libertatea neamului