Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii au comemorat victimele deportărilor comuniste

|versiune pentru tipar||
PL / 6 iulie 2013
Partidul Liberal

Liberalii au comemorat astăzi, 6 iulie 2013, victimele deportărilor sovietice din 1949. În amintirea victimelor, conducerea şi membrii PL au depus flori la piatra comemorativă instalată de Gherghe Ghimpu în scuarul Gării Feroviare.

La ceremonia de depunere de flori au participat Mihai Ghimpu, Preşedintele PL şi Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, fiind însoţiţi de vicepreşedinţii Partidului Liberal, preşedinţii de filială şi membri ai partidului.

Iurie Gatcina, una dintre sutele de mii de victime ale deportărilor sovietice, a povestit cu lacrimi în ochi chinurile prin care a trecut el şi familia lui. Acesta a menţionat: “Cu mulţi ani în urmă am propus conducerii ca în scuarul Gării să fie ridicat un monument în memoria celor deportaţi, Snegur pe atunci a promis că va fi, şi iată că au trecut 21 de ani, dar nimic nu s-a făcut. Le mulţumesc D-lui Mihai Ghimpu şi D-lui Dorin Chirtoacă, pentru că datorită lor vom avea acest monument aici, unde Gheroghe Ghimpu a instalat aceasta piatră comemorativă. Vă mulţumesc că aţi pus umărul şi nu aţi fost indiferenţi ca alţii”.

Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedintele PL, Primarul General al mun. Chişinău, a menţionat la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste că: “Ceasul dreptăţii se apropie întrucât monumentul pe care urmează să îl inaugurăm în viitorul apropiat este turnat în totalitate, au mai rămas să fie sudate câteva părţi”. Dorin Chirtoacă a spus că “această piatră comemorativă va rămâne aici şi va fi adaugată o inscripţie cu iniţiatorii instaurării acestei pietre în memoria victimelor deportărilor, pentru a păstra vie recunoştinţa şi faţă de domniile lor — Gheorghe Ghimpu, Nicolae Costin şi alţi reprezentanţi ai mişcării de eliberare de atunci”.

Totodată, Primarul General a accentuat că toate cheltuielile au fost suportate de Primăria mun. Chişinău, iar Guvernul nu şi-a dat nici un interes să se implice. “Este regretabil că Guvernul nu şi-a dat deloc interesul nici pentru acest monument, dar nici pentru altele. E bine că măcar au venit să depună flori, căci până în 2010, când Mihai Ghimpu a devenit Preşedinte Interimar al Republicii Moldova, nici un înalt oficial nu a venit aici să depună flori, Mihai Ghimpu a fost primul care a venit şi continuă să vină să comemoreze victimele regimului totalitar comunist”, a mai completat Dorin Chirtoacă.

La mitingul de comemorare a victimelor celui de-al doilea val de deportări comuniste, din 6 iulie 1949, au participat sute de oameni care condamnă deportările staliniste şi au depus câte o floare în memoria celor care nu mai sunt printre noi.

Amintim, astăzi se împlinesc 64 de ani de la cel mai mare val de deportări sovietice care a avut loc în noaptea dintre 5 spre 6 iulie 1949.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţia Teritorială PL Centru s-a convocat în Conferinţă Extraordinară Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă s-au întâlnit cu Preşedinţii Organizaţiilor Teritoriale PL din toată republica