Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Coaliţia Proeuropeană — mai puţin credibilă fără PL

|versiune pentru tipar||
PL / 9 iulie 2013 | 
Partidul Liberal

Deputaţii Mihai Ghimpu, Preşedintele PL şi Corina Fusu, vicepreşedinte PL, au efectuat recent o vizită de lucru la Bruxelles şi Strasbourg.

Mihai Ghimpu, a anunţat întrevederile pe care le-a avut cu înalţii oficiali europeni: Sir Graham Watson, Preşedintele ALDE, raportor principal pentru RM în Parlamentul UE pentru Acordul de Asociere, Carl Hartzell, membru al cabinetului Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, GunarWiegand, Directorul Serviciului European de Acţiune Externă, Negociator-Şef din partea UE pentru Acordul de Asociere şi Štefan Füle, Comisar Europen pentru extindere.

Preşedintele PL a menţionat la începutul conferinţei că în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni au fost abordate două subiecte principale: perspectiva semnării Acordului de Asociere UE — Republica Moldova, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv şi situaţia Fracţiunii PL din Parlamentul RM.

Înainte de a vorbi despre întrevederea cu Sir Watson, Corina Fusu a adus la cunoştintă despre scrisoarea (vezi AICI textul scrisorii) adresată înalţilor oficiali: Excelenţa Sa Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, Excelenţa Sa Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, Excelenţa Sa Preşedintele Adunării Parlmentare a Cosiliului Europei, Jean-Claude Mignon, Excelenţa Sa Secretarul General al Cosiliului Europei, Thorbjorn Jagland şi Excelenţa Sa Comisarul European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Štefan Füle cu privire la situaţia creată în Fracţiunea Partidului Liberal din Parlamentul RM.

În continuare, Corina Fusu a menţionat: “În urma discuţiei cu Sir Graham Watson, am dedus că poziţia Excelenţei Sale în ceea ce priveşte PL este următoarea: Sir Watson consideră că partenerul ALDE în RM este Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu. Domnia Sa consideră că noul Guvern format fără PL după criza politică, este privit cu alţi ochi. Sir Watson, indiferent de statutul Partidului, ne apreciază ca un Partid Pro Integrare Europeana, fapt confirmat prin toate acţiunile în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Excelenţa Sa a susţinut că PL nu poate fi un partid în afara reformelor care trebuie efectuate sau împotriva dezvoltării Instituţiilor democratice şi se bucură că PL este un partid care nu agrează corupţia, contrabanda sau furtul banului public.

Despre Acordul de Asociere, Watson consideră că recenta criză politică a frânat semnarea Acordului. Aceasta vorbeşte despre faptul că Guvernul RM nu a implementat reformele aşteptate de cetăţenii RM şi UE”.

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a subliniat: “Oficialii europeni şi-au revizuit atitudinea faţă de Guvernarea de la Chişinău. UE a învatat lecţia în urma crizei politice, ei consideră că în Republica Moldova trebuie asigurată stabilitatea instituţiilor statului, supremaţia legii, reforma justiţiei şi nu în ultimul rând, pentru a diminua corupţia, este necesară finanţarea partidelor politice”.

Referitor la Acordul de Asociere, Preşedintele Liberalilor a menţionat că la Vilnius, în Noiembrie 2013, Acordul de Asociere poate fi doar parafat, semnarea va avea loc la anul viitor. Mihai Ghimpu a mai accentuat că “dacă nu era criza politică declanşată de V. Filat în urma distrugerii AIE-2, probabil, noi am fi semnat aceste Acorduri în toamna acestui an, la Vilnius. Părerea mea este că Rusia, cu ajutorul lui V. Filat, a reuşit să amâne pentru un an semnarea Acordurilor şi acum are timp să pregătească din nou ceva care ar încurca semnarea Acordurilor”.

Preşedintele PL a subliniat că cetăţenii trebuie să cunoască beneficiile Acordurilor de Asociere cu UE, dar din păcate, nu doar cetăţenii, dar nici Deputaţii nu cunosc conţinutul Acordurilor. “Şi aici este o problemă — nu doar cetăţenii, dar nici deputaţii nu cunosc şi nu au văzut aceste Acorduri. Oficialii europeni au rămas frapaţi că eu, ca Preşedinte al Partidului Liberal, Partid care a făcut parte din fosta Alianţă de guvernare, nu cunosc prevederile acordurilor, mai mult ca atât, în cadrul Alianţei nu a fost nici o discuţie despre conţinutul acestor Acorduri.

Vom solicita să fie discutate public aceste Acorduri pentru ca cetăţenii republicii să înţeleagă care sunt avantajele semnării Acordurilor şi de ce este atât de importantă semnarea lor. Este nevoie de o campanie de informare, dar dacă Guvernul nu oferă informaţia necesară, cum să fie mediatizat subiectul? Conţinutul Acordului de Asociere trebuie să fie cunoscut de deputaţi, pentru a putea să-l aducă la cunoştinţa cetăţenilor. Trebuie să construim un pod între cetăţeni şi politicieni prin organizarea campaniilor de promovare. Mass-media trebuie să facă dezbateri la această temă, pentru ca efectele pozitive ale integrării republicii în UE să fie conştientizate şi de populaţia eurosceptică”, a ţinut să precizeze Mihai Ghimpu.

Cu referire la aceasta, Corina Fusu a completat: “Unul din oficialii europeni cu care am discutat şi-a exprimat indignarea că noi nu cunoaştem conţinutul Acordului de Asociere. Ar trebui să privim exemplul Suediei care a făcut o campanie de promovare a ceea ce înseamnă Uniune Europeană, valori şi standarde europene, de 6 miliarde de euro. Noi nu facem nimic pentru a explica simplu, clar şi acesibil cetăţenilor noştri ce înseamnă UE, care sunt beneficiile de a intra în zona economică liberă, libera circulaţie etc”.

Spre final de conferinţă, Mihai Ghimpu a punctat: “Am înţeles că UE are voinţa politică ca în 2014 să semneze Acordul de Asociere UE — RM, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Comprehensiv, dar pentru aceasta Republica Moldova trebuie să asigure controlul fluxului migraţional şi de mărfuri. Partidul Liberal a propus la şedinţa Parlamentului soluţia pentru a stopa fluxul de cetăţeni străini către UE şi fluxul de mărfuri de contrabandă pe piaţa europeană, aceasta este instalarea posturilor vamale şi fiscale de-a lungul Nistrului şi la ieşirea din Tighina, sper ca Guvernul să întreprindă ceva în acest sens, în caz contrar, va fi pusă în pericol atât semnarea, cât şi funcţionalitatea Acordurilor”.

Corina Fusu a ţinut să precizeze că: “Oficialii europeni au spus că UE a învaţat Lecţia în urma crizei politice, dar este necesar ca şi Guvernul RM să însuşească această lecţie, cu atât mai mult că Instituţiile democratice nu au fost reformate, ci au fost preluate de la comunişti şi menţinute în aceeaşi formă. Democraţia, însă, se bazează pe un control reciproc — frâne şi balanţe «checks and balances», iar reformele trebuie să fie sustenabile, adică trebuie să continue şi după alegeri. De aceste reforme va depinde şi sprijinul pe care îl vom primi din partea Uniunii Europene, pentru că oficialii europeni ne-au spus că după criza politică din Republica Moldova, principiul «more for more» (mai mult pentru mai mult) se va aplica în felul următor: mai întâi reforme adevarate, apoi finanţare din partea UE”.

Mihai Ghimpu a reiterat că distrugerea AIE-2 a ştirbit şi a redus considerabil credibilitatea Republicii Moldova în faţa UE. “Oficialii europeni ne-au spus că Coaliţia proeuropeană este mult mai slabă şi este mai puţin credibilă fără PL, cu atât mai mult că ei au ramas miraţi că a fost neglijat un partid, care are votul şi încrederea cetăţenilor, şi a fost recunoscută o fracţiune care nu reprezintă partidul. Oficialii europeni îşi doresc ca Partidul Liberal să aibă aceeaşi politică ce ţine de reformele adevărate, de integrarea europeană şi o critică constructivă care va ajuta oficialii europeni să vadă lucrurile mai clar despre ce se întâmplă cu adevărat în Republica Moldova. Repet, aceste două Acorduri cu UE şi construcţia Gazoductului Iaşi-Ungheni, ceea ce înseamnă conectarea la gazoductul european, vor deveni o temelie serioasă în drumul nostru spre Integrarea Europeană şi PL îşi doreşte ca această temelie să fie pusă pentru totdeauna, căci aşa ne-a dat Dumnezeu să fim — EUROPENI prin naştere”, a conchis Preşedintele PL.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalii vor solicita Coaliţiei de la guvernare să amâne proiectul de lege cu privire la privatizare Sesizare la Curtea Constituţională cu privire la verificarea constituţionalităţii legii privind aprobarea concepţiei politicii naţionale a RM