Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii din Ştefan Vodă susţin declaraţia Consiliului de Reformare al PL şi solicită convocarea Congresului extraordinar al PL

|versiune pentru tipar||
PL / 15 iulie 2013
Partidul Liberal

Duminică, 14 iulie, în incinta Primăriei oraşului Ştefan-Vodă a avut loc şedinţa Consiliului Teritorial al Organizaţiei Teritoriale Ştefan-Vodă a Partidului Liberal.

La şedinţă au participat 75 de persoane, membri ai Consiliului Teritorial Ştefan Vodă a PL, printre care primari, consilieri locali şi raionali, membri ai Biroului Permanent şi liderii a 17 Organizaţii Locale PL Ştefan Vodă (din 22 de organizaţii locale).

În calitate de invitaţi, la Consiliu au participat membri Consiliului de Reformare a PL, dnii. Oleg Bodrug, Vitalie Marinuţa, Gheorghe Şalaru, Ştefan Chitoroagă, Marin Adam.

La ordinea de zi au fost discutate următoarele subiecte:

  1. Situaţia social politica în RM.
  2. Situaţia filialei teritoriale Ştefan Vodă şi orientarea politică conform vectorului european.
  3. Reorganizarea filialei teritoriale PL Ştefan Vodă.

Conform dlui Valeriu Berilă, membru al Biroului Permanent a Filialei PL Ştefan Vodă şi Preşedinte al şedinţei, în ultimile patru luni situaţia internă din organizaţie s-a agravat, iar preşedintele filialei Cîrnu la indicaţia lui Mihai Ghimpu refuză convocarea consiliului.

Atât membrii Consiliului cât şi invitaţii au luat cuvânt şi şi-au expus opinia asupra situaţiei. Astfel, dl Oleg Bodrug a descris aspectele situaţiei create în PL şi a explicat care au fost motivele şi circumstanţele pasului făcut de Consiliul de Reformale.

“Am fost impuşi de situaţie să facem acest pas. Lucrurile nu mai puteau continua aşa. PL a meritat în campaniile electorale toate funcţiiile pe care le are şi nu este corect să se renunţe la ele fără motiv. Aceste funcţii sunt parte din instrumentul prin care vom îndeplini promisiunile faţă de oamenii care ne-au ales. Incapacitatea de a negocia şi de a găsi soluţii a împiedicat PL să realizeze, pînă acum, promisiunile din campania electorală. Noi am depăşit acest handicap şi am negociat aşa încât au fost votate mai multe decizii şi proiecte care-şi aşteptau rândul mai mulţi ani. Nu ne permite conştiinţa să nu realizăm promisiunile electorale pentru cetăţeni şi să tradăm cei peste 100 de primari şi peste 1000 de consilieri locali care au fost alături de noi.” a afirmat Oleg Bodrug.

În acelaşi sens, dl Gheorghe Şalaru a declarat: “Noi am solicitat convocarea Congresului extraordinar în care să discutăm problemele şi disensiunile apărute. Ce am încălcat noi dacă ne-am spus părerea? Scădearea scorurilor electorale din alegerei în alegeri din 2009 pînă în 2012 ne-a făcut să ne întrebăm care este problema. Noi nu am renunţat la ideea convocării Congresului extraordinar şi vă ndemnăm să ne susţineţi în acest demers.”

Şi Vitalie Marinuţă în discursul său a punctat: “Faptul că dvs sunteţi nemulţumiţi de situaţia creată în PL demonstrează că lucrurile stăteau prost în partid. Noi dorim să schimbăm lucrurile. Activitatea noastră în aceste luni de guvernare demonstrează acest lucru. Noi nu vrem să-i urmăm în opoziţie pe cei care se simt bine acolo şi lasă puterea de bună voie.

Conform Statutului partidului, dacă nu sunt convocate şedinţele biroului şi consiliului, înseamnă că membrii au dreptul să solicite convocarea consiliului teritorial şi schimbarea preşedintelui. Noi apreciem că sunteţi receptivi şi vă invităm să vă alăturaţi nouă în activitatea de construire a unui partid modern şi eficient. Trebuie să decidem ce facem mai departe.”

În concluzie, Valeriu Berilă a constatat că: “Toate problemele in PL au pornit de la lipsa de comunicare. Atît comunicarea la nivel local, a Preşedintelui Organizaţiei cu membrii cît şi comunicarea Organizaţiei cu centru şi cu Preşedintele Ghimpu.

Problema care se impune acum este convocarea Congresului extraordinar al PL. Acum noi trebuie să decidem dacă susţinem această solicitare, sau rămânem la inactivitatea de până acum.”

Astfel, au fost supusă votului şi acceptată în unanimitate Declaraţia Organizaţiei Teritoriale Ştefan Vodă a Partidului Liberal de susţinere a Consiliului de Reformare a PL şi solicitarea convocării Congresului extraordinar al partidului. Procesul verbal al şedinţei a fost semnat de toţi membri Consiliului.

De asemenea, în urma votului Consiliului, dl.Cîrnu Anatol a fost suspendat din funcţia de Preşedinte al Filialei PL, iar dl. Valeriu Berilă a fost ales drept Preşedinte interimar, până la organizarea Conferinţei Teritoriale extraordinare a PL Ştefan Vodă.

Procesul-verbal al şedinţei Consiliului Teritorial PL Ştefan Vodă va fi adăugat la procesele-verbale din cele 17 filiale ale partidului, care vor servi drept bază juridică pentru convocarea Congresului extraordinar al Partidului Liberal.

Liberalii din Soroca susţin declaraţia Consiliului de Reformare al PL şi solicită convocarea Congresului extraordinar al PL

La 14 iulie 2013, la Soroca a avut loc şedinţa extinsă a Consiliului filialei Soroca a Partidului Liberal la care au fost prezenţi 55 de reprezentaţi ai organizaţiilor comunale, săteşti şi orăşeneşti din raionul Soroca, consilieri raionali şi săteşti, primari şi conducători ai structurilor republicane deconcentrate aflate în responsabilitatea Partidului Liberal.

Pe agenda Consiliului s-au aflat două chestiuni:

  1. Atitudinea Filialei Soroca a Partidului Liberal faţă de Declaraţia Consiliului de Reformare a Partidului Liberal din 12 aprilie 2013;
  2. Despre necesitatea convocării Congresului Extraordinar al Partidului Liberal.

La şedinţă au fost prezenţi deputaţii liberali în Parlamentul Republicii Moldova, Vadim Vacarciuc şi Valeriu Saharneanu, precum şi Viceprim-ministrul liberal Tatiana Potâng, care au prezentat în debutul Conferinţei situaţia politică actuală din Republica Moldova survenită după data de 30 mai 2013, data constituirii noii guvernări a Coaliţiei Pro-Europene, la formarea căreia contribuţia politică a Consiliului de Reformare a fost primordială. După acest eveniment, care poate fi considerat cel mai important de până acum din viaţa politică a statului, Republica Moldova a recăpătat stabilitatea politică şi a revenit pe drumul european de dezvoltare care în timpul crizei politice de durată a pus sub mare semn de întrebare viitorul nostru european. În acest scurt răstimp a fost restabilită încrederea partenerilor de dezvoltare în clasa politică de la guvernare şi a fost conturat foarte clar orizontul Vilnius al Republicii Moldova, eveniment ce va egala prin însemnătatea sa istorică actul dobândirii Independenţei din august 1991.

În dezbaterile asupra chestiunilor de pe agendă, participanţii la şedinţa Consiliului au sprijinit ideea principală de reformare a partidului conţinută în Declaraţia din 12 aprilie 2013 şi au optat pentru convocarea unui Congres Extraordinar al Partidului Liberal la care să se discute problemele reformării şi modernizării partidului, adaptării lui la rigorile democratice europene de organizare şi funcţionare a formaţiunilor politice. Delegaţii au apreciat curajul şi clarviziunea reformatorilor liberali, care în pofida directivelor categorice şi unilaterale ale liderului de partid, au optat pentru menţinerea Partidului Liberal la Putere în cadrul unei guvernări pro-europene şi, prin această, au spulberat şansele Partidului Comuniştilor şi a stângii antinaţionale de a reveni la putere într-o formulă covârşitoare în urma unor alegeri anticipate provocate de comportamentul iresponsabil al lui Mihai Ghimpu.

Participanţii la Consiliu au pus la vot cele două chestiuni de pe ordinea de zi. Cu 54 de voturi “pentru” şi 1 “împotrivă”, Consiliul raional Soroca au susţinut Declaraţia Consiliului de Reformare din 12 aprilie 2013 şi în aceiaşi proporţie au optat în favoarea convocării Congresului Extraordinar al Partidului Liberal.

Şedinţa extinsă a Consiliului raional Soroca al Partidului Liberal a fost convocată în baza proceselor verbale prezentate de organizaţiile locale însoţite de listele consilierilor liberali confirmate prin semnăturile individuale ale fiecărui membru de partid.

Sursa: reformapl.md

La mulţi ani, d-le Nicolae Dabija! Veaceslav Untilă: Ce se va întâmpla pe 29 iulie?