Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL este împotriva obstrucţionării tinerilor de a studia în România

|versiune pentru tipar||
PL / 16 iulie 2013 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 16 iulie 2013, Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă cu privire la obstrucţionarea tinerilor de a studia în România. La conferinţă au participat Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament şi câţiva absolvenţi de liceu: Victor Gârbu, Preşedintele Clubului Liceenilor Liberali, Ana Dediu, Doina Pelin, Mihaela Smochină şi Cezara Cotogoi-Muşcinschi.

În cadrul conferinţei Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL şi Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, a dat citire DECLARAŢIEI cu privire la obstrucţionarea tinerilor de a studia în România:

“Partidul Liberal îşi exprimă dezacordul, dezamăgirea profundă şi îngrijorarea în legătură cu propunerea pe care a făcut-o recent Prim ministru Iurie Leancă omologului său de la Bucureşti, Victor Ponta, cu referire la studiile în România.

PL condamnă intenţia şefului Guvernului de la Chişinău, de a fi scurtată durata studiilor în afara republicii, întrucât fiecare tânăr are dreptul să aleagă locul unde să înveţe. Totodată, PL este convins de falsitatea ideii precum că studenţii care pleacă peste hotare nu mai revin în republică şi consideră dubios faptul că, pe de o parte, guvernarea se teme că studenţii nu vor mai reveni înapoi după absolvire, dar pe de altă parte, susţin că militează pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Actuala criză din Republica Moldova nu ar trebui să afecteze dorinţa, dar şi necesitatea tinerilor de a studia în România sau în orice altă ţară. Guvernarea trebuie să-şi asume responsabilitatea depăşirii crizei economice, care ar oferi oportunităţi de angajare a tututoror tinerilor, celor care îşi fac studiile în RM, dar şi celor care studiază în afara republicii, inclusiv în România.

Guvernul ar trebui să munţumească statului român şi altor state pentru bursele oferite, dar nu să-i limiteze pe copii în dreptul de a beneficia de aceste burse şi de a face studii în afara republicii pentru că aceste burse oferite reprezintă o oportunitate pentru tineri să faca studii europene.

Considerăm această acţiune a Prim-ministrului şi în mod implicit a Guvernului, un atac direct şi deliberat asupra tinerilor care merg la studii în România, dar şi a familiilor acestora. Obstrucţionarea tinerilor de a studia liber în România, depăşeşte cu mult orice acţiune similară a comuniştilor lui Voronin.

Ţinem să informăm şeful Guvernului că o bună parte a studenţilor aleg să înveţe în Romania, inclusiv, deoarece pot beneficia de burse şi nu sunt nevoiţi să achite taxa pentru studii, mai ales că, pentru mulţi dintre ei, aceasta este unica şansă de a face studii.

Obstrucţionarea administrativă a tinerilor noştri de a-şi face studiile în România, va scoate din buzunarele familiilor acestora, peste 41 de milioane de lei anual, bani, care tradiţional şi-i asumă România.

Bănuim că fiecare tânăr după ce a auzit această declaraţie şi-a pus retoric întrebarea : unde îşi fac studiile copiii guvernanţilor, în republică sau poate în Franţa, SUA sau Marea Britanie etc? Ştim că Iurie Leancă şi-a făcut studiile la Moscova şi atunci ne întrebăm de ce nu a învăţat acasă, dar la Moscova?

PL solicită Prim-ministrului Iurie Leancă să îşi retragă propunerea, iar Prim-ministrului României, Victor Ponta, să nu dea curs acestei propuneri deoarece după cum se cunoaşte, pentru mulţi tineri este unica şansa de a face studii şi România este ţara lor, unde, ca şi toţi ceilalţi români, au dreptul să-şi facă studiile”.

În urma declaraţiei citate de Valeriu Munteanu, tinerii liberali au avut a spune că propunerea Prim-ministrului Iurie Leancă le-a lăsat un gust amar şi nu îşi pot explica de ce li se încalcă dreptul ca să-şi aleagă ţara unde să îşi facă studiile.

În acest context, Victor Gârbu, preşedintele CLL, a menţionat: “Din moment ce am văzut această ştire, m-am întrebat: De ce alţii pot să îşi facă studiile în Germania, Olanda, Franţa, SUA şi alte ţări, iar nouă — să ne fie obstrucţionate studiile în România care, în opinia mea, este ţara noastră, ni se ia dreptul să studiem acasă”.

Cezara Cotogoi-Muşcinschi, absolventă de liceu, a declarat: “Republica Moldova are nevoie de tineri specialişti cu viziuni europene, de aceea ei trebuie sa studieze într-o ţara europeană, cu atât mai mult că unele domenii în Republica Moldova nu pot fi studiate, ca de exemplu Ingineria Petrolului şi a Gazelor, unde mi-aş dori eu să studiez. În acest caz ce să fac? Să studiez la Moscova cum au făcut alţii? Nu”.

Mihaela Smochină a mai completat: “Pentru mulţi tineri, oportunitatea oferită de statul român este unica şansă de a face studii şi consider că nu este corect să fim lipsiţi de acest drept”.

Şi Doina Pelin a menţionat că dacă Republica Moldova tinde spre Integrare Europeană, care pune accent pe respectarea drepturilor omului, propunerea cu privire la obstrucţionarea studiilor în România contravine drepturilor fundamentale.

O altă obsolventă de liceu, Ana Dediu, a punctat: “Este un mit că tinerii nu revin acasă după ce au absolvit şi avem exemplul lui Dorin Chirtoacă şi Valeriu Munteanu, care au făcut studii în afara Republicii Moldova, dar au revenit şi muncesc pentru binele societăţii, la fel urmează să fac şi eu”.

La final, Valeriu Munteanu a mai completat că: “Timp de 20 de ani, de când statul român pune la dispoziţie aceste burse, pentru mulţi tineri aceasta a fost unica oportunitate de a face studii. Personal, cunosc multe persoane care dacă nu ar fi avut această oportunitate, luau drumul străinătăţii, n-ar fi avut studii şi nu ar fi revenit acasă. Iată de ce Partidul Liberal mulţumeşte României pentru ajutorul acordat tinerilor din Republica Moldova pentru ca ei să studieze”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Veaceslav Untilă: Ce se va întâmpla pe 29 iulie? Valeriu Munteanu: Timofti pe urmele lui Stalin