Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Şedinţa Consiliului Teritorial al Filialei PL Ştefan Vodă a avut loc în prezenţa presei

|versiune pentru tipar||
PL / 20 iulie 2013 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 20 iulie 2013, Consiliul Teritorial al Filialei PL Ştefan Vodă s-a convocat în şedinţă la sediul Partidului Liberal, cu participarea Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu.

Şedinţa a fost deliberativă şi s-a desfăşurat în prezenţa presei.

La începutul şedinţei, Mihai Ghimpu a precizat: “Există un grup de trădători, pe care îi cunoaşteţi, «salvatori ai neamului, liberalismului şi Europei», începând cu Hadârcă şi terminând cu Marinuţă, care terorizează membrii PL şi anunţă că 18 filiale ale Partidului Liberal sunt de partea lor, adică în 18 filiale ei ar fi avut loc şedinţele Consiliilor Teritoriale, care ar fi solicitat convocarea Congresului Extraordinar. Stimaţi colegi, am rugat ca şedinţa Consiliului Teritorial Ştefan Vodă să aibă loc aici, la sediul PL şi cu prezenţa presei pentru a pune capăt speculaţiilor şi minciunilor pe care le răspândesc în teritoriu autoproclamaţii «reformatori liberali».

După cum cunoaşteţi, la data de 14 iulie, la Ştefan Vodă, autoproclamaţii «reformatori» au anunţat că ar fi avut loc Consiliul Teritorial al filialei care a luat hotărârea de convocare a Congreului Extraordinar. De fapt, acolo a avut loc o adunătură de oameni, dintre care prezenţi au fost doar 5 membri ai Consiliului Teritorial din 36 membri ai Consiliului, delegaţi de Conferinţă. Această adunătură l-a suspendat pe Anatol Cârnu din functia de Preşedinte filialei, suspendare care nu este prevăzută de statut, iar eliberarea din funcţie o poate face doar Conferinţa Teritorială care l-a ales sau Consiliul Republican, şi au numit un preşedinte interimar eliberând şi câţiva membri ai Biroului Permanent al filialei. Pentru încălcările grave ale statutului, Biroului Politic Central al Partidului Liberal în şedinţa de marţi, 16 iulie 2013, a exclus din Consiliul Teritorial, la propunerea Biroului Permanent al filialei, cei 5 membri care au încalcat statutul partidului prin prezenţa la o şedinţă nestatură şi luarea unor decizii ilegale — V. Berilă, V. Bragarenco, N. Sorocean, L. Zavalişca şi A. Cijicenco şi a luat hotărârea de a înainta Consiliului Republican ca dlui Valeriu Berilă să-i fie retrast şi mandatul de membru al Consiliului Republican”.

După informaţia prezentată de Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, Anatolie Cârnu, Preşedintele Filialei PL Ştefan Vodă, a prezentat membrilor Consiliului ordinea de zi a şedinţei:

  1. Prezentarea situaţiei politice din republică şi a situaţiei din cadrul Partidului Liberal de către Mihai Ghimpu, Preşedintele PL;
  2. Excluderea din Biroul Permanent al Filialei Teritoriale PL Ştefan Vodă a unor membri;
  3. Excluderea din rândurile Partidul Liberal pentru încălcarea statutului partidului a umătoarelor persoane: V. Berilă, V. Bragarenco, L. Zavalişco, A. Cijicenco, N. Sorocean, Pr. Ciloci, I. Roşca, N. Tudoreanu, R. Mazăre, V. Cotelnic, L. Vremere;
  4. Adoptarea Hotărârii Consiliului Teritorial al Filialei PL Ştefan Vodă.

Ordinea de zi a fost supusă votului şi votată UNANIM de membrii Consiliului.

Conform ordinii de zi, Mihai Ghimpu a făcut o analiză detaliată a situaţiei politice din republică, prespectivele de Integrare în UE şi evoluţia lucrurilor sub aspect politic după denunţarea acordului de către V. Filat şi crearea noii Coaliţii de guvernare. Totodată, Preşedintele PL a accentuat că Partidul Liberal nu a fost afectat de acţiunile autoproclamaţilor, ba dimpotrivă, a devenit mai consolidat, mai puternic şi mai motivat ca niciodată să lupte pentru adevăr, dreptate, libertate, unitate şi bunăstare în marea familie europeană.

În continuare, la subiectul 2 din ordinea de zi, în cadrul discuţiilor create, Mihai Ghimpu a punctat: “Aşa cum a trăi într-un stat democratic înseamnă respectarea legii, la fel şi într-un partid politic trebuie să fie respectat statutul şi programul. Fiecare persoană care a depus cerere de a deveni membru de partid, s-a angajat să respecte aceste 2 documente, adică Statutul şi Programul.

În situaţia când nişte membri care nu formează majoritatea, subminează Consiliul Teritorial, care este ales de Conferinţa Filialei, ei nu pot fi membri în continuare PL. Aceasta este o ilegalitate gravă, de aceea Biroul Politic a reacţionat şi a luat hotărârea necesară ceea ce trebuie să facă şi Consiliul filialei, reieşind din atribuţiile sale şi astfel, să fie o lecţie pentru ceilalţi membri şi cetăţenii să cunoască adevărul”.

Preşesintele Filialei Teritoriale PL Ştefan Vodă a informat Consiliul despre participarea acestor membri la adunătura de oameni, aşa-zis Consiliu Teritorial, din 14 iulie şi a accentuat: “Adunarea lor din 14 iulie 2013, a fost nestatutară cu încălcarea gravă a statutului partidului întrucât ei au adus acolo persoane care nu au nici o legătură cu PL. De aceea noi am convocat Consiliul Teritorial ca să aducem la cunoştinţă cetăţenilor toate aceste încălcări, iar cei care au fost prezenţi la o adunare nestatutară şi ilegală şi au participat la organizarea ei, trebuie să fie excluşi din Biroul Permament la filialei, dar şi din rândurile partidului”.

La acest subiect, Vitalie Vacaru, vicepreşedinte al Filialei Teritoriale PL Ştefan Vodă a spus: “Toţi cei care au participat la această adunare ilegală au făcut parte din Organizaţia Teritorială a PPCD-ului şi au depus cerere să se alăture filialei noastre acum 2 ani. Îmi pare rău că am crezut în faptul că ei şi-ar fi dorit să lupte alături de noi, liberalii, pentru adevăr, dreptate şi bunăstare, păcat că nu de-am dat seama că aşa cum au trădat atunci, aşa vor face şi în continuare pentru că au interese personale. De fapt sunt nişte turişti politici ca şi autoproclamaţii «reformatori». Eu sunt sigur că filiala Ştefan Vodă Nu are decât de câştigat fără ei, căci într-un partid fiecare membru trebuie să lupte pentru cauza oamenilor nu pentru interesul personal”.

Olga Ceapchi, vicepreşedinte al Filialei Teritoriale PL Ştefan Vodă, a ţinut să precizeze că minciuna dintotdeauna a avut picioare scurte, iar faţa şi onoarea celor care au trădat a căzut mai jos decât ar fi fost posibil să cadă. D-na Olga Ceapchi a invitat colegii de partid să rămână uniţi şi le-a urat trădătorilor drum cu sare spre umbra stejarului.

Vlad Şchiopu, membru al Consiliului Teritorial, a completat: “Când au fuzionat cei de la PPCD, în filiala noastră, chiar am crezut că vin cu inima deschisă să lupte pentru cauză, neam, dar scopul lor a fost lupta nu pentru dreptate şi libertate, ci pentru funcţii şi interese proprii”.

Secretarul coordonator al Filialei PL Ştefan Vodă, Stela Lazarev, a menţionat că a fost telefonată de multe ori şi invitată la adunările trădătorilor, dar a refuzat categoric. “Eu nu pot accepta asemenea minciuni, trădătorii au încercat să filosească partidul pentru interesele proprii, dar nu le-a reuşit şi nici nu o să le reuşească. Consider că locul lor nu este aici, pot să plece de unde au venit sau la alt partid. Le mulţumesc colegilor că au fost, sunt şi vor fi alături în lupta pentru schimbarea până la capăt pe care ne-am asumat-o cu toţii când am devenit membri ai PL”, a mai precizat Stela Lazarev.

În urma discuţiilor din cadrul şedinţei Consiliului Teritorial, membrii Consiliului au votat UNANIM:

La final, Preşedintele de filială, Anatolie Cârnu, a mulţumit colegilor pentru că au verticalitate, curaj şi sunt motivaţi să lupte pentru cauză şi nu pentru propriile interese. Şi d-na Olga Ceapchi a mulţumit colegilor: “Vă mulţumesc că sunteţi alături în aceste clipe grele de criză politică, dar noi trebuie să vedem partea plină a paharului, să fim plini de entuziasm, de curaj şi să fim corecţi în gânduri şi acţiuni”.

Mihai Ghimpu a exprimat recunoştinţă colegilor şi le-a mulţumit pentru susţinere şi devotament. “Nu vom permite să fie compromise valorilor democratice, de aceea vom fi întotdeauna împotriva celor care compromit democraţia, pentru că democraţia înseamnă Dreptate, Libertate şi Bunăstare, ceea ce şi-a asumat de la bun început Partidul Liberal. Iată de ce trebuie să rămânem uniţi, consolidaţi şi să nu permitem nimănui să ne fure viitorul european al republicii, pentru că doar aşa vom putea asigura unitatea şi libertatea neamului nostru. Eu cred că şedinţa Consiliului Teritorial PL Stefan Voda este o dovadă în plus că Partidul este şi mai unit şi mai consolidat, iar anunţurile autoprocramaţilor «reformatori» despre aşa-numitele Hotărâri ale Consiliilor Teritoriale cu privire la convocarea Congresului Extraordinar, sunt false”.

HOTĂRÂRE

Consiliul Teritorial al Filialei Teritoriale PL Ştefan Vodă, întrunit în şedinţa din data de 20 iulie 2013,

HOTĂRĂŞTE:

  1. De a aduce la cunoştinţa opiniei publice, că la ziua de azi nu există nici o hotărâre a Consiliului Teritorial al Filialei PL Ştefan Vodă prin care s-a solicitat convocarea Congresului Partidului.
  2. Consiliul consideră că, Congresul poate fi convocat doar de către Consiliul Republican, în conformitatecu punctul 4.18 al statutului, în anul 2014, când expiră mandatul conducerii Partidului şi a membrilor Consiliului Republican, acordat prin hotărârea Congresului din septembrie 2010.
  3. De a condamna acţiunile grupului celor 7 deputati care au trădat interesele Partidului Liberal şi ale alegătorilor, acţiunile lor de şantaj a primarilor PL, a preşedinţilor de filiale PL, votul neconstituţional al trădătorilor de demitere a directorului general ANRE, Victor Parlicov şi a vicepreşedintelui Curţii de Conturi, Tudor Şoitu, precum şi modificările la Bugetul de Stat pentru anul 2013 prin care au fost redistribuiţi banii publici în primării conform criteriilor politice, astfel mai multor primari PL le-au fost excluşi banii prevazuţi pentru reparaţia drumurilor, gazificarea grădiniţelor, instalarea sistemelor de alimentare cu apa şi de canalizare, alte necesităţi stringente cu care se confruntă cetăţenii noştri din diferite localităţi.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii Fracţiunii Liberale sesizează Curtea Constituţională Primarii Liberali din republică — alături de Preşedintele PL, Mihai Ghimpu