Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

În istoria noastră, pe lângă mari trădători, am avut şi mari patrioţi!

|versiune pentru tipar||
PL / 18 august 2013
Partidul Liberal

Ieri, 17 august 2013, grupul de învingători ai Emisiunii-concurs “Prin istorie — spre victorie” şi profesorii însoţitori au revenit după excursia în care au pornit la data de 14 august, pe urmele lui Ştefan cel mare.

Copiii s-au întors entuziasmaţi de locurile vizitate şi au avut cu toţii a spune cuvinte de recunoştinţă Deputatului Mihai Ghimpu şi familiei Ghimpu, care au făcut posibilă această excursie, şi au menţionat că locurile pe care le-au vizitat i-au făcut să îndrăgească şi mai mult istoria şi valorile naţionale ale neamului nostru.

În acest context, Galina Codreanu, Coordonatorul proiectului “Prin istorie — spre victorie”, a spus: “Noi avem a-i transmite D-lui Mihai Ghimpu nu un cuvânt, ci mai multe gânduri de mulţumire, de aceea copii şi-au exprimat aceste mulţumiri într-o formă inedită, notându-le pe acest album monografic «Judeţul Neamţ». Vrem să îi mulţumim frumos pentru că a făcut ca visul de a păşi din nou pe urmele lui Ştefan cel Mare şi de a redescoperi valorile strămoşeşti să devină realitate, fapt pentru care copii au decis să îl decoreze cu această medalie cu chipul lui Ştefan cel Mare”.

Roşca Adrian, participant activ al proiectului, a menţionat: “Îi mulţumim frumos D-lui Mihai Ghimpu şi celor care l-au susţinut şi ne-au oferit această excursie minunată. Îi mulţumim mai ales că s-a ţinut de cuvânt, spre deosebire de mulţi alţi politicieni care promit şi ne lasă doar cu promisiunile. Am vizitat multe locuri frumoase, pitoreşti, care ne-au convins că în istoria noastră, pe lângă mari trădători, am avut şi mari patrioţi, care au luptat cu adevărat pentru dreptatea şi libertatea acestui popor”.

Tatiana Oftin, profesoară de istorie a ţinut să precizeze că “zilele acestea am avut ocazia să vedem cele mai frumoase locuri de pe Pământul Românesc, locaşuri prin care Neamul Românesc dăinuieşte şi va dăinui secole. Mai există oameni de suflet pe acest pământ, oameni plini de spiritualitate, iar D-nul Mihai Ghimpu este unul din ei şi îi mulţumim enorm pentru această excursie”. Ion Ţurcan, profesor de istorie, a completat: “ Iată înca o acţiune semnificativă de promovare a valorilor spirituale, înca o acţiune de promovare a românismului. A fost o activitate extraordinară cu specific cognitiv şi emotiv însemnat pentru elevi, dar şi pentru profesori. Vă mulţumim pentru gestul de patriot adevărat pe care l-aţi făcut”.

Mulţi copii şi profesori au avut ocazia pentru prima dată să viziteze România şi locurile istorice de pe acest pământ, printre aceştia se numără şi Victoria Laur, elevă şi participantă la concurs, care a precizat: “Eu vreau să mulţumesc tuturor organizatorilor, am rămas plăcut impresionată de tot ceea ce am văzut, este pentru prima dată când merg în România şi mi-a plăcut enorm. Mulţumesc pentru această oportunitate”. Tot pentru prima dată în România a mers şi Rodica Maftea, profesoară de istorie la Liceul Teoretic Varniţa, Anenii Noi: “Pentru mine aceasta a fost prima calatorie în România. A fost o călătorie extraordinar de interesantă, frumoasă şi am trăit emoţii de nedescris. Cu adevărat am fost pe urmele lui Ştefan cel Mare, am vazut locuri extraordinare unde mulţi strămoşi de-ai noştri şi-au lăsat urmele şi au scris istoria”.

Sandu Zamşa, participant al Emisiunii-concurs, a menţionat: “Prin faptul că am plecat în România şi am vizitat aceste locuri istorice, am înaintat un pas spre marea realizare — Marea Unire a tuturor românilor!”

“Suntem adânc impresionaţi de tot ce am văzut, ne-am încărcat «bateriile» cu multă energie pozitivă şi suntem mai motivaţi ca niciodată să facem tot posibilul ca neamul nostru românesc să fie, odată şi odată, împreună”, a completat Larisa Ţurcanu, Anenii Noi.

Artiom Radu, a conchis că: “Această excursie a fost o experienţă excepţională pentru că pe lângă faptul că am putut să redescoperim locurile istorice, am venit cu impresii vizuale şi cu noi cunoştinţe aprofundate în domeniul istoriei. Ne pare bine că ne-am redescoperit neamul, rădăcinile, şi acum cu certitudine ştim că ne putem salva doar revenind la românism şi la valorile noastre autentice”.

Traseul excursiei, care a durat 3 zile, a inclus mai multe locaţii istorice ale neamului românesc. Itinerarul a cuprins: Cetatea de Scaun din Suceava; Mănăstirea “Ioan Gura de Aur” din Suceava; observatorul astronomic; Mănăstirea Bogdana, unde este înmormântat Bogdan I; Mănăstirea Putna, unde se află mormântul lui Ştefan cel Mare; Chilia lui Daniel Sihastru; Mănăstirea din Gura Humorului; Mănăstirea Voroneţ; Cetatea Neamţ; casa-muzeu “Ion Creanga”, Humuleşti; Mănăstirea Neamţ. Copii au mai fost să viziteze şi Durăul, Zimbrăria, Centrul Istoric al Iaşiului, Catedrala “Sfânta Parascheva” şi Mănăstirea “Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Pe urmele lui Ştefan cel Mare Valeriu Munteanu: Filat unelteşte împotriva lui Leancă