Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Guvernanţii ne îngenunchează iar în faţa ocupanţilor

|versiune pentru tipar||
PL / 30 august 2013 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 30 august 2013, Conducerea Partidului Liberal a organizat o Conferinţă de presă în cadrul căreia au exprimat nemulţumirea Partidului Liberal faţă de unele vizite care urmează să fie efectuate în septembrie 2013, la Chişinău.

La conferinţă a participat Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal; Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament şi Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte PL.

Liberalii consideră că vizitele vicepremierului rus Dmitri Rogozin, dar şi a Patriarhului Rusiei, Kiril, în momente istorice sensibile pentru cetăţenii Republicii Moldova nu sunt alese la întâmplare de către autorităţile ruse şi cele transnistrene.

La începutul conferinţei Mihai Ghimpu a specificat: “Noi nu suntem împotrivă ca să avem relaţii cu toţi oficialii din toate statele, inclusiv Federaţia Rusă, dar ne deranjează faptul că aceste vizite sunt efectuate în zile foarte importante pentru noi, desigur şi pentru ei, dar noi trebuie să ne apărăm interesele noastre, nu ale Rusiei. Dacă venea Rogozin până la 2 septembrie, sau după, nu ne deranja. Parcă a mai venit Rogozin pe 9 mai şi a dansat în Piaţă(PMAN). Patriarhul vine la 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chisinaului, la un an de la ocupaţia ţaristă din 1812. Adică prin vizita Patriarhului acceptăm ocupaţia, pentru că Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove (interesant cu întreaga Moldovă, nu?) a venit ca urmare a ocupaţiei, şi atunci ne întrebăm: Cine suntem noi? Încotro ne dorim să mergem? Ne jucăm de-a Integrarea Europeană şi le oferim ocupanţilor momentul potrivit aşa cum l-au găsit în 1940 sau 1992, când au ocupat teritoriul de dincolo de Nistru?”

În continuare, Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament a menţionat că aceste vizite nu ar fi posibile fără invitaţia din partea autorităţilor de la Chişinău: “La data de 2 septembrie, la Chişinău a fost invitat Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Această dată, de fapt, nu a fost aleasă de către autorităţile de la Chişinău, ci de către autorităţile autoproclametei Republici Nistrene şi de Federaţia Rusă. Este mai mult decât explicit că scopul vizitei în Republica Moldova este alimentarea separatismului transnistrean şi participarea lui Dmitri Rogozin la sărbătorirea aşa-zisei independenţe a teritoriului de pe malul stâng al Nistrului. Încercarea stângace a autorităţilor de la Chişinau de a spune că, de fapt, ei l-au invitat pe Rogozin şi agenda vizitei, nu fac decât să legitimize ceea ce vor sărbători separatiştii la data de 2 septembrie, la Tiraspol.

Noi, precum a spus şi Dl Mihai Ghimpu, nu avem nicio problemă cu vizitele oficialilor ruşi, ţară cu care noi avem relaţii multidimensionale, dar când aceste vizite se fac cu umilinţa poporului nostru, nu putem tolera acest lucru. Mult mai deranjant este, desigur, altă invitaţie făcută Patriarhului Rusiei Kiril pentru că, conform uzanţelor, Patriarhul nu poate să viziteze o ţara dacă are doar invitaţia comunităţii religioase către care se adresează, ci are nevoie, în mod obligatoriu, de invitaţia autorităţilor statale. Sună destul de ilar şi batjocuritor la adresa cetăţenilor din Republica Moldova, dar aşa este: guvernanţii noştri de astăzi au invitat Patriarhul Rusiei să sărbătorească 200 ani de la ocupaţie, or putea fi aleasă o alta dată pentru a satisfce dorinţele credincioşilor noştri de a-l avea pe acest teritoriu pe Patriarhul al cărei Mitropolii se supune”.

Valeriu Munteanu a mai accentuat că: “Aceste invitaţii au fost făcute cu multă umilinţă, şi nu s-au oprit aici guvernanţii noştri, ci au mai făcut câteva acţiuni pentru a intra în voie Moscovei politice. Ieri, la Guvern, a fost discutat un proiect de lege unde a fost abordată denumirea sărbătorii de 31 august — sărbătoarea «Limba noastră cea română» şi de principiu Guvernul a hotărât să renunţe la sintagma «cea română», sintagma care probabil îi deranjează nu doar pe ei, ci şi pe invitaţii lor. Aceste lucruri ne duc la gândul că actuala guvernare i-a depăşit în idei, atitudine şi acţiuni chiar şi pe comunişti, întrucât ei au avut anumite rezerve pentru a nu trezi nemulţumirea populaţiei”.

Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament a ţinut să evidenţieze lipsa reacţiilor din partea conducerii republicii: “Dacă observaţi, în această perioadă sunt cu toţii cuminţi, şi partidele de la guvernare, şi grupurile care au încăput la guvernare, şi comuniştii — toţi sunt cuminţi! Doar Partidul Liberal este cel care semnalează, cel care încearcă să spună că integrarea Republicii Moldova în UE trebuie făcută cu capul sus, cu coloană vertebrală şi necondiţionat. Această încercare umilitoare de a intra în voie ruşilor cred ca şi-a găsit răspunsul ei prin atitudinea pe care a avut-o Ambasadorul Federaţiei Ruse în RM care a spus foarte clar că parafarea Acordurilor de Asociere a Republicii Moldova cu UE, care se poate produce în noiembrie 2013, va crea mari dificultăţi relaţiilor RM cu Federaţia Rusă, mai ales pe dimensiunea comercială. Nu a fost nici un apropo, ci a fost mai mult decât un ultimatum pe care l-au dat ruşii Republicii Moldova şi acest mesaj a ramas fără atitudine şi fără comentarii din partea autorităţilor de la Chişinau”.

Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte PL, a precizat că într-adevăr, aceaste vizite care vor fi efectuate în septembrie sunt pline de avertismente şi şantaj din partea Federaţiei Ruse şi aşa a fost de fiecare dată când Rogozin a venit la Chişinău. Vicepreşedintele PL a mai menţionat că: “Noi, cetăţenii Republicii Moldova, ne-am ales calea şi direcţia de dezvoltare — Integrarea Europeană, de aceea trebuie cu demnitate şi verticalitate să o ducem până la capăt. Partidul Liberal susţine această directivă şi întotdeauna a fost consecvent în luarea deciziilor”.

Preşedintele Liberalilor, Mihai Ghimpu, a mai spus în cadrul conferinţei că este indignat de tăcerea guvernanţilor după declaraţia Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, întrucât aceasta înseamnă un amestec direct în treburile interne ale republicii: “Care este treaba Rusiei sau a Ambasadorului Federaţiei Ruse în ce direcţie va merge Republica Moldova sau unde şi cu cine se va integra? Au recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar acest lucru, să înţelegem, a fost făcut doar reieşind din conjunctura care era atunci, adică independenţi, dar totuşi dependenţi de politica lor ocupantă. Când se va linişti odată Imperiul acesta rus, ţarist, sovietic? Când vor întelege că popoarele au aceleaşi drepturi şi ele decid cu cine să se integreze şi în care direcţie să meargă? Şi să ştiţi că totul depinde de noi, dacă nu avem demnitate, avem ceea ce avem — umilinţă. Nu ar fi venit nici Patriarhul Rusiei şi nici Rogozin la Chişinău fără invitaţia noastră! Iată ce înseamnă lipsa Partidului Liberal din Coaliţia de guvernare… Niciun om, nicio societate, nicio naţiune nu a existat dacă a lipsit demnitatea, mândria de ţară, de neam, de om, de pamânt. Dacă eşti Preşedinte sau Prim-ministru, înseamnă că trebuie să ai grijă să reprezinţi acest popor cu demnitate. Greutăţi întotdeauna au fost şi vor fi, dar cărei naţiuni i-a fost simplu să-şi apere Libertatea şi Demnitatea?”

Preşedintele Partidului Liberal a abordat şi subiectul proiectului de lege cu privire la excluderea sintagmei “cea română” din denumirea sărbătorii “Limba noastră cea română”, celebrată la 31 august din 1991. În legătură cu aceasta Mihai Ghimpu a punctat: “Este o mare ruşine că la doar câteva zile după sărbătorirea independenţei Republicii Moldova să vii cu propunerea să excluzi sintagma «cea română» din denumirea sărbătorii «Limba noastră cea română». Bănuiesc că motivul este să fie sarbatorită, la 31 august, ziua tuturor limbilor, dar câte popoare locuiesc în Federaţia Rusă, se aude acolo o altă limbă? Nici comuniştii nu au avut o asemenea propunere! Halal de aşa patrioţi şi aşa guvernare, aceasta este ca şi cum ai renunţa la mama care te-a născut. Şi D-na deputat Ana Guţu vine cu o sesizare la Curtea Constituţională în care menţionează că dacă limba este scrisă în Constituţie ca fiind Limbă moldovenească cu grafie latină, este aceeaşi limbă — Limba română. Cum adică, dacă este cu grafie latină, Limba moldovenească este Limba romană, dar dacă e în chirilică, e moldovenească? Aceasta nu înseamnă altceva decât recunoaşterea Limbii moldoveneşti pe care ne-au adus-o cu baionetele ocupanţii în 1812 şi 1940. Or este departe D-na deputat Guţu să cunoască multe lucruri elementare, or reprezintă interesele Rusiei. Iar Guvernul, în loc să vină cu un aviz împotriva iniţiativei, să explice clar că avem decizia Academiei de Ştiinţe a Moldovei care demonstrează şi argumentează că este Limba română şi nu poate sa fie delimitată Limba în dependenţă de grafie, el stă pitit şi tace. Unde s-a mai auzit aşa ceva?

Noi, Partidul Liberal, rămânem alături de valorile noastre naţionale, de tot ceea ce prin multă muncă şi luptă au apărat iubitorii de neam până acum — Limba română, alfabet latin, tricolor, adevăr şi vom continua lupta cu fermitate spre Integrarea Europeană”.

Valeriu Munteanu a venit cu o completare la cele spuse şi a anunţat că Deputaţii Fracţiunii Liberale vor face o interpelare şi, dacă este cazul, o vor formaliza către autorităţi pentru ca să fie făcută publică invitaţia pentru Patriarhul Rusiei, Kiril şi invitaţia pentru Dmitri Rogozin. “Vom face această interpelare şi cel mai mult ne interesează pe noi, dar şi pe fiecare cetăţean al Republicii Moldova ar trebui să-l intereseze, care este partea motivantă a acestei invitaţii unde autorităţile de la Chişinău îl invită pe Patriarhul Kiril şi motivează necesitatea acestei vizite anume în septembrie, or de departe este clar că aceste vizite sunt prilejuite celor 200 ani de ocupaţie. Iată guvernanţii noştri ne umilesc în felul acesta şi vrem să aflăm care oficial a îndrăznit să semneze o astfel de invitaţie la Chisinau”, a mai precizat Preşedintele Fracţiunii Liberale din Parlament, Valeriu Munteanu.

La întrebările pe care le-a primit din partea jurnaliştilor, Mihai Ghimpu a precizat că unica soluţie este ca Republica Moldova să meargă ferm înainte, cu capul sus, asumându-şi toate riscurile, căci numai aşa poţi să fii liber. “Nu e liber poporul, natiunea care azi stă în picioare, iar mâine în genunchi. Trebuie să mergem înainte, să nu credem că prin invitaţia lui Rogozin sau a Patriarhului Rusiei noi vom linişti Kremlinul. Rusia are politica ei pe care o cunoaştem de 200 de ani, noi trebuie să o avem pe a noastră, sigur că va fi greu, dar cine a obţinut libertatea cu sticle de vin şi coşuri de bomboane? Toţi au luptat pentru ea! Stimati cetăţeni, meritaţi o viaţă liberă, frumoasă, în baza valorilor, acolo unde omul are prioritate şi legea, dar nu cei care stau pe scaun şi deţin funcţii. Fiecare om, fiecare popor, merită să trăiască în Bunastare, având Dreptate şi Libertate!”, a completat Preşedintele PL.

La finalul conferinţei, Mihai Ghimpu a venit cu un mesaj de felicitare către cetăţenii Republicii Moldova cu ocazia sărbătorii “Limba noastră cea română”, celebrată la 31 august: “Fiind în preajma sărbătorii «Limba noastră cea română», vă felicităm şi vă aducem mulţumiri că aţi fost, sunteţi şi veţi fi vorbitori şi luptători pentru această Limbă care se numeşte Limba noastră cea română, o Limbă dulce, foarte dulce, mai dulce decât toate Limbile vorbite pe acest pământ”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Valeriu Munteanu: Nevertebraţii de la guvernare Liberalii omagiază Limba Noastră cea Română