Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii solicită examinarea în regim prioritar a Legii finanţelor publice locale

|versiune pentru tipar||
PL / 24 septembrie 2013 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 24 septembrie 2013, Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, Primar General al mun. Chişinău, însoţit de Veronica Herţa, Vicepreşedinte PL şi împreună cu primarii PL: din Mereni, Anenii Noi, Eugeniu Sălcuţan; Târşiţei, Teleneşti — Ion Tulbure şi Morozeni, Orhei — Dorin Zghibarţa au susţinut o conferinţă de presă în care au făcut publică poziţia Partidului Liberal cu privire la Proiectul de lege aprobat în primă lectură în Parlamentul RM cu privire la Finanţele publice locale.

Eugeniu Sălcuţan, Primarul localităţii Mereni, Anenii Noi, a spus în legătură cu aceasta că Legea Finanţelor publice locare are multe avantaje pentru autorităţile locale şi va avea un impact benefic asupra bugetelor primăriilor din teritoriu. “Actuala lege din domeniul finanţelor publice locale, ne face să traim într-un sistem parazitar: cu cât mai mulţi bani sunt încasaţi într-un buget local, cu atât mai mulţi se iau de autoritaţile centrale, deci cu cât aduni mai mult, cu atât ţi se ia şi se dă la cei care nu fac nimic. Banii în contul unei autorităţi publice locale vin în dependenţă de cât a cheltuit primăria în cauză anul trecut. Suntem nevoiţi să ne punem în genunchi la consiliile locale pentru a cere bani, iar acolo se încep interperetări de genul: cărui partid aparţii şi ce traiectorie politică urmăreşti. Lucrăm dupa o sistemă de şablon, nu există nicio autonomie care a fost semnată pe hârtie incă în 1998. E clar că factorului politic nu-i este convenabil să scape de sub influenţa lor primarii, care joacă un rol important în timpul alegerilor generale”, a menţionat Primarul de Mereni.

Eugeniu Sălcuţan a mai precizat că Legea în cauză are multe avantaje vizavi de stimularea autorităţilor locale şi ar pune bine la punct eficientizarea economiilor locale şi optimizarea cheltuielilor. Totodată, autorităţile locale nu vor mai atât de dependente de nivelul 2 şi, astfel, criteriile subiective de apartenenţă la un partid politic, or alte interese, nu vor afecta gestionarea finanţelor. “Transferurile băneşti prin intermediul ministerului Finanţelor direct în conturile primăriilor vor asigura un proces transparent, iar puterea centrală nu va mai putea influenţa politic administraţiile locale prin intermediul consiliilor rationale”, a mai completat Primarul de Mereni, Eugeniu Sălcuţan.

Cu referire la aceasta, Primarul din Morozeni, Orhei, Dorin Zghibarţa, a accentuat că această lege este binevenită, întrucât va asigura o transparenţă mai mare în ceea ce ţine festionarea finanţelor publice şi fiecare localitate va şti concret, conform formulei de calcul, cât are de cheltuit pentru a asigura necesităţile locuitorilor. “Acum banii sunt transferaţi de la Ministerul Finanţelor la Consiliul Raional. Ulterior, vor veni direct pe contul primăriilor. Fiecare o să ştie cât are de cheltuit. Alocările nu se vor mai face după criterii politice, ci în baza unei formule prestabilite, după numărul de locuitori, mărimea teritoriului şi încasările fiscale”, a punctat Dorin Zghibarţa, primarul satului Morozeni, Orhei.

În continuare, Ion Tulbure, Primarul localităţii Târşiţei, Teleneşti, a menţionat: “Vom avea posibilitatea să mărim baza impozabilă în teritoriu. Eu deja am calculat că vom primi peste 163 de mii de lei. Vom decide cum să-i cheltuim după necesităţi”. Primarul satului Târşiţei, Teleneşti a mai precizat că primarii vor avea o libertatea mai mare, vor putea găsi mai multe mijloace financiare locale şi vor putea comunica direct cu Ministerul Finanţelor ceea ce va eficientiza gestionarea finanţelor publice locale.

Veronica Herţa a reiterat că deşi Legea a fost susţinută de Fracţiunea PL încă de la început, ba chiar Liberalii au înaintat o serie de amendamente pentru a o îmbunătăţi. “În urma discuţiilor avute cu Ministerul Finanţelor şi experţi stăini am venit cu amendamente la proiectul de lege pentru lectură finală. Primăria Chişinău va rămâne cu 50% din impozitele pe venit colectate de la persoanele fizice, faţă de 45% cât au propus iniţial autorii. Cota de defalcare de la Fondul Rutier a rămas 50 la sută. S-a rezolvat şi problema cu susţinerea învăţământului. Pentru Chişinău s-a făcut un recalcul şi în 2014 va primi peste 400 milioane de lei din Fondul de susţinere a teritoriului ca fiind autoritate pierzătoare. Îndemnul nostru este ca în Parlament să fie susţinut acest proiect de lege”, a explicat Veronica Herţa.

Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, a declarat în cadrul conferinţei de presă că legea va exclude factorul politic în procesul de transferare a banilor către autorităţile locale şi va stabili relaţii directe între centru şi primării, ceea ce asigură o mai mare transparenţă şi prevede formule echitabile de transferuri. “Această lege ne este ceruta de Europa şi susţinută de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova. Ca rezultat al acestei legi, circa 1 mlrd. de lei vor fi transferaţi automat autorităţilor din teritoriu şi vor fi create şanse egale pentru primariile din republică. Respectiv, dacă vrem în Europa, trebuie să adoptăm această lege, recomandată şi de Instituţiile Europene. Ne dorim să fie luate în calcul şi amendamentele propuse de Fracţiunea PL, căci, astfel, Legea va atinge rezultatul optim pentru situaţia actuală, ceea ce reprezintă un pas important pentru autorităţile locale”, a declarat Primarul mun. Chişinău.

Prim-vicepreşedintele PL a mai completat că Legea cu privire la finanţele publice locale reprezintă o problemă care nu ţine numai Partidul Liberal, ci de toate primăriile din Republica Moldova şi trebuie votată în lectură finală. “Din păcare, am moştenit sistemul sovietic centralizat, dacă o primărie încasează cu 20% mai mult la buget, atunci aceşti bani se iau şi se dau la alte primării care nu au adunat venituri, informaţiile de ultimă oră sunt că se doreşte amânarea votării în lectură finală a acestei legi după alegerile viitoare, iar statul a pregătit 1 miliard de lei pe care urmează sa-i repartizeze mai mult pe criterii politice, înainte de alegeri. Poţi să faci fum şi valuri cu integrarea în Uniunea Europeană, cu emoţii şi zâmbete suave şi lacrimi în ochi, dar dacă nu se votează această lege, vorbim despre făţărnicia clasei politice. Este un test pentru actuala guvernare. Dacă se mimează integrarea în UE, legea va fi amânată. Facem un apel către Parlament să examineze cu prioritate Legea cu privire la Finanţele publice locale şi să ia în calcul amendamentele propuse de Fracţiunea PL. Să permită ca anul bugetar 2014 să fie construit în baza noilor criteria, cu mai multe şanse de dezvoltare pe viitor”, a conchis Dorin Chirtoacă.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Veaceslav Untilă: Reforma poliţiei — o bulă de săpun Valeriu Munteanu: Luare de cuvânt INTERZISĂ de coaliţia “democratică”