Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Boris Vieru: Partidul Liberal — considerat inamicul nr.1 al Moscovei

|versiune pentru tipar||
PL / 18 octombrie 2013
Partidul Liberal

Partidul Liberal este astăzi singurul partid cu greutate politică reală al Dreptei naţionale. Meritul PL şi al liderilor săi, Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, merit de o însemnătate crucială, a fost acela de a reorganiza, pe ruinele Frontului Popular şi ale PFD, Mişcarea de Eliberare Naţională şi de a-i conferi o nouă putere şi energie. Anume datorită acestei renaşteri a Dreptei naţionale Dorin Chirtoacă a câştigat, în 2007, alegerile pentru Primăria Capitalei, începând dificilul proces de demontare a sistemului comunist autoritar instalat de comunişti, iar în 2009 PL a venit la guvernare în cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană.

Astăzi PL este o structură politică superior organizată, care reprezintă atât opţiunea electorală a sute de mii de cetăţeni, a căror interese şi valori le apără, cât şi alternativa cea mai puternică pentru alegerile parlamentare preconizate pentru 2014. Noi nu am trădat pentru bani sau pentru beneficii personale interesele cetăţenilor noştri. Noi nu am prădat bănci şi nu am concesionat aeroporturi către puteri străine, ostile cursului european al Republicii Moldova. Anume din acest punct de vedere suntem cea mai puternică Alternativă pentru viitoarele alegeri, pe care vom lupta să le câştigăm şi cred că avem toate şansele.

Un popor fără memorie istorică este ca un copac fără rădăcină. Se usucă şi se aruncă în foc. PL, în câţiva ani, a pornit şi, în bună parte, a realizat un amplu proces de recuperare a memoriei istorice a românilor moldoveni: au fost desecretizate arhivele, au fost înălţate, în diferite localităţi, zeci de monumente în memoria victimelor regimului sovietic de ocupaţie, a fost condamnat, prin lege, comunismul şi interzisă simbolica lui, iar la Gara Feroviară a fost ridicat, după mai mult de 20 de ani de tergiversări, Monumentul Deportaţilor.

Noi am respins cu fermitate ingerinţele Moscovei în politica noastră internă, criticând întotdeauna tentativele acesteia de a îngrădi libertatea, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Vocea reprezentanţilor noştri a răsunat constant şi consecvent în forurile internaţionale, cerând retragerea armatei ruse din Transnistria.

Am spus, după jefuirea BEM şi furtul Aeroportului, că Partidul Liberal a fost scos de la guvernare şi înlocuit cu o caricatură impostoare anume pentru a nu sta în calea marelui jaf, ce îl pregătesc actualii guvernanţi Republicii Moldova. Dar acesta e numai jumătate de adevăr. Cealaltă jumătate este că PL a fost scos din Guvern la comanda Moscovei. Proba se regăseşte în discuţia purtată de ministrul de Externe Lavrov cu Vladimir Voronin, în cadrul vizitei din noiembrie 2011. Discuţia a avut loc la ambasada Rusiei la Chişinău, a durat aproximativ 45 de minute şi a fost destul de tensionată, în principal din cauză că Lavrov a încercat să-l determine pe Voronin să sprijine un anumit personaj de primă mărime din cadrul AIE în realizarea planurilor sale politice, inclusiv de a deveni preşedinte al Republicii Moldova. Or, Lavrov aceasta şi i-a spus dlui Voronin: că Rusia îl percepe pe respectivul drept viitorul preşedinte al moldovenilor. Noi am dispus de informaţia respectivă încă de atunci şi sursa noastră este sigură.

“El (personajul-nota mea) a demonstrat că se poate colabora cu dânsul. Până în prezent el a îndeplinit cu stricteţe toate ordinele şi cerinţele noastre”, i-a spus Lavrov lui Vladimir Nicolaevici. “Dumneavoastră afirmaţi că îi apăraţi pe rusofonii din Moldova, că sunteţi singura forţă capabilă să apere ţara de românizare, de absorbirea acesteia de către România vecină… Iată de aceea noi şi vă rugăm să-l susţineţi pe (…): el s-a angajat să elimine de pe scena politică forţele naţionaliste în frunte cu Ghimpu”. Dl Voronin, aproape indignat, i-a spus lui Lavrov că nu va susţine cu nici un chip pe un agent SRI-CIA, pronunţându-i şi numele de cod, la care Lavrov a replicat că el ştie foarte bine lucrul acesta, dar că “are importanţă cu cine lucrează (personajul) acum, nu cu cine a lucrat în trecut.”.

Lavrov i-a mai reproşat lui Vladimir Nicolaevici că nu a avut tărie de caracter să pună în aplicare planul Kozak şi a afirmat că ceea ce nu a putut face Voronin în 2003 va izbuti cel pe care Rusia îl vede drept viitor preşedinte al Republicii Moldova.

Concluziile le las pe seama cititorului.

Sursa: www.pl.md

Veaceslav Untilă: Complicii guvernării Valeriu Munteanu: Luare de cuvânt la proiectul de lege care interzice transmiterea on-line a şedinţelor Guvernului