Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţa Internaţională: “Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă” a ajuns la a II-a ediţie

|versiune pentru tipar||
PL / 2 noiembrie 2013
Partidul Liberal

Astăzi, 2 noiembrie 2013, la Leogrand Convention Center (Sala de şedinţe “Begonia”) are loc Conferinţa Internaţională: “Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă”, care în acest an este la cea de-a II-a ediţie.

Conferinţa este organizată de OFL(Organizaţia Femeilor Liberale), cu sprijinul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud. Lucrările Conferinţei au început la ora 9–00 şi vor continua pe tot parcursul zilei de 2 noiembrie, cu participarea mai multor femei de succes din republică şi din afara ei.

În cuvântul de salut, Corina Fusu, Deputat, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL), a menţionat: “Este cea de-a doua Conferinţă Internaţională pe care OFL o organizează cu sprijinul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, iar cu această ocazie îi mulţumesc D-lui Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei. Cunoaştem că UE are o directivă mai veche, din 2008, prin care recomandă ţărilor ca prezenţa în politică a femeilor şi a bărbaţilor să nu fie mai mica de 40%. O noua directivă a Consiliului Europei (din 2011), recomandă ca în structurile de conducere a întreprinderilor mari să nu fie mai puţin de 40% femei şi, respectiv, bărbaţi. Am invitat la aceasta conferintă şi colegele noastre din România, Organizaţia Femeilor Liberale din România, de asemenea, am primit un mesaj de salut pentru aceasta Conferinţă din partea D-nei Margaret de Vos van Steenwijk, Preşedintele Reţelei Internaţionale a Femeilor Liberale. Le mulţumim pentru prezenţă Experţilor invitaţi: Dr. Irmgard Schwaetzer, Ex ministru al Federaţiei Germane şi Flo Clucas, Preşedinte ALDE, Reţeaua pentru Egalitatea de gen. Sper să învăţăm multe şi să aplicăm aceste cunoştinţe pentru a aduce schimbarea în bine în societatea noastră”.

Ulterior, Corina Fusu a dat citire mesajului transmis de Excelenţa sa, D-na Margaret de Vos van Steenwijk, Preşedintele Reţelei Internaţionale a Femeilor Liberale. În mesajul său, D-na Margaret de Vos van Steenwijk a menţionat: “A fost o mare onoare să fiu invitată la Conferinţa Internaţională: «Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă» şi regret că Reţeaua Internaţională a Femeilor Liberale nu a putut să fie reprezentată acolo din cauza circumstanţelor […]

Este important ca Guvernul sa întreprindă toate măsurile posibile ca să încurajeze femeile să se implice activ în sfera economică, intrucât femeile sunt capabile să participle la procesele decizionale în domeniul economic în mod egal ca şi bărbaţii. Legile nu fac diferenţă de gen şi ele ar trebui să ofere şanse egale atât bărbatilor, cât şi femeilor. Reţeaua Internaţională a Femeilor Liberale încurajează ca aceste schimbări de implicare a femeilor în procesele decizionale să se realizeze şi în societatea dvs, pentru că aceasta este, cu siguranţă, cea mai bună cale spre o societate durabilă şi prosperă. Sper să avem o frumoasă colaborare cu Organizaţia Femeilor Liberale din Republica Moldova! Mult succes!”

Cuvânt de salut a avut şi Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, în care a punctat: “Le mulţumesc, de la bun început, tuturor celor care au contribuit ca astăzi să vă întruniţi la această Conferinţă şi sunt sigur ca veţi discuta lucuri utile şi interesante. În mod deosebit, vreau să mulţumesc Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, care nu de 1 an este alaturi de noi şi, desigur, le mulţumesc Excelenţelor Lor, Doamnelor Irmgard Schwaetzer din Germania şi Flo Clucas, Marea Britanie, care au venit în calitate de experţi. Sunt Doamne cu experienţă, inteligente, femei de succes, de la care avem multe de învăţat.

În aceasta perioadă de tranziţie a Republicii Moldova, care durează mai mult de 20 de ani, am înţeles că anume femeile pot fi motorul dezvoltării societăţii. La fel cum în familie nu totul depinde doar de femeie sau doar de bărbat, aşa este şi în politică şi în celelalte sfere de activitate. Viaţa poate fi dulce, dar şi amară şi fiecare muscă fie din marul dulce, fie din cel amar. Îmi doresc să alegeţi întotdeauna mărul cel dulce! Sper să reuşim să demonstrăm că noi, liberalii, care sunt de fapt motorul evoluţiei, suntem cei care mişcăm societatea. Căci, ce-ar face societatea, dacă nu ar fi liberalii şi, mai ales, femeile liberale? Dar ce-am fi noi, bărbaţii, fără femei? Nişte simpli pietoni. Sper că multe dintre dvs să ajungă să devină deputaţi, miniştri, preşedinte, prim-ministru etc. O femeie este mai repsonsabilă decât un bărbat, iar fără femeie, nu exista viaţă, continuitate. Situaţia în care se află Republica Moldova — criză, corupţie, contrabandă, coaliţia Aerobank — demonstrează ca bărbaţii nu sunt capabili, cu toate că şi eu fac parte din ei. Altfel nu-mi pot explica sărăcia în care trăiesc cetăţenii noştri. Sunt convins că dvs sunteţi cele care puteţi schimba situatia în republică, iată de ce vă doresc ca munca dvs să fie apreciată, dar, nu uitaţi, este important ca să vă manifestaţi calităţile şi capacităţile pe care le aveţi”.

Dl Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, a precizat la începutul Conferinţei: “Participând la mai multe activităţi pe care le-am organizat în colaborare cu Partidul Liberal, am aflat foarte multe lucruri despre situaţia Republicii Moldova. Mă bucur că pot conlucra cu Femeile Liberale din RM şi consider că este important ca femeile să se implice activ în toate sferele de activitate şi să aibă şanse egale, fără discriminare de gen. Abilitarea femeilor în domeniul economic ar asigura dezvoltarea economiei statului prin lucrul in echipă, care ar fi mai productiv. Vă mulţumesc pentru colaborare, îi mulţumesc D-nei Corina Fusu pentru initiaţiativă, D-lui Preşedinte al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, le mulţumesc Excelenţelor Lor, Doamnelor Experte, care au parcurs un drum lung pentru ca să fie prezente la această Conferinţă şi, evident, le mulţumesc tuturor femeilor care îşi doresc să se implice activ în procesele decizionale pentru a asigura progresul societăţii, inclusiv în domeniul economic.

Vă doresc mult succes şi invataţi cât mai multe lucruri utile pe care mi-aş dori să le aplicaţi în practică. Vă mulţumesc!”

În acest moment se desfăşoară a doua sesiune a Conferinţei, în care se discută importanţa abilitării economice a femeilor pentru asigurarea progresului într-o societate.

Ţinem să menţionăm că, în continuare, se vor pronunţa Excelenţele Lor, Doamnele Experte: Dr. Irmgard Schwaetzer, Ex ministru al Federaţiei Germane şi Flo Clucas, Preşedinte ALDE, Reţeaua pentru Egalitatea de gen.

Conferinţa Internaţională organizată de OFL şi-a încheiat lucrările

Astăzi, 2 noiembrie 2013, Organizaţia Femeilor Liberale, cu sprijinul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, a organizat cea de-a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale: “Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă”.

La Conferinţă au participat Experţi Internaţionali, Experţi Naţionali, femei liberale de succes din Republica Moldova şi femei implicate în afaceri.

În cea de-a doua sesiune a Conferinţei, participantele au avut ocazia să discute cu Excelenţa Sa, D-na Irmgard Schwaetzer, Ex ministru al Federaţiei Germane, Expertă în domeniu, care a accentuat importanţa abilitării economice a femeilor pentru asigurarea progresului într-o societate, precum şi oportunităţile pentru independenţa economică a femeilor din Republica Moldova. “Este foarte important ca femeile să fie abilitate din punct de vedere economic, întrucât implicarea lor activă în procesele decizionale în sferele de activitate socială, economică, politică etc, asigură un progres stabil al societăţii şi asigură evoluţia acesteia. Trebuie să depăşim stereotipul conform căruia responsabilitatea de creştere şi educare a copiilor îi revine doar femeii, aceasta este o datorie atât a bărbatului, cât şi a femeii. În toate companiile unde femeile şi barbaţii sunt responsabili în egală măsură de reabilitarea acestei companii, succesul este mult mai mare decât când aceste responsabilităţi şi funcţii de conducere le revin doar bărbaţilor, iar acest lucru a fost demonstrat de multe studii ample. Societatea are nevoie de implicarea activă şi directă a femeilor în economie şi în politică, iar statul ar trebui să creeze cadrul necesar pentru a oferi femeilor posibilitatea de a participa la procesele decizionale, singurul criteriu de care ar trebui să se ţină cont este calificarea, şi nu genul.

Fiecare dintre noi are aceleaşi drepturi, acesta este începutul oricarei democraţii liberale, iată de ce nu trebuie să tolerăm discriminarea de gen”, a punctat Excelenţa Sa, Dr. Irmgard Schwaetzer.

O altă personalitate notorie care a participat la conferinţă a fost Excelenţa Sa, D-na Flo Clucas, Consilier fonduri UE pentru primarul din Liverpool, Preşedinte ALDE, Reţeaua pentru Egalitatea de gen. D-na Flo Clucas a precizat care sunt perspectivele din exterior cu privire la abilitarea femeilor în afaceri la nivel internaţional şi în UE şi cum poate fi Integrarea în Uniunea Europeană un factor important de stimulare pentru femei în afaceri.

În prezentarea Excelenţei Sale, D-na Flo Clucas a accentuat: “Sunt fericită să fiu aici, am mai fost aici şi mă bucur enorm să vă revăd. Astăzi, din păcate, suntem într-o situaţie când în marea parte a Europei şomajul în rândurile femeilor este extrem de mare, chiar şi la cele cu vârste între 25–35 de ani”.

D-na Flo Clucas a adus în discuţie problema egalităţii de gen în toata Europa şi a menţionat importante Programe de lansare a femeilor în afaceri, precum şi implicarea acestora în economie, politică etc. Excelenţa Sa a accentuat şi acţiunile de încurajare pe care le-a realizat pentru femei ca să devină personalităţi politice cu putere decizională şi a vorbit despre folosirea eficientă a potenţialului pentru dezvoltarea personală a fiecărei femei şi a afacerii pe care doreşte să o dezvolte aceasta.

“Faceţi lucrurile să se întâmple! Nu aceptaţi «NU» ca răspuns! Treceţi la acţiuni, pentru că meritaţi!”, a punctat D-na Flo Clucas.

În cadrul Conferinţei şi-au împărtăşit experienţele: Olga Patlati, Preşedintele Asociaţiei Obşteşti “Onoarea şi Drepturile Femeii Contemporane”; Mila Ghiţu, consultant financiar independent; Viorica Marina, Preşedinte OFL sect. Râşcani; Natalia Gudima, SRL Profisistem, Lilia Mosoreti, Proprietară de restaurant, Bălţi; Angela Chelaru, Proprietară a mărcii comerciale “Fresh&Joy”; Clara Sava, Proprietară Pizza Ialoveni; Veronica Butnaru, Proprietară a unui atelier de croitorie; Natalia Vrabie, Preşedinte de onoare, BC Moldova Agroindbank; Aliona Grossu, Preşedinte CI “La Strada” şi Olga Melniciuc, Preşedintele Camerei Tinerilor Antreprenori(JCI Chişinău) şi manager de program Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Sesiunile Conferinţei au fost moderate de Zoia Jalbă, vicepreşedinte OFL, Eugenia Iurco, Coordonator de Programe OFL, Cristina Boaghi, secretar general OFL şi Mariana Buruiană, Preşedinte OFL sect. Buiucani, Chişinău.

La sfârşitul Conferinţei, Corina Fusu, Deputat, Preşedintele OFL, Vicepreşedinte PL, a precizat: “Sunt sigură că particpantele la această Conferinţă vor avea curaj să înceapă o afacere în localitatea lor. Vreau să le mulţumesc tuturor, în mod deosebit, Doamnelor Experte — D-na Irmgard Schwaetzer, Ex ministru al Federaţiei Germane şi D-na Flo Clucas, Preşedintă ALDE, Reţeaua pentru Egalitatea de gen, care sunt nişte personaltăţi de excepţie de la care noi putem doar să luăm exemplu. Vreau, de asemenea, să le mulţumesc experţilor noştri naţionali, doamnelor noastre din domeniul afacerilor care au participat şi, bineînţeles, D-lui Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, cu ajutorul căruia am organizat această Conferinţă. Va mulţumesc şi nu uitaţi că femeile din Republica Moldova sunt capabile de lucruri măreţe, trebuie doar să valorificăm acest potenţial”.

În mesajul de încheiere, D-na Irmgard Schwaetzer a conchis: “Aş dori să le mulţumesc tuturor participantelor care au prezentat proiecte şi ne-au vorbit despre experienţa D-lor. Am auzit multe istorii convingătoare, exemple de curaj, idei inovatoare care trebuie materializate cu mult angajament. Noi, liberalii, spunem că este important să fii autodeterminat, şi pentru aceasta trebuie să te respecţi, să fii organizat şi să-ţi asumi responsabilităţile. Plec acasă cu multe impresii pozitive şi vă multumesc pentru tot”.

D-na Flo Clucas a precizat: “Văd în această sală liderii de azi, dar şi cei de mâinei! Repet, niciodată să nu vă fie teamă de cuvantul «NU», chiar dacă cineva spune «Nu», în nici un caz nu vă opriţi, mergeţi mai departe şi realizaţi-vă visele”.

Ultimul cuvânt l-a avut D-nul Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, care a accentuat: “ Credeţi în propriile forţe, în potenţialul pe care îl aveţi, pentru că meritaţi să culegeţi fructele acestei vieţi. Există mult risc, dar însăşi viaţa e un risc, nu trebuie să ne fie frică să ne asumăm riscurile. Folosiţi şansele şi nu lăsaţi ideile să se prăfuiască în minţile dvs, realizaţi-le!”

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Ion şi Doina Aldea Teodorovici — “RAPSOZII UNIRII”! Veaceslav Untilă: “Prihvatizarea” ideii de integrare europeană